Portekiz'le modada işbirliği
KAŞİFLERİN ÜLKESİ PORTEKİZ'LE TÜRK MODACILAR DÜNYAYI KEŞFE ÇIKIYOR.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, iki yıldar çalışmaları süren projenin başarıyla sonuçlandığını ve Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünün, Portekiz’le işbirliği yaptığını belirterek, “Bir ucu Latin Amerika’ya uzanacak büyük bir üretim ve pazarlama ağını Portekiz’le birlikte kurup geliştireceğiz” dedi.
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün uluslararası etkinliğini artırmak ve İstanbul’u dünyanın önemli moda merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle düzenlenen İstanbul Fashion Festival 2006/2 ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 18 ülkeden 750 katılımcı ile organize edilen fuara 52 ülkeden 25 bini profesyonel alıcı 75 bin ziyaretçi beklendiğini ifade ederek, yüzyıllardır rüya kent olarak tüm medeniyenlerin ve kültürlerin merakını, beğenisini cezbeden kültür ve tarih başkenti İstanbul’un dünya hazır giyim ve konfeksiyon devlerinin boy gösterisi yaptığı bir moda masalına ev sahipliği yaptığını söyledi.
Fuarın, Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünün uluslararası çapta sıçrama gerçekleştirmesine dönük dev bir moda işbirliğine de sahne olduğunu kaydeden Orakçıoğlu, 2 yıl süren görüşmeler neticesinde Portekiz’le Türkiye’nin sektörel işbirliği yapma kararı aldığını ifade etti. İki ülke moda endüstrileri arasında çok sıkı bağlar kurulduğunu belirten Orakçıoğlu şunları söyledi:
“Bir ucu Latin Amerika’ya uzanacak büyük bir üretim ve pazarlama ağını Portekiz’le birlikte kurup geliştireceğiz. Türk ihracatçısının önüne yeni hedefler koyacak bu proje ile ilgili ön bilgileri daha önce de basınımızla paylaşmıştık.. Bu fuar iki ülke arasındaki işbirliğinin somut adımlarının görüldüğü ilk etkinlik olması açısından da çok önemli. Fuara bir info stand ile katılan Portekiz’den iki önemli tasarımcı Miguel Vieira ile Julio Torcato fuar süresince koleksiyonlarını tanıtacak. Buna karşılık iki Türk tasarımcısı da Ekim 2006’da Portekiz Moda Haftasında kendi gösterilerini yapacaklar.”
Portekiz’in “kaşifler ülkesi”, İstanbul’un ise “kültürlerin başkenti” olduğunu ifade eden ve bu iki gücün işbirliğinin dünya moda endüstrisinde çok ses getirecek sonuçlara yaratacağını belirten Orakçıoğlu, “Gelecek yıl düzenlenecek fuarımızın bombası ise dünyaca ünlü tasarımcı Fatima Lopez ile birlikte dünyanın en ünlü yabancı ve Türk tasarımcılarının İstanbul Fashion Festival’de bir defile yapacak olması Dünya moda medyası ve trendsetter’ların dikkatini bir anda Türkiye’ye çekecek olan bu etkinlik sonrasında inanıyorum ki iki ülkenin ortak imajında ciddi bir sıçrama olacak. Bizim bu işbirliği çerçevesinde ele aldığımız fırsatlardan bir diğeri ise Portekiz’in tarihsel ve kültürel bağlarını kullanarak Latin Amerika’da yeni pazarlara penetre olabilmek.”
İstanbul Fashion Festival’in endüstrinin üretim gücünü tasarımcıların yaratım kabiliyetiyle buluşturması açısından çok önemli olduğunu kaydeden Süleyman Orakçıoğlu, “Bu fuar etrafında iş ve çıkar birlikteliği yapan tüm üretici ve tasarımcılar aslında hep beraber Türkiye markasına yatırım yapıyorlar. Sektörel bir sinerji yaratan bu işbirliği belki de dışardan bakan gözlere olağan gelebilir ancak ülkemiz sektörümüz firmalarımız ve tasarımcılarımız için gerçekten çok önemli bir işbirliği” dedi.
Toplantıda konuşan Portekiz Tekstil ve Konfeksiyon Birliği Başkanı Paulo Nunes De Almedia, İTKİB’le işbirliğinden çok memnun olduklarını ve iki ülke firmalarının ve modacılarının yapacağı işbirliğinin çok yararlı olacağını belirtirken, Portekiz Moda Haftası Sorumlu Başkanı Armindo Monteiro da, İTKİB ile Portekiz Konfeksiyoncular Birliği’nin yaptığı güçbirliğinin çok geniş bir işbirliği imkanı yarattığını ve bunu en üst düzeye çıkarmak iç