Dolar
38,86
0,00%
Euro
43,7174
0,75%
Sterlin
51,9617
0,70%
Bitcoin
4.104.082
0,91%
BİST-100
9.668,36
1,33%
Gram Altın
4.038,252
0,96%
Gümüş
32,37
0,28%
Faiz
48,56
0,00%

Sanko bile fabrikasına kilit vurdu

Sanayi devi Sanko iki pamuk ipliği fabrikasından birini yüzde 80 oranında kapattı. Adıyaman'da 7 fabrika üretimi durdurdu.

15.07.2008 10:11
Haberi paylaşın
Sanko bile fabrikasına kilit vurdu
16px
32px

Pamuk ipliğinde düşük döviz kurunun etkisiyle artan ithalat Türkiye´nin en büyük üreticisi Sanko Holding´i de vurdu. Adıyaman´da toplamda 250 milyon euro değerindeki iki pamuk ipliği fabrikasından birini yüzde 80 oranında kapatan Sanko, diğer fabrikasındaki 600 işçinin yarısını da yıllık izne çıkardı.

Gaziantep´teki iki fabrikasından birini de geçen yıl kapatan Sanko´nun, halen Gaziantep´teki diğer tesisi ile Çorlu ve Bursa´daki pamuk ipliği tesisleri üretime devam ediyor.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, en eski faaliyet alanı olan tekstilde özellikle pamuk ipliğinde büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Konukoğlu, "Şu anda Adıyaman, Urfa, Antep ve Maraş´taki pek çok üreticinin durumu aynı. Döviz kurunun da etkisiyle ithalat patladı. Geçen yıl ilk beş ayda pamuk ipliğinde ithalat 50-60 bin ton iken, bu yıl ilk beş ayda yaklaşık 180 bin ton pamuk ipliği ithalatı yapıldı. İthalata bir an önce sınırlama getirilmesi gerekiyor" dedi.

İşçiler yıllık izne çıkarıldı

Konukoğlu, artan ithalat ve girdi maliyetlerinin yüksekliği yüzünden eski fabrikaların artık kurtarmadığını ve kapatmaya gittiklerini söyledi. Konukoğlu, "İlk olarak geçen yıl Antep´te 900 kişinin çalıştığı 10 yaşından büyük eski bir fabrikamız vardı. Onu kapattık. Antep´teki diğer yeni fabrikamız tam kapasite çalışıyor. Adıyaman´daki iki tesisimizden eski olanını ise yüzde 80 oranında kapattık. 950 kişiden geriye 150 civarında kişi kaldı. Adıyaman´daki yeni fabrikamızı ise Antep´te eskisini kapatacağımız için kurmuştuk. Ama bu yeni fabrikada çalışan 600 işçinin yarısını da yıllık izne gönderdik" dedi.

Adıyaman´da yedi fabrika kapandı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, Türkiye ekonomisindeki belirsizlik yüzünden şehirdeki 43 fabrikanın en az 7 tanesinin kapandığını ve 3 bin civarında kişinin işten çıkarıldığını söyledi. Ersoy, "Ben bile gözüm gibi baktığım otelimi SSK, Bağ-Kur, vergi ve elektrik borcum yüzünden geçen ay sattım" dedi. Şirketlerin kapanmasında bazı sanayicilerin de kabahati bulunduğunu belirten ATSO Başkanı Ersoy, işadamlarının artık geleneksel sektörlere yatırım yapmamaları ve katma değeri yüksek ürünler üretmeleri gerektiğini söyledi.

Bakan Şimşek taziyeye geldi

7 tekstil fabrikasının bu yıl içinde kapandığını belirten Ersoy, çoğunun sigorta primi, maliyeye borçları olduğunu kaydetti. Ersoy, OSB´de 6 bin kişinin istihdam edildiğini ve bunlardan 3 bin civarında kişinin işten çıkarıldığını vurguladı. Ersoy şunları kaydetti: "OSB´de 2007 yılının beşinci ayından bu yana herkes işçi çıkarmaya başladı. Toplamda 3 bine yakın kişi işsiz kaldı. SSK primleri, kamunun alacaklarının çok radikal şekilde tahsili herkesi bunalttı. Zaten, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek hafta sonu sanayiciye taziyeye geldi."

Şirketlerin kapanmasında bazı sanayicileri de kabahati bulunduğunu belirten ATSO Başkanı Ersoy, işadamlarına artık geleneksel sektörlere yatırım yapmamalarını, katma değeri yüksek ürünler üretmelerini, markaya ve Ar-Ge´ye önem vermelerini, şirket evlilikleri yapmalarını, nitelikli eleman çalıştırmalarını tavsiye etti.

Ersoy sosyal güvenlik açıklarının yılda 37 milyar YTL olduğunu, bunun aşağı çekilmesi ve kayıtdışı denetimlerin artırılması gerektiğini söyleyerek "Denetim artırılsın. Herkes yeşil kartlı olmasın. Kayıt içine alınsın. Gayrimenkulu olan insanlar bile yeşil kart almaya başladı. İnanın şu an Adıyaman´da bizler, sanayiciler bile yeşil karta özeniyoruz. Yeşil kartımız olsa odunumuz, kömürümüz, okul masrafları, her şey beleş. Adıyaman´da 613 bin nüfusun 320 bini yeşil kartlı. Bir kamyon patates getirseniz, indirecek insan bulamazsanız. Böyle popülist politikalardan vazgeçilmeli" dedi. 

Referans