Pegasus'un 2.2 milyon dolarlık tasarruf uygulaması

Pegasus'un 2.2 milyon dolarlık tasarruf uygulaması

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ali Sabancı'nın yaptığı ESAS Holding'e ait Pegasus Havayolları da, geçen yıl mayısta hayata geçirdiği tasarruf paketiyle yakıt maliyeti artışına savaş ilan etti.

Pegasus'un 2.2 milyon dolarlık tasarruf uygulaması
16px
24px
01.07.2006 12:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

Dünyadaki bütün havayollarının en büyük sıkıntısı haline gelen yakıt maliyetlerindeki artış, şirketleri çeşitli tasarruf tedbirlerine yöneltti.

Birçok havayolu şirketi 10-20 Euro'luk yakıt farkını biletlere yansıtırken, bazı havayolu şirketleri ise sadece tasarruf tedbirleriyle artan maliyeti karşılamaya çalışıyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ali Sabancı'nın yaptığı ESAS Holding'e ait Pegasus Havayolları da, geçen yıl mayısta hayata geçirdiği tasarruf paketiyle yakıt maliyeti artışına savaş ilan etti. Pegasus, uçaktaki fazla yüklerden kurtularak bir yılda 2,2 milyon dolar tasarruf sağladı. Safralarından kurtulmak için tedbir alan şirket, kullanılmayan fırın ve eğlence sistemlerini söktü, kullanım suyunun miktarını düşürdü. Aralarında hosteslerin valizlerindeki eşya miktarının azaltılmasının da yer aldığı tedbirler sayesinde şirket, bir yılda 2 bin 600 ton daha az yakıt tüketti. Firmanın Genel Müdürü Sertaç Haybat, giderlerindeki en büyük payı yüzde 26-30'luk oranla yakıt maliyetinin oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ocak 2005'te litresi 0,54 dolar olan yakıtın, Nisan 2005'te yüzde 22 artışla 0,66 dolara yükseldiğine dikkat çeken Haybat, tüm birimlerin katkılarıyla birçok teknik proje geliştirildiğine ve büyük bir titizlikle uygulandığına dikkat çekiyor. Şirket sadece gereksiz ağırlıklardan kurtulmakla kalmamış, aynı zamanda uçakların dış yüzeylerinde aerodinamik bozulmalara sebep olabilecek aksaklıkların giderilmesi için de gayret göstermiş. Haybat, dış yüzeylerin sürekli temizlenmesine öncelik verdiklerini anlatıyor. Motor bakımlarının titizlikle yapılması ve motorların temiz tutulması gibi tedbirlerin de hayata geçirildiğini anlatan Haybat, uçuş planlamada yedek meydan seçimi, uçuş yüksekliği, hızı ve en kısa yol seçimi gibi birçok konuda, uçuş bazında uygulamalara gidildiğini ifade etti. Haybat, tasarrufla ilgili çalışmaların, aynı zamanda ülke ekonomisi ve çevreye verilen zararların azaltılması bakımından da son derece önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

Sertaç Haybat, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inecek uçakların izlediği ‘yaklaşma' rotası hakkında Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne müracaatta bulunduklarına da değinerek, güzergahın değişmesi halinde 2 milyon dolarlık bir tasarruf daha sağlayabileceklerini ileri sürdü. Sabiha Gökçen'e inecek uçakların Atatürk Hava Limanı'na giden uçakların sırasına alındığına dikkat çeken Haybat, “Ayrı bir rut yapılmaması nedeniyle 5-10 dakika fazladan uçuş yapıyoruz. Bunun düzeltilmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Mustafa Gün/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde