Patronlardan kadın istihdam zirvesi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 10-11 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de ilk defa Türkiye Kadın Platformu adı altında bir zirve düzenleyecek. Türkiye'den 55 kadın örgütünün temsilcilerinin davet edildiği zirvede..

Türkiye'den 55 kadın örgütünün temsilcilerinin davet edildiği zirvede, Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye'de kadının durumu kadın örgütleri, hükümet, bürokrasi ve AB yetkililerinin katılacağı oturumlarda detaylı olarak irdelenecek. Zirvede kadınların Avrupa'daki çalışma koşulları masaya yatırılacak ve Türkiye için bir eylem stratejisi belirlenecek. Bir kadın istihdam zirvesine dönüştürülmesi planlanan platformda istihdam konusunun yanı sıra kadına yönelik şiddet ve töre cinayetleri ile eğitim ve kadın hakları konuları da ele alınacak.
Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile Avrupa Parlamentosu’ndan Emine Bozkurt ve Emma Bonino’nun geleceği zirvede Güler Sabancı gibi başarılı kadın patronlar, yöneticiler ve sanatçıların da konuşmacı olarak yer alması hedefleniyor.
'Türkiye’nin geleceği kadınlar'
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde kadınların gücünü ortaya çıkarmak ve kullanmak zorunda olduğunu söyleyen TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, “Türkiye’nin nüfusunun yüzde 50.05’i kadınlardan oluşuyor. Biz bu büyük gücü ortaya çıkarmak zorundayız. Çünkü Türkiye’nin geleceğ
kadınlardır” dedi.
Türkiye Kadın Platformu’nun bir kadın istihdam zirvesi olacağına dikkat çeken Kudatgobilik, Türkiye’de faaliyet gösteren 55 kadın örgütünü platforma davet ettiklerini vurguladı. Kudatgobilik, “Platformda kadın istihdamının yanı sıra kadın istihdamının önündeki engeller ile kadın projelerinin gelişmesi gibi konuları tartışacağız. Bu platformda TİSK moderatör olacak. Katılımcı sayısının 200’ü bulmasını bekliyoruz” diye konuştu.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler de kadının istihdamıyla ilgili strateji belirlenmesinde öncülük yapmak istediklerini söyledi. Pirler, “Türkiye'nin kadın istihdamına yönelik bir stratejisi, kadının istihdamının sağlanmasıyla ilgili bir çalışması yok. Batıdaki çalışma koşullarını masaya yatırmak ve sonucunda da bir eylem stratejisi ortaya koymak gerekiyor. Kadın konusunda ortak akla ihtiyaç var. Kadının çalışma hayatında yer alması, çalışma hayatının daha çağdaş hale gelmesi açısından da çok önemli. Bizim de kadın konusunda duyarsız kalmamız mümkün değil. Bu zirve, kadın istihdamını artıracak koşulların nasıl oluşturulacağı konusunda önemli bir çalışma olacak” dedi.
Necla Dalan/Referans