Mortgage fakire helal zengine haram

Mortgage fakire helal zengine haram

Diyanet İşleri Başkanlığı tartışmalara yol açan “Mortgage” sisteminin hangi durumlarda helal, hangilerinde haram olduğunu açıkladı

Mortgage fakire helal zengine haram
16px
24px
16.03.2007 09:06
ABONE OLgoogle

Yüksek Kurul, faizli kredi kullanmanın “fakirler için helal, zenginler için haram” anlamına gelen bir görüş ortaya koydu.

Kurulun görüşünde İslam"da faizin kesin olarak haram kılındığına işaret edilerek şöyle dendi: “Faiz almak da vermek de caiz değildir. İslam"da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Ev ve araba satın almak, hayvancılık veya ticaret yapmak ve benzeri amaçlar için bankalardan alınan krediler de böyledir. Ancak zaruret hallerinde bu tür kredilerden yararlanılabilir.”

Devlet kredisi şartı
Diyanet, kararında "zaruret"hallerini de şöyle açıkladı: “Zaruret kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak konusunda başka çıkar yolun kalmaması halidir. İkamet edilen yerde kiralık da olsa oturulacak ev bulunamaz ya da kira ödendiği takdirde asgari geçim sağlanamaz ve ev sahibi olabilmek için ödenebilir vade ve faizsiz ödünç borç yoluyla da para bulunamaz ise devletin verdiği kredilerden yararlanılabilir. Mortgage sistemi yolu ile ev sahibi olmak da bu kapsamda değerlendirilmelidir.”

Diyanet böyle bir konuda görüş verir mi?

Haram varsa zengine de fakire de haramdır
* ATO Başkanı Sinan Aygün: “Diyanet böyle bir şeyi nasıl söyler, ben anlayamıyorum. Bu nerede yazılıymış? Eğer bir haram varsa zengine de fakire de haramdır. Bu anlayışın devamı şunu getirir: Zengin, parası vardır, rakı içerse, haram değildir. Fakir, parası yoktur rakı içerse haramdır. Dindeki haram ve helal kişilerin sosyo ekonomik durumlarına göre ayrılmaz.”

Diyanet önce "dar gelirliyi" uyarmalıydı
* Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Hayri Kırbaçoğlu: “Kapitalist sistemin özelliği bankaların sürekli kar etmesidir. Bu sistemde mağdur olan tüketicidir. Mortgage"a ilişkin kanun çıkarılırken de hükümet, halkı uyarmaktan geri kalmadı. Hükümet bu konuda samimi ise mortgage faizlerini düşürmesi gerekir. Diyanet"in İslam adına, tüketiciyi, dar gelirliyi zor duruma karşı uyarması lazım. Diyanet"in böyle bir görüşü dile getirmeden önce "dar gelirliyi zora sokan mevcut sisteme" karşı çıkması gerekir.”

Halkı düşünerek böyle bir görüş verilmiş
* Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: “Türkiye"de dar gelirlinin başka türlü ev sahibi olması zor, bu tip yöntemler dar gelirliler için bir zorunluluk haline geliyor. Zengin için "haram" deniyor. Ama bilinen bir gerçek ki zengin kişi de zaten bankadan para çekerek ev almaz. Diyanet İşleri Başkanlığı zor durumdaki, dar gelirli insanları düşünerek böyle bir karar açıklamıştır. Doğru ve yerinde bir karardır.”

"Fakire yaramayacak"
* TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar: Yasa çıktığı zaman Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener dar gelirlinin mortgageden yararlanamayacağını belirtmiş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da “Mortgage sistemi ile fakir ve alt gelir grubunun ev sahibi olmaları beklemek doğru olmaz” demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde