Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.226.183
-0,33%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı'nın TBMM'de

Kurumlar vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 20'ye indiren Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda temel yasa olarak görüşülmeye başlandı. 36 maddelik tasarı Genel Kurul'da 2 bölüm olarak görüşülecek.

13.06.2006 22:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
Haberi paylaşın
Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı'nın TBMM'de
16px
32px

 

Yüzde 20'lik oran, 1 Ocak 2006'dan geçerli olacağı için Mart ayında yapılan yüzde 30'luk ödemeler için mahsuplaşılacak. Yani mükellefler, bir sonraki ödeme dönemi olan 15 Ağustos'ta hem yüzde 20 kurumlar vergisi ödeyecek hem de daha önceki ödemeden kaynaklanan yüzde 10'luk farkı devletten alacak.

Genel Kurul'da görüşülmeye başlatan tasarıyla Kurumlar Vergisi oranı, Yüzde 30'dan yüzde 20'e indiriliyor. Geçici vergi oranı yüzde 20, vergi kesintisi oranı da yüzde 15 olarak değiştiriliyor. İştirak kazançları, yurtdışı iştirak kazancı, gayrimenkul ve iştirak satış kazancı, yurtdışı inşaat kazancı istisnaları yeniden düzenleniyor. Ayrıca transfer fiyatlandırılması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, kontrol edilen yabancı kurum kazancı gibi yeni müesseseler getiriliyor. Tasarı ile tüm finansal araçlar ile elede edilen gelirler, yüzde 15 oranıda vergilendiriliyor.

Mevcut yasada yer alan iştirak kazançları istisnasının kapsamı genişletiliyor. Kurumların, tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine iştiraklerinden elde ettikleri kazançların yanı sıra sermayeye iştirak etmeksizin tam mükellef kurumun kârına katılma imkanı veren kurucu hisse senetleri ile intifa hisse senetlerinden elde edilen kâr payları da iştirak kazancı istisnası kapsamına alınıyor. Yurtdışı iştirak kazançları istisnasından yararlanma şartları eskiye göre daha kolay hale getiriliyor.

Kurumların iş merkezi Türkiye'de bulunmayan iştiraklerinden elde edilen iştirak kazançlarının istisnadan yararlanma şartları hafifletiliyor. Tasarıyla 2 yıllık elde tutma süresi 1 yıla, iştirak oranı da yüzde 25'den yüzde 10'a indiriliyor. İştirak kazancının doğduğu ülkede yüzde 20 oranındaki Kurumlar Vergisi benzeri vergi yükü olması şartı da yüzde 15 olarak değiştiriliyor. Kazancın yüzde 75'nini ticari, zirai veya serbest meslek kazancı niteliğinde olması şartı tamamen kaldırılırken elde edilen kazancın vergilendirme dönemine ilişkin yıllık Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmesi şartı ise devam ediyor.

Tasarıyla satış üzerinden Katma Değer Vergisi de hesaplanmaması öngörülüyor. Kazancın sermayeye ilave edilme şartı kaldırılıyor ve satıştan sağlanan kazancın tamamı değil yüzde 75'lik kısmı istisna ediliyor. Kalan yüzde 25'lik kısım ise Kurumlar Vergisi'ne tabi olacak. Bunun yanı sıra kurucu hisse senetleri ile intifa senetlerinin satışından doğan kazançlar da istisna kapsamına alındı. Uygulama şu şekilde: İstisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanacak ve istisnadan yararlanan kazanç satışı izleyen 5. yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulacak. Ancak bedelin satışı yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şart. Bu süre içerisinde tahsil edilmezse istisna sebebiyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziya uğramış sayılacak. Ayrıca vergiden istisna edilen kazanç 5 yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılması durumunda da istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziya uğramış sayılacak.

Yurtdışı işyerlerinden elde edilen kazanç istisnasının yararlanma şartları da hafifletildi. Yüzde 20 olan vergi oranı yüzde 15'e indirilirken, en az yüzde 75' ticari, zirai veya serbest meslek kazancı niteliğinde olma şartı kaldırılıyor.

Ankara/Cihan