Piyasalarda ne oldu?
Genel olarak parite hareketlerinin belirleyici olduğu döviz piyasasında, AB gündemine ilişkin temkinli de olsa iyimser bekleyişlerin etkisiyle TL’nin sınırlı da olsa kur sepetine karşı değer kazancı söz konusu. Tuğban Aksoy'un piyasa yorumu..

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) açıkladığı verilere göre, imalat sanayinin öncü göstergelerinden olan kapasite kullanım oranı Ağustos'ta % 80.4 düzeyinde gerçekleşerek beklentilerin hafif üzerine çıktı.
Söz konusu oran Ağustos 2004'te % 81.4 olmuştu. Piyasa beklentilerinde, Ağustos ayı için verilen tahminlerin ortalaması % 79.9 olmuştu. DİE, Temmuz ayı için önceden % 80.6 olarak açıkladığı kapasite kullanım oranını revize etmedi.
Piyasaların gündeminde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik yolunda müzakerelere başlayacağı 3 Ekim öncesi, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin yayınladığı deklarasyona karşılık AB Daimi Temsilciler Komitesinin hazırlamakta olduğu ancak halen mutabakata varılamayan karşı deklarasyonun içeriğinin ne olacağı var.
AB’nin Türkiye'nin Güney Kıbrıs tutumuna yanıt vereceği karşı deklarasyon metninin taslağı üzerinde Daimi Temsilciler Komitesinin dünkü toplantısından da uzlaşma çıkmazken, komitenin konuyu ele almak üzere 21 Eylül'de yeniden bir araya geleceği belirtildi.
AB Dönem Başkanı İngiltere, hem AB Komisyonu tarafından Türkiye için hazırlanan müzakere çerçeve belgesi hem de karşı deklarasyon üzerinde uzlaşma arayışlarını sürdürüyor. Büyükelçilerin 21 Eylül'deki toplantıda da uzlaşma sağlayamamaları halinde konunun görüşülmesi için 26 Eylül'de olağanüstü dışişleri bakanları toplantısının yapılacağı bildirildi. Son haliyle, üzerinde anlaşma sağlanamamasına rağmen içerik açısından bu noktadan sonra Türkiye açısından ciddi bir sorun yaratmasını beklemediğimiz karşı deklarasyona ilişkin piyasalar nezdinde de olumsuz bir beklenti olmamakla birlikte temkinli bir bakış söz konusu.
Katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda atılması gereken son teknik adım olarak çerçeve belgenin onaylanması gerekiyor. Ancak, karşı deklarasyon üzerinde uzlaşma sağlanamaması çerçeve belgenin görüşülmesini ve onaylanmasını da geciktiriyor.
Güney Kıbrıs, AB'nin, Türkiye'nin kendisini tanımasını talep etmesini ve gümrük birliği ek protokolünü uygulamaması halinde yaptırım belirlemesini istiyor. Güney Kıbrıs'ın en önemli destekçilerinden Fransa ile AB dönem başkanı İngiltere ile yaptığı özel temaslar sonucunda, bu iki ülke, tanıma konusunun müzakere süreciyle değil tam üyelikle bağlantılı olduğunu ve gümrük birliği uygulamasının 2006 içinde gözden geçirilmesi konularında uzlaşmaya vardılar.
AB konusunda beklemeye geçen piyasalarda bono piyasasında bileşik faizler % 15.60 ile O/N fonlamanın yaklaşık 30 baz puan üzerinde seyrediyor. Piyasalardaki genel olumlu havayı haftabaşı gerçekleştirilen Tüpraş ihalesinde beklenenin oldukça üzerinde neticelenen satış miktarının da desteklediğini söylemek mümkün. Ancak Merkez Bankası’nın son 3 aydır faiz indirimine ara vermesinin ardından, önümüzdeki dönemdeki para politikası açısından belirsizliğin oluşması piyasa oyuncularını kağıt alarak yeni pozisyonlara girme noktasında kararsızlığa itiyor. Önümüzdeki aydaki toplantıya dair faiz inidirimi olması yönünde beklentiler kuvvetlenmeden, fonlama seviyesine (%15.31) gelinmesinin ya da bunun altına inilmesinin pek mümkün olmayacağını düşünüyoruz. Dışarıda da ABD tahvillerinde hafif de olsa satış eğilimi söz konusu. ABD’de dün açıklanan petrol stoklarının beklentilerin üzerinde azalmış olmasının etkisiyle son dönemde bir nebze duraklayan petrol fiyatlarında yeniden sıçrama olması, önümüzdeki dönemde yeni yükselişleri tetikleyebilecek olmasının yarattığı tedirginlikle gelişmekte olan ülke piyasalarındaki faiz hadleri açısından negatif potansiyele işaret ettiğini hatırlatmak isteriz.
Yurtiçi Döviz Piyasası :
Bankalararası Dolar Kotasyonları: &n