Rus oligarkların eşleri artık daha görünür; sanat, eğitim, tasarım ve dijital girişimcilikte öne çıkıyorlar
Rus oligarkların eşleri, gözlerden uzak gizemli hayatın perdelerini artık daha çok aralıyor ve daha görünürler. Kendi ayakları üzerinde duruyorlar, yaptıkları kültür-sanat faaliyetleriyle dikkat çekiyorlar. Artık bu kadınlar sadece “zengin eşleri” değil, sanat, eğitim, tasarım, sosyal sorumluluk ve dijital girişimcilik alanlarında ciddi etkiler yaratan figürler olarak öne çıkıyorlar.

Oligark kelimesi her ne kadar Yunanca olsa da günümüzde Rusya ile özdeşleşmiş durumda. 'Ultra zenginliği' ve 'gizemi' birlikte ifade eden bu kelime Sovyerler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da ortaya çıkan aşırı varlıklı ve siyasi nüfuza sahip olan bir grup zengin kişi için kullanılıyor.
Gösterişli süper yatlarıyla dünyanın koylarını dolaşan ve hep sadece uzaktan fotoğraflanabilen bu oligarkların eşleri de yine onlar kadar en çok merak edilenler arasında. Rus milyarderlerinin eşleri, uzun yıllar kamuoyunun gözünden uzak, sessiz bir yaşam sürmeye çalışsa da son dönemde bu algı hızla değişiyor.
Her ne kadar sırtlarını oligarklara dayamış gibi görünseler de artık kendi ayakları üzerinde duruyorlar, yaptıkları kültür-sanat faaliyetleriyle dikkat çekiyorlar. Bunları yaparken de oldukça da mütevazılar. İşte, Turkrus internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bireysel çabalarıyla ses getiren en aktif ve üretken isimler:
Abromoviç'ten boşanan Darya Jukova (Bu boşanma dünya tarihinin en pahalı boşanmalarından biri olarak değerlendiriliyor.)
Darya Jukova; Roman Abramoviç’in eski eşi. 2008’de kurduğu Garaj Çağdaş Sanat Müzesi, bugün Moskova’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Moda ve yayıncılıkla da ilgilenen Jukova, en çok sanata odaklanıyor.
Tatyana Altuşkina; Urallı iş insanı İgor Altuşkin’in eşi. Kendi çocuklarına uygun bir okul ararken, kısa sürede kapsamlı bir eğitim reformcusu haline geldi. Bugün Rusya’da 100’den fazla okulda uygulanan “Rus Klasik Okulu” modelini geliştirdi. Eğitimde geleneksel değerlere ve disiplini temel alan bu sistemde kızlar ve erkekler sekizinci sınıfa kadar ayrı sınıflarda okuyor, mürekkep ve dolmakalemle yazı yazılıyor, hatta kilise Slavcası dersleri veriliyor.
Natalya Rotenberg
Natalya Rotenberg; Arkadiy Rotenberg’in eski eşi. Balerinlik geçmişi olan Rotenberg, boşanma sonrası girişimciliğe yöneldi. Kızının adını verdiği Varvara markasıyla birlikte şekerleme ürünleri üretiyor. “Mir Aristokratka” adlı zefir (Rus lokumu) markasıyla tüketicilerin beğenisini kazandı.
Natalya Davıdova; yatırımcı ve medya yöneticisi Ivan Streşinskiy’nin eşi. “Teyze Motya” lakabıyla sosyal medyada tanınan bir sağlıklı yaşam fenomeni. Fitness uygulaması geliştirip televizyon programı yapıyor, sosyal medya reklamlarıyla büyük gelir elde ediyor. Eşinin kurduğu müzik grubunun da yapımcılığını üstlendi.
Anastasiya Buhman; Playrix oyun şirketinin kurucu ortağı İgor Buhman’ın eşi. Ailesiyle birlikte İngiltere’ye taşındıktan sonra Sotheby's Enstitüsü’nde sanat tarihi eğitimi aldı. Genç sanatçılardan eserler topluyor, heykel sanatıyla ilgileniyor ve Bukhman Foundation aracılığıyla hem kültür hem de sağlık alanında bağışlar yapıyor.
Irina Viner; eski eşi Alışer Usmanov ile birlikte Rus ritmik jimnastik tarihinin en etkili figürlerinden biri oldu. Uzun süre milli takımın başında kaldıktan sonra kendi adını taşıyan Lujniki’deki jimnastik sarayında sanat yönetmenliği yapıyor. Koreografiye ve sahne sanatlarına yöneldi.
Rus milyarder Andrey Melniçenko’nun eşi Aleksandra Melniçenko.
Aleksandra Melniçenko; iş insanı Andrey Melniçenko’nun eşi. Sırp kökenli eski model ve şarkıcı, eşinin vakfıyla birlikte sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Aynı zamanda moda ve tasarım dünyasında da etkin bir figür.
Eteri Karapetyan; milyarder iş insanı Samvel Karapetyan’ın eşi. Moskova’da ve Kaluga’da spa ve güzellik merkezi zinciri kurarak iş dünyasına atıldı. Aynı zamanda çocuklara yönelik hayır projeleri yürüten bir vakfı da yönetiyor.
İrina Sedıh; OMK Başkanı Anatoliy Sedıh’ın eşi. Aile vakfı olan “OMK-Uçastiye”yi yönetiyor. Sanat koleksiyonerliğiyle tanınan Sedıh, altı binden fazla kişinin yaşadığı Vyksa şehrini açık hava sanat galerisine dönüştüren projelere imza attı. Mural sanatından tiyatroya uzanan etkinliklerle kültürel canlanmaya öncülük etti.
Marina Mordaşova; çelik devi Aleksey Mordaşov’un eşi. Çocukları için kurduğu Wunderpark adlı iki dilli okul, zamanla kapsamlı bir eğitim kampüsüne dönüştü. Erken yaşta eleştirel düşünce ve iletişim becerileri kazandıran bu okul, modern eğitim yaklaşımlarını geleneksel değerlerle harmanlıyor.
patronlardunyasi.com