Merkez Bankası neden faizleri indirmedi?

Merkez Bankası neden faizleri indirmedi?

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 'Sosyal Güvenlik Yasası zamanında çıkmış olsaydı, IMF ile ilgili gözden geçirme ertelenmemiş olsaydı dahi şu anda bana göre faizleri düşürme imkanı yoktu. O yüzden düşmeyecekti'' dedi.

Merkez Bankası neden faizleri indirmedi?
16px
24px
15.07.2005 11:08Güncelleme: 25.10.2023 14:50
ABONE OLgoogle

CNBC-e'de soruları yanıtlayan Serdengeçti, 'Sosyal Güvenlik Yasası çıkmadı, gözden geçirme gecikiyor. O zaman Merkez Bankası faizleri düşürmez' şeklindeki değerlendirmeleri yadırgadığını belirten Serdengeçti, yasa çıkana kadar Merkez Bankası'nın faizleri indirme politikasına ara vermesi gibi bir durumun da söz konusu olmadığını vurguladı.

Serdengeçti, 'Önümüzdeki 3 ay içinde enflasyona, talebe ilişkin daha birçok veriler yayımlanacak. Biz birçok tahminlerde bulunacağız. Bunları görmeden kısa vadeli faizlerin nasıl seyredeceği ya da düşmeyeceğini söylemek mümkün değil' diye konuştu. Merkez Bankası'nın son duyurusunda, büyüme göstergelerine, özellikle iç talebe, enflasyon gelişmelerine konsantre olunduğu anlatan Serdengeçti, duyuruda, 'Sosyal Güvenlik Yasası çıkmazsa faiz düşmez, diye bir şeyin olmadığını' vurguladı. Petrol fiyatlarındaki artışa da dikkati çeken Serdengeçti, şunları söyledi: 'Sadece Sosyal Güvenlik Yasası üzerinde durulmasını pek anlamıyorum. Merkez Bankası duyuruları çok iyi okunmalı. Herkesin Merkez Bankası ile aynı fikirde olmasını beklemiyorum. Ama bu duyurular okunmadan analiz yapılıyorsa, bunu son derece mahsurlu bulurum. Bundan insanlar zarar görürler. Bana göre Sosyal Güvenlik Yasası, enflasyon ve büyümeye ilişkin göstergelerden sonra şu anda üçüncü plandadır.'

Büyüme güç kesmedi

'Büyümenin güç kestiği'ne ilişkin değerlendirmelere katılmadığını söyleyen Serdengeçti, büyümeye ilişkin rakamları şöyle değerlendirdi: 'İstihdamdaki gelişmeler durgunluğa ve yavaşlamaya işaret etmiyor. Yavaş yavaş olsa da yukarı doğru gelişme var. Bu durum ortadayken, birinci çeyrek verileri açıklanmışken yavaşlamadan söz ediliyor. Burada 2 tane hata yapılıyor, baz etkisi ve mevsimsellik hesaba katılmıyor.' Petrol fiyatlarındaki artışın etkisinin temmuz enflasyonunda görüleceğini belirten Serdengeçti, 'Açık enflasyon hedeflemesine geçtiğimizde bu tür unsurlar son derece önem kazanacak' dedi.

Bütçe açığı 77 trilyon


Konsolide bütçe açığı haziran ayında, 2004 Haziran ayı rakamının 41'de birine inerek 77 milyon YTL'de kaldı. Haziran ayında konsolide bütçe giderleri ise nominal bazda 2004 yılının aynı ayına göre ise sadece yüzde 1.1 oranında artış gösterdi. Konsolide bütçe gelirleri ise Haziran 2004'e göre de yüzde 44.1 oranında artış kaydetti. Haziran 2004 döneminde ise 382 milyon YTL olan faiz dışı fazla, bu yılın aynı döneminde yüzde 663.5'lik artış gösterdi ve 2 milyar 920 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Hedeflerde sapma yok


Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü (EPRI), yılın ilk 5 ayını kapsayan Mali İzleme Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, hükümet faiz dışı fazla hedefine, esas olarak gelir kanadında tercih ettiği politikalarla ulaşacak. Raporda ayrıca, ilk 5 aylık sürece bakıldığında mali disiplin açısından IMF ile varılan mutabakat çerçevesinde hareket edildiği ve hedeflerden bir sapma riskinin şimdilik taşınmadığı da ifade ediliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde