Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanıyor

Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanıyor

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu", TBMM Başkanlığı'na sunuldu. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kuruluşlarını tek çatı altında toplayan tasarı, neler getiriyor?

Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanıyor
16px
24px
09.12.2005 18:19
ABONE OLgoogle

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu", TBMM Başkanlığı'na sunuldu. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kuruluşlarını tek çatı altında toplayan tasarı, vatandaşlar arasında ayrım yapmadan herkesin sosyal güvenlik hizmetlerinden eşit olarak yararlanması ve sistemin mali sürekliliğinin sağlanması amacını taşıyor.
Hükmetin başlattığı sosyal güvenlik reformunun en önemli ayağını oluşturan tasarının kabul edilmesiyle SSK, Bağ-Kur ve

Emekli Sandığı tarihe karışacak. Tasarıyla bu kurumların yerine Sosyal Güvenlik Kurumu kurulması öngörülüyor. Kurum bünyesinde Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası, Primsiz Ödemeler ve Hizmet Sunumu Genel Müdürlükleri oluşturulacak.

Tasarıya göre kurulması öngörülen Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ve Başkanlık olmak üzere 3 organdan oluşacak. Kamu, sendika ve meslek örgütü temsilcilerinden oluşacak Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu yılda bir kez toplanacak.

Tasarıya göre, kaldırılan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- Kur'un yerine Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ve Hizmet Sunumu Genel Müdürlükleriyle, Rehberlik ve Denetim ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlıkları kurulacak. Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, genel sağlık sigortası ve primsiz ödemeler dışındaki konularda verilen görevleri yerine getirecek. Kurumun tahsil edilemeyen prim ve diğer alacaklarını gecikme süresi ve miktarına göre sınıflandırarak takibine öncelik vermek, süresi içerisinde tahsil edilemeyen prim ve diğer alacaklarıyla ilgili olarak borçlular hakkında gerekli idari ve icra takibatını yapacak.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü ise sağlık sigortasıyla ilgili konularda verilen görevleri yerine getirecek. Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, primsiz ödemelere ilişkin konularda verilen görevleri yürütecek. Bedeli Hazine tarafından karşılanmak üzere kaldırılan Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gereken tazminat ve yardım işlemleriyle bu kapsamda bulunan er, erbaş ve sivil görevlilere yönelik aylık ve diğer ödemeleri de Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü yapacak

Kurumun merkez ve taşra teşkilatı için toplam Çalışma Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen taslakta toplam 29 bin 342 kişilik kadro oluşturulması öngörülürken, Başbakanlık'ta kurumun kadro sayısı 345 arttırıldı. Kuruma ait iştirakler ve oteller ise satılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilecek.

Tasarının gerekçesinde, kurumun öncelikli amacının, vatandaşlara, etkin, adil ve kolay erişilebilir sosyal güvenlik hizmeti sunmak olduğu belirtildi. Gerekçede, "Kurum bu hizmetleri, sigortacılık ilkelerine dayalı olarak aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir çağdaş standartlarda bir sosyal güvenlik sistemi ile sağlayacaktır. Bu şekilde vatandaşlar arasında ayrım yapmadan herkesin sosyal güvenlik hizmetlerinden eşit olarak yararlanması ve sistemin mali sürekliliğinin sağlanması ile de sisteme olan güven ve sahiplenmenin artması amaçlanmıştır" denildi.
Servet Dağ/Ankara/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde