Mimarlar: Gökkafes'i yıkmayın üzerine 'Kent suçlusu' yazın

Mimarlar: Gökkafes'i yıkmayın üzerine 'Kent suçlusu' yazın

TMMBOB İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin ”Gökkafes Davası” ile ilgili verdiği kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek,

Mimarlar: Gökkafes'i yıkmayın üzerine 'Kent suçlusu' yazın
16px
24px
26.05.2006 20:18
ABONE OLgoogle

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMBOB) İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin ”Gökkafes Davası” ile ilgili verdiği kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Gökkafes yıkılabilir ama yıkmak yerine üzerine 'kent suçu' diye yazmak gerekir" dedi.

Muhcu, Yıldız'daki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, İTÜ Taşkışla binasıyla Dolmabahçe arasında yapılan ve kamuoyunda “Gökkafes” olarak bilinen yapının 1983 yılından bu yana tarihi süreciyle ilgili bilgi verdi.

Söz konusu alan üzerinde Sultan Abdülhamit'ten bu yana “arsa üzerinde bina yapılamaz” şerhi bulunduğunu ancak dönemin Beyoğlu Tapu Sicil Müdürü'nün kişisel ve yasalara aykırı bir şekilde yapı yasağını tapu sicilinden sildiğini iddia eden Muhcu, bu ayıbın ortadan kaldırılması için uzun bir hukuk süreci yaşandığını söyledi. Muhcu, şunları kaydetti:

“Yapı yapılamaz şerhinin tapu siciline tekrar işletilmesi için Beyoğlu Belediyesi tarafından açılan dava, 9 Mart 2004 tarihinde, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin Şişli 1. Hukuk Hakimliğinin verdiği ”yapı yapılamaz şerhinin tapuya işlenmesi' yönündeki kararının onaylamasıyla sonuçlandı.

Yargı kararına bağlı olarak tapuya şerhin işlenmesinden sonra Dolmabahçe Turizm A.Ş, tapu kaydındaki 'taşınmaz üzerine inşa olunmamak üzere irtifak vardır” şeklindeki şerhin kaldırılması istemiyle dava açmıştır. Şişli 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından davanın kabulüne dair verilen 6 Ekim 2005 günlü hüküm üzerine hak sahibi olan İTÜ Rektörlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hazine tarafından Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'ne yapılan temyiz başvurusu kabul edilmiştir. Yüksek yargı tarafından yapılan inceleme sonucunda, 'kararın temyiz eden taraf yararına bozulmasına' karar verilmiştir.”

Eyüp Muhcu, yüksek yargı kararında, “dava konusu taşınmaz malın kaydına gerek başlangıçta konulan kısıtlamanın, gerekse sonradan kadastro uygulamasında kayıtlara 'taşınmaz üzerine inşa olunmamak üzere irtifak hakkı vardır' biçimiyle yansıtılan kısıtlamanın kamu düzeni taşıdığı tartışılmamalıdır' denildiğini, bu sayede hak sahipliği ile ilgili değerlendirmelere de son noktanın konulduğunu söyledi.

“Alınan kararla Gökkafes'in hukuksuzluğunun bir kez daha yüksek yargı tarafından tespit edildiğini” söyleyen Muhcu, “Hukuksuzluğun giderilmesi bakımından çok önemli bir adım atılmıştır” dedi.

KENT SUÇU

Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin verdiği kararla yeni bir sürece girildiğini, bu sürecin bugüne kadar yapılan hukuksuzluğun düzeltileceği yönünde geçeceğini savunan Muhcu, “Gökkafes yıkılabilir ama yıkmak yerine üzerine 'kent suçu' diye yazmak gerekir. Böylece bundan sonraki süreçte bu tür hukuksuz yapı yapmak isteyenlere de ders olur” diye konuştu.

YENİ SÜREÇ

Odanın Hukuk Müşaviri İlyas Bulcay da, davanın bundan sonraki sürecine ilişkin bilgi verdi.

Bulcay, Yargıtayın kararından sonra davanın Şişli 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde yeniden görüşüleceğini, yerel mahkemenin Yargıtay kararını inceleyerek ya bozma kararına uyacağını ya da eski kararında direneceğini söyledi.
Bulcay, yerel mahkeme kararında direnirse konunun Yargıtay Yüksek Kuruluna gideceğini ifade ederek, kurulun da kamu yararına olan bu dava hakkında yıkım kararı vereceğini, bunun örneklerinin tarihte bulunduğunu savundu.
Bulcay, daha sonra işin idareye kalacağını kaydetti.

benzer haberler
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde