Savarona'yı devredebilirim

Savarona'yı devredebilirim

Savarona yatının işletmecisi Kahraman Sadıkoğlu, “Doğru proje varsa, oturup konuştuktan sonra devretmeye hazırım” dedi

Savarona'yı devredebilirim
16px
24px
07.01.2007 10:52
ABONE OLgoogle

İstanbul"un 2010"da kültür başkenti olması nedeniyle, “müze-gemi” yapılması düşünülen Savarona yatının işletmecisi Kahraman Sadıkoğlu, “Doğru proje varsa, oturup konuştuktan sonra devretmeye hazırım” dedi

UNESCO"nun İstanbul"u 2010 için “Avrupa Kültür Başkenti” seçmesinden sonra, bu konuda hazırlık için bir dizi proje geliştiriliyor. Bunlardan biri de Atatürk"ün yatı Savarona"nın, Dolmabahçe Sarayı önüne çekilerek “müzegemi” olarak değerlendirilmesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın İstanbul"la ilgili çalışmalar dizisinde de yer alması beklenen projeye Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş"ın da sıcak baktığı, hatta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı"nın da buna destek vermeye hazır olduğu belirtiliyor. Bu projelerin gündeme gelmesi üzerine görüştüğümüz yatın işletmecisi Kahraman Sadıkoğlu, dünya jet sosyetesinin hizmetine sunduğu ve “Atatürkíün yatı” markasından hareketle turistik amaçla çalıştırdığı Savarona"ya sahip çıkılması halinde bundan mutlu olacağını söylüyor. Sadıkoğlu, “Şayet hükümet, belediye veya sivil toplum örgütleri isterse yatı, oturup konuştuktan sonra devredebilirimî diyor.

JİLET OLMAKTAN KURTARDIM

Dünyanın dördüncü en büyük yatı olan Savarona"nın 1979"da çıkan bir yangında büyük hasar görmesinin ardından 6 bin dolara satılması planıyla jilet olması için hurdaya ayrıldığını, Atatürk"e hayranlığından dolayı onun jilet haline gelmesine dayanamadığı için 1989"da 24 milyon dolara kiralamaya karar verdiğini, ardından da 20 milyon dolara restore ettirdiğini belirten Sadıkoğlu, o günden bugüne yata kendisi dışında kimsenin sahip çıkmadığını belirtiyor ve “Demek ki, bu ülkede en büyük Atatürkçü benmişim. Batıda böyle tarihi gemi ve yatları aynen korumak için milyonlarca dolar harcarlar. Bizde ise anlı şanlı Yavuz"u bile birkaç bin dolara jilet yaptıları” diyor.

HAZİNE PARA KAZANIYOR

Sadıkoğlu, Savarona"yı bir Japon ortakla birlikte kiralamıştı. Daha sonra ortağını çıkardı ve yatın işletmesini tek başına üstlendi. Dünya jet sosyetesinin yaz aylarında onunla gezmek için büyük ilgi gösterdiği yattan iyi para kazandığını gizlemeyen Sadıkoğlu, “Anlaşmaya göre Hazine, elde ettiğim cironun her yıl yüzde 10"unu alıyor. Bu rakam da ortalama 150-200 bin doları buluyor. Yani, Atatürk"ün yatı Türk Hazinesi"ne yine para kazandırıyorı”şeklinde konuşuyor.

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde