Makinacılar, Türkiye'yi uçuracak
Türk makine sanayi ve yan sanayicileri, Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği önderliğinde güçbirliği yaparak “Sektörel Platform” oluşturma kararı aldı.
Birlik Başkanı Adnan Dalgakıran, makine sanayi gelişmeden Türkiye"nin ve hiç bir sektörün geleceğinin olmadığını belirterek, “Özel sektörün dış borcunun büyümesindeki en büyük etken, yatırım malı yani makine alımı. Türkiye artık teknoloji üretmeli. Bunun için de stratejik sektör olarak belirlenen makine sanayi gücünü birleştirdi ve oluşturduğu Sektörel Platform"la Türkiye"nin hem makine üretimini, hem de ihracatını artıracak. Dış ticaret ve cari açığı kapatmada makine sanayi çok önemli rol oynayacak” dedi.
İhracatını en hızlı artıran ve 2006 yılında 7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk makine ve yan sanayicileri Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği önderliğinde biraraya geldi. Birlik Başkanı Adnan Dalgakıran, birlik yönetim kurulu üyeleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Mahmut Akıllı, sektörden 24 derneğin başkanı ve TOBB Makine Sektör Meclisi Başkanı Fahri Coşkun"un katıldığı toplantıda, “Makine ve Yan Sanayi Sektörel Platformu” kurulması kararı alındı.
Toplantıda, Türk makine sanayiinin ve yan sanayiinin güçbirliği için oluşturulacak Sektörel Platform"un, sorunların çözülmesi, tanıtımın yapılması, sektörün geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunacağı kaydedildi. Sektörel Platform yapısının ve tüzüğünün belirlenmesi için 3 kişilik bir icra komitesi kurulmasına karar verilen toplantıda konuşan OAMAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, Avrupa Birliği"nde 20 bin makine üreticisi, 60 bin civarında yan sanayicisinin 700 milyar dolarlık üretim yaptığını belirterek, Türkiye"de bilinen 21 bin makine üreticisi ve sayılamayacak kadar yan sanayicinin bu hacmin ancak yüzde 2"si kadar üretim yaptığını söyledi. Dalgakıran şöyle konuştu:
“Dış ticaret ve cari açığı en fazla büyüten sektörlerin başında petrolden sonra makine geliyor. 7 milyar dolar ihracat yapıyoruz, 20 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Buna elektrik ve elektronik ekipmanlar eklediğinde rakam çok büyüyor. Türk özel sektörünün dış borcunun büyümesindeki en büyük etken de yatırım malı yani makine ithalatı. Türkiye hızla büyüyor, Ama teknoloji üretmiyor, teknolojiyi satın alıyor. Makineyi ithal ediyor, ucuz işgücüyle malıp üretim satmaya çalışıyor.
Ama artık deniz bitti. Ya bu sektörlerde katma değerli ürüne döneceksiniz, ya da katma değeri yüksek sektörleri büyüteceksiniz.”
Devletin makine sektörünü stratejik sektör kabul ettiğini ifade eden Adnan Dalgakıran, “AB de makine sektörünü sadece stratejik değil temel sektör olarak kabul ediyor. Ve diyor ki, -bu sektörü korumak, geliştirmek için herşeyi yaparım. Gerekirse yeniden destek veririm-. Bundan ders çıkarmalıyız” dedi. Dalgakıran şöyle devam etti:
“Türk ekonomisinin lokomotifi makine ve yan sanayi olacaktır. Çünkü, makine sektörü gelişmeden, ne Türkiye"nin, ne de hiç birsektörün geleceği olmayacaktır. Ama bizim sektörümüz de çok dağınık durumda. AB"deki 27 ülkeden fazla üreticimiz var. Ancak bunların hepsi yaşayamayacak. Bu süreci İtalya 30, Almanya 45 yıl önce yaşadı.
Önümüzdeki 5 yıl çok önemli ve zorlu bir süreç. Çok sayıda arkadaşımız, maalesef bu girdabın içinden çıkamayacak. Onlara ümit verirsek doğru bir şey yapmayız. Ya birleşecekler, ya yan sanayiye dönüşecekler ya da yok olacaklar. Bir firma senede 10 bin makine yapıyorsa, karşısında 100 makine üreterek dayanamazsın. İşte biz, bu süreci doğru yönetmek, makine sektörünü, Türkiye"yi geleceğe taşımak için plan yapıyoruz.”
Adnan Dalgakıran, sektörün ve Türkiye"nin kaderini değiştirecek projeleri devreye sokmaya hazırlandıklarını da kaydederek, kalite markası oluşturacaklarını, Başbakan ve bakanların katılımıyla arama-karar konferansı yapacaklarını, makine sektörünü tanıtacak fuar organize edeceklerini, Makine üretim havzaları, yurtiçi ve yurtdışında makine ticaret merkezleri oluşturacaklarını sözlerine ekledi.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Mahmut Akıllı da, sektörün devletten finansal destek istemediğini, önünün açılmasını beklediğini kaydederek, “OAİB olarak, çok büyük bir bilgi, uzman ekip ve finansal kaynağımız var. Bunu, Nisan ayında yapacağımız genel kurulda alacağımız kararla oluşturulacak Tanıtım Grubu"yla geliştireciğiz. İhracattan binde yarım oranında alınacak kaynakla sektörün tanıtımını yapacağız. Bu olanaklarımızı sektörle paylaşacağız” dedi.
Makine Sanayi ve Yan Sanayi Sektörel Platformu kuruluşu toplantısına katılan Dernekler
Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği
TOBB Makine Sektör Meclisi
Makine İmalatçıları Birliği
Ambalaj Makinecileri Derneği
Anadolu Asansörcüler Derneği
Araç Üstü Ekipman İmalatçıları Derneği
Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği
Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği
Bursa Asansör Sanayicileri Derneği
Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği
Gemi İnşa Sanayicileri Birliği
İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği
İMES Sanayi Sitesi
İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği
KOSGEB İkitelli İşletme Geliştirme Merkezi
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi
Öncü Sanayici ve İşadamları Derneği
Plastik Sanayicileri Derneği
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı
Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği
Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER)
Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SASAD)
Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği
Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği
Tekstil, Makine ve Aksesuarları Sanayicileri Derneği
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği
Un Sanayicileri Derneği