Rüşvet, adres şaşırınca
BBC, BİRÇOK ÜST DÜZEY FİFA YÖNETİCİSİNİN RÜŞVET ALDIĞINI ORTAYA ÇIKARDI.

İngiliz Televizyon kanalı BBC'de yayınlanan Panorama programında ortaya çıkardığı, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve üst düzey yetkilileriyle Adidas'ın yan kuruluşu olan İnternational Sport Leisure(ISL) adlı şirketin karıştığı rüşvet skandalı büyüyor. Birçok üst düzey FIFA yetkilisinin milyonlarca euro rüşvet aldığı, bu paraların, Hong Kong ve Lichtenstein'daki gizli hesap numaralarına yatırıldığı belirtiliyor. Rüşvet skandalının, FIFA'nın eski başkanı Joao Havelange'nin gizli hesabı yerine yanlışlıkla FIFA'nın hesabına yatırmasıyla ortaya çıktığı belirtildi.
Flemanca yayın yapan Belçika resmi televizyonu VRT, Panorama programında çalışan gazeteci Andrew Jennings'in iddialarına yer verdi. Jennings, programda, Blatter ve yöneticilerden Joao Havelange'in, eski ticari ortakları ISL ile ilişki halinde, pozisyonlarını kötüye kullandıklarını iddia etmişti.
Bir dönem Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) başkanlık da yapan Havelange ile Blatter'in bir çok üst düzey yetkiliyle birlikte, ISL'den milyonlarca euro rüşvet aldığı kaydedilirken, bu paraların, yöneticilerin Hong Kong ve Lichtenstein'da bulunan hesap numaralarına yatırıldığı, İsviçre Federal Polis yetkilisi Thamas Hildebrand tarafından da doğrulandı.
ISL'nin son 4 Dünya Kupası'nda tüm sponsorluk ve televizyon yayın haklarını üstlendiği ve bunun için yöneticilere bol bol para verdiği ifade edildi. Olaylardan sonra iflas eden ISL şirketinin tüm mal varlığına adli makamların el koyduğu belirtilirken, Lozan'da devam eden davada, ISL'nin rüşvet vermenin yanı sıra sahte belge hazırlama ve yolsuzluk iddialarıyla da suçlandığı bildirildi.
GİZLİ HESAP YERİNE FIFA'NIN HESABINA
Bu arada, olayların, ISL'nin rüşvet olarak vereceği 160 bin euronun FIFA'nın eski başkanı Joao Havelange'nin gizli hesabı yerine yanlışlıkla FIFA'nın direkt hesabına yatırmasıyla ortaya çıktığı belirtildi.
Lozan Mahkemesi ile FIFA arasında yapılan anlaşmada, rüşvet alan tüm üst düzey yetkililerin, aldıkları bu paraları iflas eden ISL şirketine geri ödemesi kararlaştırılırken, elinde belgeleri bulunan BBC muhabiri Jenningson'a göre, bu paralar yöneticilerin değil FIFA'nın kendi hesabından geri ödendi.
FIFA ile ISL arasındaki bağlantıyı ISL yöneticilerinden Jean-Marie Weber'in sağladığı ve olaylarla ilgili olarak başkan Sepp Blatter ve genel sekreter Urs Linsi'nin bürolarına ani baskınlar düzenlendiği kaydedildi.
ŞAİBELİ BAŞKANLIK SEÇİMİ
Rüşvet ve şike iddiaları ardı ardına ortaya atılırken, Blatter'in FIFA başkanlığına getirildiği ve 1998 yılında Paris'te yapılan seçimler de iddialardan nasibini aldı. Programda, o yıl başkanlık seçimine katılan kişilerin otel odalarının kapılarının altından zarf dolu paralar atıldığı belirtildi.
Kuzey-Orta Amerika ve Karayıp Futbol Federasyonları Birliği'nin (CONCACAF) Trinidad-Tobagolu başkanı ve aynı zamanda FIFA Gözlemci Başkanı Jack A. Warner'ın, bütün adalardan 35 oya hükmettiği ve bu oyları, FIFA kurallarına göre tamamen yasak olmasına rağmen, Blatter ile anlaşarak kendisine verdirttiği iddia edildi.
Warner'ın, bu oylar karşılığında 2006 Almanya'nın tüm bilet satış haklarını, kurduğu turizm şirketi Simpaul Travel'a aldığı ve daha önce de 2001 yılında Tobago'da düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupası'nın tüm sponsorluk haklarının Warner'ın oğullarına verildiği savunuldu.
"BUNLAR YÜZÜNDEN İSTİFA ETTİM"
Eski Avustralya Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (ASIO) Başkanı Charles Spry, dönemin ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Richard Helms'den, John F. Kennedy suikastındaki Kanberra bağlantısının gizli tutulmasını istediği ortaya çıktı.
#Kennedy suikastıVakko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Finlandiya'nın İstanbul Fahri Başkonsolosu Jeff Hakko, Finlandiya Cumhurbaşkanı tarafından "Finlandiya Aslanı Liyakat Nişanı" ile onurlandırıldı.