Dolar
38,4302
0,04%
Euro
43,6843
-0,21%
Sterlin
51,223
0,04%
Bitcoin
3.558.495
0,00%
BİST-100
9.490,9
1,92%
Gram Altın
4.138,564
0,06%
Gümüş
33,52
-0,19%
Faiz
48,25
0,00%

Shell & Turcas 1 Temmuz'da tamam

Borsa yatırımcısının yakından tanıdığı Turcas Petrol, Shell ortaklığı ile adından söz ettiren hisselerin başında geliyor. Birleşme çalışmalarında son aşamaya gelen iki şirket, 1 Temmuz itibarıyla tek çatı altında faaliyet gösterecek.

11.06.2006 00:00
Haberi paylaşın
Shell & Turcas 1 Temmuz'da tamam
16px
32px

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, ortaklığı 'muazzam bir sinerji yaratacağız' sözleriyle özetliyor.

Hem Türkiye için hem de çevre bölgeler için ciddi yatırım planları yaptıklarını söyleyen Aksoy, 'Biz bu günlerin geleceğini biliyorduk. Çok güçlü bir hazırlık dönemi geçirdik. 10 sene evvel elektrikte, doğalgazda bölgede ve Türkiye'de neler olacak diye hesapladık. Dünyanın önde gelen firmaları ile çalışmalar yaptık' diyor. Aksoy, Shell ortaklığı ve şirketin enerjinin diğer alanlarındaki çalışmaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Türkpetrol markasına ciddi anlamda yatırım yapmıştınız. Bu marka yatırımı boşa mı gidecek?

Çok doğru. Bu işlem başladıktan sonra Türkpetrol markasını nasıl değerlendireceğimiz de bizim için ayrı bir mesele. Bizim çok sevdiğimiz, saygı duyduğumuz bir isim. Onu bir şekilde değerlendireceğiz.

Shell ortaklığının akaryakıtla sınırlı kalmayacağını biliyoruz. Neler yapacaksınız?

Turcas, 70 yıllık bir petrol şirketi. O yıllarda sadece enerjide, petrol dağıtımında serbest bir uygulama vardı. Daha sonra rafineri ayağı başladı. Yani başından beri enerjinin Türkiye'de monopol olmayan sahalarında kültürü olan bir yapı söz konusu. Bu yapı artık Türkiye'de monopollerin kalktığı gaz ve elektriğe girmeye karar verdi.

Bu alanlara başlangıcı 'T Enerji' adıyla yaptınız, birleşme süreci tamamlanınca ne olacak?

Shell'le birleşme sürecimizde elektrikte ilk uygulama başladı, piyasa açıldı, lisanslar verilmeye başlandı. Biz bu fırsatları kaçırmayalım diye Aksoy adı altında 'T Enerji' yani 'Türk Enerji' olarak ilk sırada başvurumuzu yaptık. Lisansı aldık ve faaliyete başladık. Aynı şekilde elektrik üretiminde yine T Enerji olarak, lisansımızı aldık. Gaz konusuna gelince... Gazprom'la Botaş arasında bir devlet güvencesi vardı. Şimdi devlet güvencesinin kalkıp, firma güvencesinin kabul edilmesi için onların kabul ettikleri firmalarla ihaleye girmesi mümkün. Biz de bu bağlamda ihaleye Shell'le birlikte girdik. İhaleyi kazandık. Bütün bu gaz ve elektrikte yaptığımız hadiseleri işlemler bittikten sonra çok kısa zamanda Turcas'a devredeceğiz.

İspanyol Iberdrola ile anlaştınız. Iberdrola ile planlarınız neler?

Elektrik dağıtımı için ihalelerine dünyanın en büyük şirketlerinden biri, kurulu gücü belki Türkiye'nin gücüne eşit olan İspanyolların Iberdrola firması ile birlikte gireceğiz. Türkiye'de elektrik dağıtımında eğer bir bölge almışsak, arkasından üretime girmek üzere bir yapılaşma içine girdik. Iberdrola, rüzgar enerjisinde dünyada bir numara. Türkiye'de bu avantajı değerlendireceğiz.

Türkiye dışında da planlarınız var mı?

Tabii... Hedefimiz bölgede çok ciddi, çevre ülkelerde de çok etkin bir enerji şirketi olmak. Hazar Bölgesi'nde, Azerbeycan'da uluslararası bir kuruluşla hampetrol sahaları işletmeye ve ham petrol üretimine girmeye niyetlendik. Bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var.

Yıl sonu hedefleriniz neler?

Shell-Turcas'ın cirosunun 6.5-7 milyar dolar civarında olmasını bekliyoruz. Pazar payı olarak daha bugünden hiçbir sinerji oluşmadan, bir şirketin payını diğerinin üzerine koyarsak yüzde 33 gibi bir payla lider oluyoruz. Türkpetrol istasyonlarının Shell'e dönüşmesiyle bu rakamın 40'a doğru gideceğini düşünüyoruz.

Karlılık konusunda ne söyleyebilirsiniz?