Taktik savaşında Merkez'den yeni hamle

Taktik savaşında Merkez'den yeni hamle

Dolardaki düşüş sürereken, Merkez Bankası (MB) ile spekülatörler arasındaki tatik savaşı da adeta bir santranç maçını andırıyor. Spekülatörlerin yaptığı taktik değişikliğine, MB'den yanıt gecikmedi.

Taktik savaşında Merkez'den yeni hamle
16px
24px
29.06.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Şöyle ki, dün 'Döviz piyasası sütliman' haberimizde, spekülatörlerin taktik değiştirerek, MB'nin son yaptığı döviz ihalesinde, ortalama kuru 1.6153 YTL'den oluşturduklarını yazmıştık. Burada amaç, ihaleyle düşük kurdan dolar alıp, daha sonra MB'ye tekrar pahalıya satmak. Piyasada da bu olayın 'spekülatörler taktik değiştirdi' şeklinde yorumlandığını yazmıştık. MB, bu taktik değişikliğine en uygun cevabı paranın borçlanma maliyetini yükselterek verdi. MB, dün aldığı kararla gecelik borç verme faiz oranını yüzde 20.25'ten yüzde 22.25'e yükseltti. Bunun bileşiği ise yüzde 25 civarında oluyor. Böylelikle MB, paranın maliyetini yükselerek spekülatörlerin taktiğinin önünü kesmiş oldu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, 20 Haziran'daki olağan ve 25 Haziran'daki olağanüstü toplantılarının değerlendirme özetinde, son dönemde dövizdeki hareketlerin TÜFE üzerindeki doğrudan etkilerinin haziran ve temmuzda da devam edeceği görüşüne yer verildi.

İŞLENMEMİŞ GIDADA DÜŞÜŞ

Açıklamada, alınan son kararların ardından 2006 sonunda enflasyonun tek haneli rakamlarda kalma olasılığının arttığını vurguladı. Ancak açıklamada, işlenmemiş gıda ürünleriyle ilgili haziran ve temmuz ayında beklenen fiyat düşüşü tahmini yapıldı. Açıklamada, bu ürünlerde yaşanacak fiyat düşüşünün haziran ve temmuz aylarında enflasyona olumlu katkı yapma olasılığı yüksek denildi. Açıklamada, 'Bu dönemde yıllık enflasyonun artacağı öngörülüyor' denilen açıklamada, önümüzdeki döneme ilişkin temel bir risk olarak fiyatlama davranışlarının bozulma olasılığına dikkat çekildi.

AĞUSTOSTA AZALACAK

MB'nin göreli fiyat değişimi kaynaklı doğrudan etkilere tepki vermeyeceği vurgulannan açıklamada, 'MB, bekleyişler ve genel fiyatlama davranışının bozulmasına izin vermeyecek. MB kararları sonrası, son dönemde dövizdeki hareketin enflasyona yansımalarının 2007'ye taşınma ihtimali azaldı. Dövizde son hareketin fiyatlar üzerindeki etkisinin ağustostan itibaren azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, yıllık enflasyonda mevsimsel etkilerle sonbahar aylarında dalgalanmalar görülecek' denildi.

Borç verme faizleri değişti

Bunun yanında MB yaptığı açıklamada, likidite yönetiminde esnekliğin ve etkinliğin artırılması amacıyla borçlanma faiz oranları sabit kalmak üzere, borçlanma - borç verme faiz oranları aralıklarında teknik değişikliklere gidilmesine karar verildiğini belirtti.

Bu çerçevede; gecelik vadede borçlanma faiz oranı yüzde 17.25 olarak sabit kalarak, borç verme faiz oranı yüzde 20.25'ten 22.25'e, geç likidite penceresi borçlanma faiz oranı yüzde 13.25 olarak sabit kalarak, borç verme faiz oranı yüzde 23.25'ten yüzde 25.25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19.25'ten yüzde 21.25'e yükseltildi.

Dolardaki düşüş sürüyor

Merkez Bankası'nın dün yaptığı faiz hamlesiyle dolarda tansiyon düşmeye devam ediyor. Dün serbest piyasada 1.6500 YTL'den açılan dolar, daha sonra 1.6180 YTL'ye kadar geriledi. Ancak Merkez'in, dün, döviz satış ihalesi yapmayacağını açıklamasının ardından kur tekrar 1.6400 YTL'ye yükseldi. Daha sonra MB, 20 Haziran ve 25 Haziran'daki PPK toplantılarının tutanaklarını ve gecelik borç verme faizlerini 2 puan artırdığını açıklması doların ateşini tekrar düşürdü. Açıklamaların ardından düşüşe geçen dolar, serbest piyasada 1.6250 YTL'den kapandı. Serbest piaysa kapandıktan sonra işlemlerin sürdüğü bankalararası piyasada ise dolar 1

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde