Norveçli, aşırı sağcı saldırgan
32 yaşındaki 1.90 boyunda ve Norveçli olduğunu belirtilen saldırgan yakalandı.

Norveç’in başkenti Oslo’da dün yerel saatle 15.26’da gerçekleşen şiddetli patlamada, Başbakanlık binasıyla bakanlıkların olduğu bölge savaş alanına döndü.
Norveç polisi, patlamaya bomba yüklü bir aracın sebep olduğu sonucuna vardı. Devlet yayın kuruluşu NRK, 7 kişinin öldüğünü, 15 kişinin de yaralandığını, 2 yaralının durumunun ağır olduğunu, binaların içinde yaralılar olduğunu duyurdu. Polis kent merkezini boşaltırken tren seferlerini durdurdu. Olay sırasında makamında olmayan Başbakan Jens Stoltenberg, TV2 televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada kendisinin ve bakanlarının iyi olduğunu belirtti. “Yaşananın bir terör saldırısı olduğunu söylemek için erken” diyen Başbakan, polisin tavsiyesine uyarak nerede olduğunu açıklamadı. Muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi’nden Geir Bekkevold ise, olayın, “Norveç’te İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu” belirtti.
Gençlere ikinci saldırı
Norveç bu saldırının şokunu atlatmaya çalışırken ikinci bir saldırı haberi de Stoltenberg’in lideri olduğu İşçi Partisi’nin düzenlediği gençlik kampından geldi. Oslo yakınlarında bir adadaki kampa gelen polis üniformalı bir kişinin etrafa rastgele ateş açtığı olayda bir görgü tanığına göre 80 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Polis olayla ilgili olarak bir kişiyi gözaltına alırken saldırganın rutin kontrol yapacağını söyledikten sonra kalabalığa ateş açtığı bildirildi.
Norveçli, aşırı sağcı saldırgan
32 yaşındaki 1.90 boyunda ve Norveçli olduğunu belirtilen saldırgan yakalandı. Polis, açılan ateşin bombalı saldırıyla bağlantılı olduğuna inandıklarını söyledi. Toplantının düzenlendiği adada başka patlayıcıların da olma ihtimali üzerinde duruluyor. Norveç medyası şüphelinin aşırı sağcı ve ırkçı görüşe sahip olduğunu belirtiyor.Dünyanın en sakin kentlerinden birinde meydana gelen saldırının tatil dönemine rastlaması ve cuma günleri kamu çalışanlarının işten erken çıkması sayesinde ölü ve yaralı sayısının az olduğu yorumları yapılıyor.
'Terör saldırısı demek için erken' Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada, bunun çok büyük bir saldırı olduğunu söyledi. Patlama sırasında makamında bulunmayan Norveç Başbakanı, hazırlıklı olunsa da böyle bir saldırının meydana geldiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etti. Bunun terör saldırısı olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Stoltenberg, bulunduğu yerin açıklanmaması için polise emir verdiğini dile getirdi. Öte yandan muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi'nden Geir Bekkevold, olayın, ''Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu'' belirtti.
‘Olağan şüpheli’ El Kaide
Norveç’in ilk kez tanıştığı büyük çaplı siyasi şiddet olayı sonrasında gözler Kaide’ye çevrildi. Zira, NATO üyesi devlet, Afganistan’daki uluslararası güçte 500 askerle yer aldığı için terör örgütünün hedef listesine girdi. Norveç polisi geçen yıl saldırıya hazırlandığı iddia edilen 3 Müslümanı tutukladı. Norveç ayrıca, Libya’daki Kaddafi rejimine karşı NATO’nun yürüttüğü operasyona da F-16 uçaklarıyla destek veriyor. Norveç savcılarının ay başında terörizmle suçladığı Kürt örgütü Ensar el İslam’ın kurucusu Molla Krekar, sınırdışı edilirse Norveç’in ‘ağır bedel ödeyeceği’ tehdidini savurmuştu.
Londra ve Madrid’i hatırlattı
MADRİD-11 Mart 2004: İspanya’nın Madrid kentinde sabah saatlerinde trenlere 10 spor çanta içinde yerleştirilen patlayıcılarla gerçekleştirilen saldırıda 191 kişi öldü, 1700 kişi yaralandı.
LONDRA-7 Temmuz 2005: 4 intihar bombacısının Londra metrosunun en yoğun olduğu sabah saatlerinde gerçekleştirdiği saldırıda 52 kişi ölürken 700 kişi yaralandı.
LONDRA-Ağustos 2006: 3 İngiliz, meşrubat şişelerine koydukları sıvı patlayıcılarla 200’er kişi taşıyan 7 uçağı aynı anda patlatma girişimi nedeniyle tutuklandı.
Dünya şoke oldu
Oslo’daki saldırıya dünyadan da tepki geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, saldırıyı ‘korkunç’ olarak nitelendirirken Norveç halkına başsağlığı diledi. ABD ise saldırıyı ‘alçakça olarak niteledi. Başkan Barack Obama, Norveç’e başsağlığı diledi ve teröre karşı mücadelede işbirliği önerdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise saldırılar için ‘iğrenç yorumunu yaptı ve NATO müttefiki Norveç’e desteğini iletti. Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da yaptığı açıklamada saldırının ‘korkakça’ olduğunu söyledi.