Dolar
38,9606
0,13%
Euro
44,3655
0,32%
Sterlin
52,858
-0,05%
Bitcoin
4.280.835
1,62%
BİST-100
9.331,63
-0,26%
Gram Altın
4.168,537
-0,71%
Gümüş
33,32
-0,54%
Faiz
47,67
-0,06%

Tarihi zirvede ortak karar: 65 yıl sonra savaşı sonlandırdılar

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Yarımadası'nın 'nükleer silahlardan tamamen arındırılması' amacıyla ortak deklarasyon imzaladı.

27.04.2018 16:01
Tarihi zirvede ortak karar: 65 yıl sonra savaşı sonlandırdılar
16px
32px

Tarihi zirvede bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Yarımadası'nın 'nükleer silahlardan tamamen arındırılması' amacıyla ortak deklarasyon imzaladı.

Deklarasyonda Kuzey ve Güney Kore'nin iki ülke arasındaki savaşı bu yıl nihai olarak sonlandırma amacında mutabık kaldığı ilan edildi.

Deklarasyonda, "İki lider 80 milyonluk Kore halkının ve tüm dünyanın önünde Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacağını ve yeni bir barış devrinin açıldığını resmen ilan eder" sözleri yer aldı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldiği tarihi zirve sonunda yayınladıkları ortak açıklamada Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Açıklamada, "İki lider 80 milyonluk Kore halkının ve tüm dünyanın önünde Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacağını ve yeni bir barış devrinin açıldığını resmen ilan eder." ifadeleri yer aldı.

İki ülke saldırmazlık taahhütlerine bağlılıklarını teyit ederek birbirlerine karşı güç kullanmayacaklarını, karşılıklı silahsızlanmayla birlikte askeri gerilimleri sonlandırarak aralarında barışı pratik olarak tesis edeceklerini vurguladı.

Ortak açıklamada liderlerin "Güney ve Kuzey, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasını hedefini karşılıklı olarak teyit ettikleri" vurgulandı.

Açıklamada Kore Savaşı'nın resmi olarak sonuçlandırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için iki ülke arasında ABD ve Çin'in de dahil olacağı 3'lü ve 4'lü görüşmeler yapılması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.

1953 yılından beri savaş halindeler

İki ülke 1953 yılında imzalanan ateşkesten bu yana hala resmen savaş halinde bulunuyor.

Trump: Tarihi bir toplantı yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, nükleer test ve füzelerle dolu bir yılın ardından, Kuzey ve Güney Kore arasında tarihi bir görüşmenin yapıldığını belirtti. Trump, "İyi şeyler oluyor ama sadece zaman gösterecek." ifadelerini kullandı.

Trump, paylaşımında "Kore Savaşı sona eriyor. ABD ve onun harika insanları, Kore'de olanlarla gurur duymalı." dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bugün bir araya gelmiş ve tarihi zirveden barış kararı çıkmıştı.

Rus Dışişleri'nden Kore zirvesi hakkında açıklama

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in sınırda yaptıkları tarihi zirveye ilişkin bir açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın iki ülke arasında fiili işbirliği kurulması için katkı sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tarihi zirve, Seul ve Pyongyang tarafından ulusal uzlaşı sağlanması ve çeşitli temaslar kurulması yönünde atılan önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Çin Dışişleri: Görüşmeyi takdir ediyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in iki ülkenin sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde yaptığı tarihi görüşmeyi takdir ettiklerini bildirdi. 

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Kim ve Moon’un Panmunjom'daki askeri demarkasyon hattında el sıkışmasını tarihi bir an olarak niteledi. 

"Güney Kore ve Kuzey Kore liderlerini attığı bu tarihi adımı alkışlıyoruz" ifadesine yer veren Hua, iki liderin cesaret ve siyasi kararlarını takdir ettiklerini belirtti.

Moon ve Kim’in bir araya geldiği bu zirveden olumlu sonuçlar alınmasını dileyen Sözcü Hua, Panmunjom'daki tarihi zirvenin Kore Yarımadası'nın uzun dönemli istikrarı için yeni bir dönüm noktası olması temennisinde bulundu.

benzer haberler
Kripto milyonerine işkenceden gizemli kadın çıktı
Kripto milyonerine işkenceden gizemli kadın çıktı