Siyasetçilere müjde! Çizgili kravat son moda

Siyasetçilere müjde! Çizgili kravat son moda

Görünen o ki bizim siyasiler, özellikle de AKP'liler bu kış trendi bir portre çizecek.

Siyasetçilere müjde! Çizgili kravat son moda
16px
24px
11.10.2008 09:56
ABONE OLgoogle

Moda böyle bir şey işte; ölene kadar aynı şeyi giyebilir ve hayatınızın yüzde 90'ını demode görünerek geçirebilirsiniz. Tabii hiç şüphesiz sizin üzerinizde taşıdığınız bir şey siz hayattayken en az bir kez trend olur ve o dönem ister istemez moda akımlarını takip ettiğiniz düşünülebilir.

Görünen o ki bizim siyasiler, özellikle de AKP'liler bu kış trendi bir portre çizecek. Çünkü boyunlarından eksik etmedikleri çizgili kravatlar erkek modasına ağırlığını koyuyor. Burada ilginç olan nokta şu ki bizimkilerin çizgileri İngiliz geleneğine işaret ediyor. Bir de Amerikan geleneği var; buna az sonra geleceğim.  
Çizgili kravata Batı'da “club tie” (kulüp kravatı) veya “regimental tie” (askeri kravat) da diyorlar.

Aidiyet simgesi çizgiler
Çizgili kravat ilk İngiltere'de ortaya çıkıyor. 19'uncu yüzyılda spor ve golf kulüpleri birbirlerinden farklılaşmak için farklı renkler kullanıyor. Önceleri bu renkler kulüplerin bayraklarında, sonraları şapkalarında, ceketlerinde ve en son olarak da kravatlarında kendini gösteriyor. Böylece çizgili kravat doğuyor.
Çizgili kravatın popülaritesi I. Dünya Savaşı sonrasında iyice artıyor. Eve dönen İngiliz askerleri ülkeleri için savaştıklarını göstermek için birliklerinin renklerini taşıyan kravatlar takıyor. Örneğin lacivert ve kestane rengi kişinin Muhafız Alayı'ndan olduğuna işaret ederken; hardal sarısı ve pembemsi kırmızı çizgiler Marylebone Kriket Kulübü'nün müdavimlerinden olduğu mesajını veriyor.
Bunlar dışında, okulların kravatları da birbirinden farklılık gösteriyor. Burada da kravat aidiyet simgesi oluyor.

Bu dönemde İngiltere'de ait olmadığın bir kulübün, birliğin kravatını takmak çok ayıp sayılıyor. Bunun üzerine Amerikalılar Amerika'yı bir kez daha keşfediyor ve İngilizlerin kravatının sol omuzdan sağa doğru inen çizgilerini tersine çeviriyor ve kendilerine ait sağ omuzdan sola inen kravatları icat ediyorlar.

Mark Twain'in bir sözü var: “İngiliz daha önce yapılmış şeyleri yapar. Amerikalı ise önceden yapılmamış olanları yapar.” Aslında şöyle demeliydi: “Amerikalılar daha önce yapılmış şeylere takla attırıp onları yeni bir şeymiş gibi gösterir.”
Her neyse, ABD'li Brooks Brothers markası bu dönemde aslında İngiliz kravatlarını aynen taklit ediyor; kullandıkları renkleri, çizgilerin kalınlığını kopyalıyor ama tersten.

Melis Alphan/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde