Köylü nasıl kurtulur?

Köylü nasıl kurtulur?

Trakya Birlik yönetim kurulu başkanı Rafet Sezen, zor günler geçiren köylü için Bakan Unakıtan'a öneride bulundu..

Köylü nasıl kurtulur?
16px
24px
21.04.2008 15:17
ABONE OLgoogle

Trakya Birlik yönetim kurulu başkanı Rafet Sezen  yaptığı özel açıklamasıyla çiftçinin ve üreticinin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasının tek çıkış noktasının kendi ürettiği projenin uygulanması ile mümkün olabileceğini belirtti.

 Son günlerde üretici üzerinde oynanan bir takım oyunlarla birilerinin bu konuda zenginleştiğini ancak üreticinin yine hak ettiği parayı kazanamadığını ifade eden Trakya Birlik yönetim kurulu başkanı Rafet Sezen köylünün bir an önce bir araya gelerek şirketleşme yolunu seçmesi gerektiğini ve bu sayede ürettiği ürününü toplu hareketle çok düşük maliyetlerle tüketicinin önüne sunabileceğini kendilerinin de piyasayı belirlemekte büyük rol üstleneceklerini kaydetti.

Bugüne kadar üreticinin sırtından sürekli olarak birlilerinin para kazandığını hatırlatan Sezen “köylerimizde ilk olarak insanlarımızı ikamet ettirebilmemiz lazım.Köyden kente gelişi bir şekilde durdurmalıyız.Köydeki yaşayan küçük işletmeleri büyütme yolunu bulmalıyız.Bunun yolu var.Çok açık.İşletme büyüklükleri ne kadar ?50 dönüm 60 dönüm.Bu Türkiye genelinde böyle ancak Trakya da biraz daha fazla olabilir.

Toprak bölünmemeli

Miras hukukundan gelen problemlerden dolayı parçalanmış tarlalar var.Bunları bir araya getirmemiz lazım.Bunlar çözülebilr.Burada Devlet insanlara birazcık yol gösterir yönlendirirse,insanlar bir araya gelir.Gelmez denir ama gelir.Gelmesi de gerekli.Çünkü Türkiye'de istihdam problemi var.Toprağından koparılan ve toprağını terk etmek durumunda kalan insanın bir başka iş bulma şansı yok.Bu nedenle toprağında bu insanı bir nedenle yaşatmaya devam etmemiz gerekiyor”dedi.

Küçük Projeler Büyük İşler

Köyünde bulunan insanın kendi başına toprağını işleyerek zor şartlarda ürününü piyasaya sürmeye çalıştığını ifade eden Sezen köylünün şirketleşmesi ile bu durumun çözüleceğine dikkat çekerek “çok basit projelerle bu iş çözülür.Örneğin bir köyde,10-20 çiftçiyi bir araya getirmek gerekli.Bunların 10-20-30 dönüm tarlası olabilir.Küçük işletme bir araya getirmelerle 1000 dönüm 2000 dönüm kapasiteye ulaştırılarak büyütülebilir.Ama bunu kooperatifçilikle yapmamız mümkün değil.Kooperatif sistemi bu işe uymuyor.Çünkü kooperatiflerde de seçimler oluyor ve gruplaşmalar yaşanıyor.Buda yine aynı sıkıntıların yaşanması demek. Burada Devlete büyük bir görev düşüyor.Bu da işletmeye yönelik yani köylü tarafından oluşturulacak şirketlere vergi muafiyeti getirmek.Bu tür kurulacak tarım işletmesi olacak olan şirkete vergi muafiyeti getirerek bu tür büyümeyi sağlamak gerekir.Bu uygulamayla Türkiye'de bence tarımın önü açılacaktır.Ürün planlaması da mutlak surette yapılmalıdır.İşletme büyüdüğünde bu mutlaka olacaktır.Ürün planlaması ile köylü neyi ekeceğini ya kendi belirleyecek yada devlet ürün planı dahilinde yönlendirme yapacaktır.Tarımda planlama olmadığını her yerde ifade ediyoruz.Çok zaman kaybettik.İşte plansızlıktan dolayı bir çok sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Uygulanmasını istedikleri projeyi Ankara'ya taşıdıklarını ve Maliye Bakanımıza anlattıklarını aktaran Sezen “Ben bu projeyi bakanıma ilettim. Ancak bu projenin öncelikle Tarım Bakanlığının yetkili olduğunu belirtti.Fakat bu konuyu Tarım Bakanı Eker'e iletemedik. İstenirse bu modeli her yerde anlatır ve öncülükte ederiz. Bu sayede şu an harcanan enerjinin % 50 den fazlasını tasarruf etmiş olurlar”dedi.

Mesut Han/Medya22.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde