Kretschmer, Türk savcıları eleştirdi: AB reformlarının ruhunu anlamadılar
Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Kretschmer, Türkiye’de bazı savcıların reformların ruhunu anlamadan dava açtığını söyledi.

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, AB’ye üyelik sürecinde savcıların reformlara uyum sağlayamadığını söyledi. Kretschmer, “Türkiye’de bazı savcılar reformların ruhunu anlamadan, ifade özgürlüğüne saygı göstermeden davalar açıyor.” dedi.
Ankara Barosu’nca Akar International Otel’de düzenlenen ‘AB’ye Katılım Sürecinde Yargı Reformu’ konferansının açılışında konuşan Kretschmer, yenilenen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) çok önemli bir reform; ancak ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı hükümlerin yasada hâlâ mevcut olduğunu söyledi. TCK’daki 301. maddenin kullanım sıklığını eleştiren Kretschmer, Orhan Pamuk’a karşı açılan davayı hatırlatarak, 301. madde nedeniyle pek çok gazetecinin yargılandığına da dikkati çekti. Hakim ve savcıların 301. maddeyi kullanım sıklığının, Türkiye’yi diğer AB üyelerinden ayırdığını savunan Kretschmer, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Bu sorunların müzakere süreci içinde halledilmesi gerektiğini kaydeden Kretschmer, Türkiye’de yargı alanında daha esaslı reformlara ihtiyaç olduğunu savundu. Kretschmer, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’a yönelik dava ve Mehmet Ali Ağca’nın salıverilmesinin de yargıyı tartışma ortamına çektiğini dile getirdi.
Yargı reformlarının, diğer tüm alanlar içinde temel bir konum teşkil ettiğini belirten Kretschmer, 2004 yılında kadınların sorunları ve ifade özgürlüğü ile ilgili yasaların çıkarıldığını; ancak ifade özgürlüğü ile ilgili yeni düzenlemenin çok fazla bir yenilik getirmediğini ve kanunda yoruma açık birçok maddenin bulunduğunu aktardı. Kretschmer, yoruma açık maddelerin ele alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise Avrupa Birliği yolunda önemli adımların atıldığını ve bunların küçümsenemeyeceğini kaydederek, “Uygulamada yaşanan olumsuzluklar umudumuzu kırmaktadır.” dedi. Problemlerin demokrasi ve özgürlük gibi kavramları içselleştirememekten kaynaklandığını vurguladı. AB’nin Türkiye için olmazsa olmaz amaç olmadığına değinen Özok, “AB hedefini araç olarak görüyoruz ve benimsiyoruz.” dedi. Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar da savcıların ‘devleti koruma’ mantığıyla hareket ettiğini ve adaletle ilgili temel problemin hakimlerin ve savcıların ‘kendi anlayış’ ve ‘içsel önyargı’ları olduğunu bildirdi.