OYTEK, E-Devlet Kapısı'nı açacak
Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Türkiye’nin prestij projesi olarak görülen E-Devlet Kapısı Projesi’yle 19 pilot servisin tek bir noktada birleştirilmesi öngörülüyor. OYTEK Genel Müdürü Altay Elbek'le E-Devlet Kapısı Projesi’ni konuştuk.

Sayın Altay Elbek. İlk önce sizi tanıyabilir miyiz? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Saint Joseph Lisesi mezunuyum. Daha sonra üniversite eğitimimi Fransız hükümetinin vermiş olduğu bursla Fransa’da bilgisayar üzerine yaptım. Fransa’ya gittiğim dönemde Türkiye’de bilgisayar kavramı yeni yeni gündeme geliyordu. 1969’da liseden mezun olduğumda yurt dışı burs imkanı bulmam benim o dönemde bilgisayar eğitimi almama olanak sağladı. Ama Türkiye’ye döndüğümde eğitimini aldığım konuyu iş hayatına aktarmakta zorlandım. Çünkü o dönemde mainframe dediğimiz büyük bilgisayarlar vardı. PC’ler 80’lerden sonra kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla iş dünyasında PC’li döneme geçiş dönemi uzun sürdü. Bu süre zarfında çeşitli kuruluşlarda programcılık, sistem uzmanlığı ve müdürlük yaptıktan sonra 90’lı yıllarda bilgisayar sektöründen bir dönem uzaklaşarak Carbon Lorraine adlı elektrik kömürü imal eden bir Fransız firmanın finans direktörlüğünü yaptım. Daha sonra bir yıl kadar Christion Dior’un Türkiye Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendim. Daha sonraki yıllarda bir müddet kendi işimde, daha sonra da Koç Finans’ta çalıştım. Koç Finans’ta ilk yaptığımız iş şimdi kullanılan akıllı kartların veri ambarını oluşturmak oldu. 4 senedir, yani OYTEK’in kuruluşundan beri de OYTEK’te Genel Müdür olarak görevimi sürdürüyorum.
Peki OYTEK nasıl doğdu?
Sümerbank’ın 2001 yılında OYAK tarafından satın alınması ile Grup bünyesine geçen YADAŞ Bilgisayar ve Yazılım ile OYAK Bank bilgi teknolojileri grupları, OYTEK adı altında yeni bir misyon ve kimlik ile yapılandırılarak faaliyete başladı. OYTEK, 2006 Mart ayında 4. senesini doldurdu. İlk sene ağırlıklı olarak OYAK Bank’a hizmet verdik. İkinci sene itibarıyla banka dışında başka şirketlerle de çalışmaya başladık. Ankara Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasıyla da ilk ihalemizi aldık. İlk olarak, UYAP projesinin network altyapı ihalesini kazandık. Daha sonra çeşitli ihaleler kazanarak hızla büyümeye başladık ve Türk Telekom’un açtığı E-Devlet Kapısı İhalesini de kazanarak başarılı bir yıla imza attık.
E-Devlet projesinin kapsamı nedir?
e-Devlet Kapısı Projesi’nde amaç, vatandaşların devlete ait kurumlara tek bir kapıdan ulaşabilecekleri bir ağ kurmak. Geniş kapsamlı bir proje. Projede büyük bir portal tasarımı ve çok sıkı güvenlik var. Kamu hizmetlerinin ve hizmetlerde rol alan kurumların bu platforma entegrasyonunun sağlanarak; vatandaşın devlet hizmetlerine elektronik ortamdan güvenli ve hızlı bir şekilde erişimini sağlanacak. Hayata geçirilecek bu proje; ülkemiz için sadece bir BT sistemi oluşumu olarak görülmemeli. Proje aynı zamanda idari süreçte, prosedürlerde ve vatandaşlar için devlet tarafından bilgilerin yönetilmesinde, organize edilmesinde ve sunulmasında yeni yöntemlerin dahil edilmesi anlamına da gelmekte. Bu projeyle vatandaşlar ve kurumlar, devlete ait kuruluşlara tek bir adresten ulaşıp kamu hizmetlerini en güvenli şekilde alabilecekler. Sistemimizde kullanıcının yapacakları tüm işlemleri birarada bulabileceği, farklı iletişim cihazlarıyla sistemle bağlantı kurulabileceği ve yapmak istediği işlem için sistemde yapması gerenleri en aza indirgeyecek bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. e-Devlet Kapısı’na Adalet Bakanlığı, SSK, Maliye Bakanlığı Emekli Sandığı, Bağkur Emniyet, İŞKUR, ÖSYM, TCDD, THY Adli Sicil, VEDOP (Vergi Daireleri) gibi kurumların dahil olması öngörülüyor.
Projenin hedefi nedir?
Hedefimiz, Türkiye’de tüm vatandaş ve kuruluşların bu sistemden en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak. Oluşturacağımız yapıyla hem vatandaşların hem d