Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Kızılbük Thermal Wellness Resort projesine karşı açtığı davayı mahkeme reddetti
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinin “ÇED Olumlu Kararı”nın iptali için açtığı davada, Muğla 3. İdare Mahkemesi “ÇED raporu yeterli” diyerek davanın reddine karar verdi.

Kenan GÜRBÜZ
Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (KZBGY) tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort Projesi’nin “ÇED Olumlu Kararı İptal Davası” hakkında açıklama yapıldı.
Açıklamada Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED başvurumuza ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmesinin ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından açılan iptal davasında davanın reddine karar verildiği belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla 10.03.2023 tarihinde yapmış olduğumuz Özel Durum Açıklamamızda: Muğla ili, Marmaris İlçesi, Kızılkum Mevkii, 1598 ve 2518 no.lu parsellerdeki Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemiz ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED başvurumuza ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmişti. 30.05.2023 tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığı ile yapmış olduğumuz duyuruda ise Muğla ili, Marmaris İlçesi, Kızılkum Mevkii, 1598 ve 2518 no.lu parsellerdeki Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemiz ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Muğla 3. İdare Mahkemesi 2023/643 Esas Sayılı dosyası ile projemize ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali için dava açıldığını, şirketimizin müdahilliğinin kabulüne ilişkin karara istinaden 29.05.2023 tarihinde kapsamlı itiraz dilekçemizin Mahkemeye sunulduğunu kamuoyuna açıklamıştık.”
MAHKEME DAVANIN REDDİNE KARAR VERDİ
Açıklamada, projeye ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılmış olan davanın mahkeme tarafından dosya kapsamında yer alan bilgi ve belgeler dahilinde hazırlanmış olan bilirkişi raporuna istinaden ÇED raporunda yapılması planlanan projenin çevreye olası etkilerinin irdelendiğine işaret edildiği bildirilerek şu ifadelere yer verildi:
“Yürürlükteki mevzuata göre bir eksiklik olmadığı, ÇED raporunun yeterli ve uygun olduğu, yapılan incelemelerin, hesaplamaların ve değerlendirmelerin yeterli düzeyde veri, bilgi ve belgeye dayandırıldığı, projenin alanda yapılacak diğer projelerle birlikte aktif olması halinde çevreye olabilecek kümülatif etkilerinin kapsamlı bir şekilde incelendiği ve çevreye olabilecek olumsuz etkilerin minimize edilmesi için gerekli önlemlerin raporda yer aldığı hususunun bilirkişi raporu ile sabit olduğu görülmesi sebebiyle dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılması neticesinde davanın reddine karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Marmaris’teki STK’lar da ÇED olumlu kararının iptali için mücadele ediyorlardı. STK’lar sık sık projenin iptali için eyle yapıyorlar.
patronlardunyasi.com