Tahsilat emri bugün veriliyor

Tahsilat emri bugün veriliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, Petrol Ofisi"nde tespit edilen 1.2 milyar YTL"lik vergi kaçağı raporunun işleme konması için gerekli adımları atıyor.

Tahsilat emri bugün veriliyor
16px
24px
27.12.2006 07:55
ABONE OLgoogle

Petrol Ofisi"nde tespit edilen 1.2 milyar YTL"lik vergi kaçağı raporu, İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ"nin o dönem bağlı bulunduğu Üsküdar Vergi Dairesi"ne dün saat 14:20 itibarıyla ulaştırıldı.

Tahsilat emrinin bugün çıkması bekleniyor. Raporun 31 Aralık"a kadar POAŞ"a ulaştırılmaması durumunda vergi kaçağı zaman aşımına uğrayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı PO"da tahsilat için düğmeye bastı. Önceki gün Gelir İdaresi Başkanlığı, söz konusu raporu, 2003, 2004 ve 2005 yıllarına ait olan bölümlerine de imza atılması için Kuşadası"nda görevli Gelirler Kontrolörü Aykut Doğan"a yollamıştı. Dün de rapor ilgili vergi dairesine gitti. Raporun Üsküdar Vergi Dairesi"nce bugün Petrol Ofisi"ne tebliğ edilmesi bekleniyor. Böylece tahsilat için geri sayım başlıyor. Buna göre, İş-Doğan"ın şemsiyesi altında olan Petrol Ofisi"nin yönetimi, rapora itiraz ederek vergi mahkemesine götürebilecek ya da uzlaşma komisyonuna başvurabilecek.

VERGİ KAÇIRILDI

Gelirler Kontrolörlerinin hazırladığı Petrol Ofisi ile ilgili GKR 2006/891-8-9 sayılı rapor ağustos ayında İstanbul Grup Başkanlığı Rapor Okuma Komisyonu"na gitti. Söz konusu rapor daha sonra 29 Kasım 2006 günü Ankara"ya Gelir İdaresi Başkanlığı"na gönderildi. Raporda, şirketin birleşme sürecinde yaptığı işlemin vergi kaçırmaya yönelik olduğu ifadeleri yer aldı. Raporda ayrıca, işlemlerin Kurumlar Vergisi Kanunu"na aykırı unsurlar içerdiği de ifade edildi. Bu durumun 3 milyar YTL"lik bir vergi kaybına yol açabileceği üzerinde duruldu.

DOĞAN GRUBU BASKI YAPTI

GeçtİĞİmİz hafta içinde konunun basında tartışılmaya başlamasının ardından Doğan Grubu yetkililerinin, Gelir İdaresi Başkanlığı"nda çeşitli görüşmeler yaptıkları öğrenildi. Doğan Grubu"nun konuyu çözme girişimlerinin yanı sıra konunun gazetelere nasıl yansıdığı üzerinde durduğu ifade edildi. Raporu sızdıranların bulunması için Doğan Grubu"nun baskı yaptığı da konuşuluyor.

Satıldığından beri POAŞ"ın başı dertte

21 Temmuz 2000: Petrol Ofisi"ndeki kamu payının yüzde 51"i 1 milyar 260 milyon dolar peşin bedelle Türkiye İş Bankası ve Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş"den oluşan ortak girişim grubuna özelleştirme ihalesiyle satıldı.

15 Mart 2002: Petrol Ofisi"nin yüzde 16.5 hissesi halka arz edildi. Daha sonra kamunun elinde kalan yüzde 25,8"lik pay yine aynı gruba POAŞ hisseleri teminat kabul edilerek 3 yıl taksitli ödeme koşulu ile 236 milyon dolara devredildi. Böylece İş-Doğan, Hazineye şirketin yüzde 76.8"i için yaklaşık 1.5 milyar dolar ödedi. Şirketin o dönemki yöneticilerinden Tufan Darbaz, bu kaynağın 500 milyon dolarının özkaynak, diğer kısmının ise piyasalardan (POAŞ hisseleri teminat gösterilerek) sağlanan krediyle gerçekleştiğini açıkladı.

15 Nisan 2002: 21 Temmuz 2005 tarihine kadar geçerli olan Altın hisse, 15 Nisan 2002 tarih ve 25 sayılı ÖYK kararı ile kaldırılarak ancak 2 yıl süre yürürlükte kalabildi. Altın hissenin 3 yıl önce kaldırılması, ihalede başlangıçta getirilen şartların daha sonra değiştirilmesi anlamını taşıması nedeniyle başlangıç şartlarını veri alarak teklif veren firmalar aleyhine haksız rekabet ortamı oluşturdu.

Aralık 2002: Girişim grubu 1,2 milyar dolar borcu bulunan İş-Doğan şirketi ile kârlı POAŞ"ı birleştirerek, zararda olan bir şirket haline getirmiş oldular. Bu durum tartışma yarattı.

2 Eylül 2005: İş Bankası yüzde 44.66 olan payını (660 milyon POAŞ hissesi) 616 milyon dolar karşılığında Doğan Holding"e yüzde 50 düşük değer ile sattı (1.363 milyon dolar olması gerekiyordu). Böylece Doğan Holding"in payı 86.73"e yükseldi.

13 Mart 2006 : Şirketin yüzde 34"lük payı Avusturyalı petrol şirketi OMV"ye 1.052 milyon dolara satıldı. Bu durumda bugün piyasa değeri 3 milyar dolara yakın olan şirketin satıldığı dönemde bu hesaplama üzerinden 1.581 milyon dolar iken 1.260 milyon dolara satılmış. Devlet hem vergi gelirinden hem de satış gelirinden (321 milyon dolar) mahrum edildi. Yönetim kurulunda yüzde 50 üyesi olan OMV, sektörde belirleyici konuma geldi.

Ağustos 2006: EPDK, lisanssız bayilere ürün veren dağıtım şirketlerine 1.6 milyar YTL ceza verdi. En yüksek ceza, toplam 600 milyon YTL ile Petrol Ofisi ve Erk şirketlerine verildi.
 
Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde