MOL ve TPAO, Güney Transdanubia’da petrol ve doğal gaz aramalarına başladı
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Türkiye ziyaretinin akabinde Macar enerji şirketi MOL ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Buzsák bölgesinde jeolojik etüt çalışmalarına başladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelmiş ve bir dizi anlaşmayı imzalamıştı.
Orban'ın ziyaretinin ardından bugün Macar şirket MOL, yaptığı açıklamada iki ülke enerji şirketlerinin Güney Transdanubia’daki ruhsat sahalarında petrol veya doğal gaz potansiyelini araştırdığını duyurdu.

Geçen yıl iki şirket arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasını hatırlatan MOL, Macaristan Enerji Bakanlığı’nın açtığı ihalede dört ruhsat alanı kazandığını, bunlardan Buzsák ve Tamási sahalarına TPAO iştiraki TPOC Ltd. ile birlikte başvurduğunu bildirdi. MOL, Kiskőrös ve Hatvan bölgelerine ise tek başına teklif vermişti.
DAHA ÖNCE FARKLI BÖLGELERDE BİRLİKTE PROJELER YÜRÜTMÜŞLERDİ
MOL ve TPAO daha önce Azerbaycan’da 2020’den bu yana ACG derin deniz petrol sahasında, Rusya’da ise 2014’ten beri Baitugan sahasında hidrokarbon üretiminde ortak projeler yürütmüştü.
Ekim 2024’te iki şirket, Hazar bölgesi, Türkiye, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta-Doğu Avrupa’da ortak arama, saha geliştirme ve üretim çalışmalarını kapsayan bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Buzsák’taki sismik çalışma, bu kapsamda atılan ilk somut adım olarak görülüyor.
MOL Arama ve Üretim Direktörü Zsombort Marton, Türk Petrolü ile yapılan iş birliğinin en yeni teknolojilerin kullanılmasına imkân tanıdığını, risk ve maliyetlerin paylaşıldığını vurguladı.

800 KİLOMETREYİ AŞAN ARAŞTIRMA SAHASI
Şirket açıklamasında, Buzsák ruhsat sahasının 800 kilometrekareyi aşkın bir alan olduğu ve yıl içinde keşfedilen Somogysámson petrol sahasının hemen yanında yer aldığı belirtildi. MOL uzmanları, yer altındaki jeolojik yapıları üç boyutlu olarak görüntüleyebilen modern 3D sismik ölçüm teknikleri kullanıyor. Bu yöntemle yapay olarak oluşturulan sismik dalgalar yerin derin katmanlarına gönderiliyor ve yansımalar analiz edilerek yer altının üç boyutlu haritası çıkarılıyor.
Macaristan’ın en büyük hidrokarbon üreticisi olan MOL’un ülkede yaklaşık 1.300 petrol ve doğal gaz üretim kuyusu bulunuyor. Şirket, 2024 yılında ülkenin ham petrol üretiminin yüzde 47’sini, doğal gaz üretiminin ise yüzde 80’inden fazlasını karşıladı. Macaristan, hâlâ MOL Grubu’nun toplam hidrokarbon üretiminin yaklaşık yüzde 39’unu oluşturarak grubun en önemli üretim merkezi konumunu sürdürüyor.
SİRTE'DE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), 2026 Ocak ayında Sirte Havzası’nda ülkenin ilk derin deniz arama sondajını başlatacağını duyurdu. NOC, yaklaşık 1.900 metre su derinliğinde, kıyıya 170 kilometre uzaklıktaki 38/3 Sözleşme Alanında yapılacak sondajın TPAO ile iş birliği içinde yürütüleceğini açıkladı.
patronlardunyasi.com















