Novartis, yeni doğanlar için dünyanın ilk sıtma ilacına İsviçre’den onay aldı
İsviçre merkezli ilaç devi Novartis, sivrisinek kaynaklı en ölümcül hastalıklardan biri olan sıtmaya karşı, yeni doğanlar ve bebekler için geliştirilen dünyanın ilk tedavisinin İsviçre'de onaylandığını duyurdu. Şirketin “Coartem” adını verdiği ilaç, 4,5 kilogramdan düşük ağırlığa sahip bebeklerin tedavisi için Swissmedic tarafından onaylandı.

Novartis, bugün açıklamada, sıtmanın en yaygın olduğu bölgelerden olan Afrika kıtasındaki sekiz ülkenin de sürece dahil edildiğini ve bu ülkelerden hızlı onaylar alınmasının beklendiğini belirtti. Bu ülkeler arasında Nijerya, Tanzanya ve Kenya yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, 2023 yılında dünya genelinde 263 milyon sıtma vakası ve yaklaşık 600 bin ölüm kaydedildi. Ölümlerin büyük çoğunluğu DSÖ'nün Afrika bölgesinde meydana geldi ve bunların dörtte üçünden fazlası beş yaş altındaki çocuklar arasında gerçekleşti.
Novartis, daha önce bu yaş grubundaki bebeklerin, tedavi dozu uygun olmayan ilaçlarla tedavi edilmek zorunda kaldığını ve bunun da aşırı doz riski ile toksisite sorunlarına yol açtığını vurguladı. Şirket, her yıl sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde yaklaşık 30 milyon bebeğin doğduğunu da ekledi.
Yeni tedavi, bazı ülkelerde “Riamet Baby” adıyla biliniyor ve kar amacı gütmeyen Malaria İlaç Girişimi (MMV) ile iş birliği içinde geliştirildi. MMV, sıtmayı önlemek ve ortadan kaldırmak için ilaç geliştiren İsviçreli bağımsız bir kuruluş olarak biliniyor.
Coartem, Çin geleneksel tıbbında uzun süredir kullanılan tatlı pelin otu (Artemisia annua) özütüne dayalı bir ilaç. Artemisinin bazlı bu tedavi, uzun süredir etkinliği kanıtlanmış bir sıtma ilacı olarak biliniyor. Novartis, 1999’dan bu yana çoğunluğu kar amacı gütmeyen bir şekilde 1,1 milyar sıtma tedavi kürü sağladığını, bunların yaklaşık yarısının 5 kilogram üzeri bebekler için olduğunu açıkladı.
Novartis CEO’su Vas Narasimhan, “Otuz yılı aşkın süredir sıtmaya karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz. Bugün, en savunmasız grup olan yeni doğanlar ve küçük bebekler için klinik olarak kanıtlanmış ilk sıtma tedavisini sunmaktan gurur duyuyoruz,” dedi.
Sıtma aşıları henüz en küçük bebekler için onaylanmamışken, Coartem’in bu alanda oluşturduğu tedavi boşluğunu kapatması bekleniyor. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Prof. Umberto D’Alessandro, “Yenidoğanların karaciğer fonksiyonları henüz olgunlaşmadığı için bazı ilaçları farklı şekilde metabolize ederler. Bu nedenle, büyük çocuklar için uygun olan dozlar bebekler için tehlikeli olabilir,” uyarısında bulundu.
Öte yandan, sıtmayla mücadelede küresel finansman da darbe aldı. Lancet’in geçen ay yayımladığı tahminlere göre, ABD'nin sıtma ile mücadele programındaki bütçe kesintileri nedeniyle milyonlarca yeni vaka ve on binlerce ek ölüm riski oluştu. Donald Trump yönetimi, George W. Bush döneminde başlatılan Başkanlık Sıtma Girişiminin bütçesini neredeyse yarıya indirmeyi öneriyor.
Novartis, bu yeni tedaviyi sıtma salgınının yaygın olduğu bölgelerde büyük ölçüde kâr amacı gütmeden sunmayı planlıyor. Şirket, artan ihtiyaç ve iklim değişikliğinin sivrisinek popülasyonunu genişletmesi nedeniyle, daha fazla erişilebilir tedavinin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.
patronlardunyasi.com