Sultanahmet'te 1600 yıllık At Meydanı
‘1600 yıllık tarihi Atmeydanı ve Sfendon Duvarı’nın Dünya Kültür Mirasına Kazandırılması’ konulu panel, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi Tören Alanı, (Sfendon) üstünde gerçekleştirildi.

Panele, İstanbul Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Koordinatörü Tülin Ersöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, TAÇ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan Genim, TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zelzele, TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Yılgaz katıldı. Panelin açılış konuşmasını Sfendon Duvarı Komite Başkanı Gül Küçükserim, gerçekleştirdi.
Sfendon Duvarı Komite Başkanı Gül Küçükşerim yaptığı konuşmada şunları söyledi:
2 yıl önce, bir yaz akşamı, Arena Hotel’in Bahçesi’nde, Sultanahmet Rotary Kulübü toplantısında dile getirdiğim Sfendon Duvarı, 2 yıldır kulübümüzde büyük heyecan ile sürdürdüğümüz son derece önemli bir proje olmuştur. Kuruluşundan bu yana bulunduğu yörede tarihi dokuya karşı son derece duyarlı olan ve çalışmalar yapan kulübümüz, 2000 yılı dönem Başkanlığım esnasında başlattığımız ‘Küçükayasofya’yı Geleceğe Taşıyalım Farkındalık Yaratma Projesini’ büyük başarı ile gerçekleştirmiştir. Temelleri sular altında kalmış ve depremden hasar görmüş, yıkılma tehlikesi altındaki bu önemli tarihi yapının içinde bulunduğu durum kamuoyuna aktarılmıştır.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan bir protokol ile restorasyonu kulübümüz tarafından üstlenilen Küçükayasofya Camii, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyemizin talep ve istekleri dikkate alınarak, restorasyon çalışmaları için kendilerine bırakılmıştır. Küçükayasofya, basında hakkında en fazla yazı çıkan Rotary projesi olmuş ve dünya kültür mirası sayılan 100 önemli eser arasına alınmıştır. Yakın takipçisi olduğumuz Küçükayasofya Camii’nin restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzeredir.
1676 yıl önce yapılmış olan ve üzerinde bulunduğumuz Hipodrom ve Sfendon Duvarı ile ilgili kulübümüzde, 2 yıl boyunca pek çok toplantı yapılmış, arkeologlar, sanat tarihçileri konuşmacı olarak davet edilmiştir. Tarihi, kültürel, sosyal açıdan Hipodromun önemi, geçirdiği evreler araştırılmış, yerli ve yabancı basında çıkan haberler incelenmiş, bu konuda çalışma yapmış kişi ve kurumlarla irtibata geçilerek, görsel malzemeler temin edilmiş ve farkındalık yaratma konusunda oldukça önemli bir noktaya gelinmiştir. Türkiye’de ilk defa burada az önce seyrettiğiniz klip sfendon içine girerek çekim yapmalarını sağladığımız History Channel Ekibinin Amerika’da yayınlanan ve en fazla seyredilen program seçilen Cities of the Under World: İSTANBUL Belgeselinden Alınmıştır.
Sayın Tayfun ÖNER’in uzun ve titiz araştırma ve çalışmalarının ürünü olan, son derece başarılı İllistrasyon çalışmalarına yer verdiğimiz afiş ve kitapçığımızda, tarihi ile ilgili bilgi vermeye çalıştığımız Hipodrom hakkında, yapılacak olan panelimiz ile İstanbul’un Roma Dönemi’nin surlarından sonraki kaderine terkedilmiş en önemli kalıntısının içindeki dehliz ve galerileri ile birlikte korunarak, restorasyonunun yapılması için atılan adımlardan biri daha gerçekleştirilmiş olacaktır.
2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’da, kültürel varlıkları koruma bilincini geliştirme ve geleceğe taşıma konusunda, 6 yıl önce farkındalık yaratma projelerini başlatan Sultanahmet Rotary Kulübü’müzde, önümüzdeki dönemlerde dünyaca ünlü değerli mimarımız Sinan’ın eserlerine sahip çıkılarak aynen korunması, tanıtılması konusunda projeler yapılacaktır. Tarihi Yarımada’nın UNESCO dünya kültür mirası listesinden çıkarılması olasılığı ile karşı karşıya kaldığımız bugünlerde, üzerinde çalıştığımız projelerimiz özellikle bölgemiz için çok büyük bir önem arz etmektedir” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından, Şişli Rotary Kulübü Üyesi- Rehber Seha Aksü’nün m