Körfez ticaretine Türkiye dopingi: 45 günlük yol 4 güne indi
Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendirecek olan, Basra Körfezi'nden kara ve demir yollarıyla Türkiye'den Avrupa'ya uzanan 'Kalkınma Yolu Projesi'nin Türkiye-Kuveyt ayağı hizmete girdi. Türkiye'den yola çıkan, taze meyve ve sebze taşıyan üç kamyon, 4 günde Kuveyt'e ulaştı. 22 yıl sonra ilk defa doğrudan Kuveyt'e gerçekleştirilen bu taşıma, bölge ticareti için önemli bir gelişme. Zira bundan önce ticarette deniz rotası kullanılıyordu ve bu da 45 gün sürüyordu.

Irak'taki FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demiryoluyla Avrupa'nın her ülkesine Türkiey'den kesintisiz ulaşım sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, bölge ticareti için büyük önem taşıyor.
Türkiye ve Körfez ülkesi Kuveyt arasındaki kara yolu taşımacılığı da bu projenin bir parçası. 27 Haziran'da, İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu' düzenlendi ve foruma Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.
TÜRKİYE-KUVEYT TIR TAŞIMA LANSMANI YAPILDI
Forum kapsamında Türkiye-Kuveyt ve Almanya-Ürdün Tır Taşıma Lansmanı yapıldı. Bakan Uraloğlu, konuşmasında Türkiye'den Kalkınma Yolu'nun ilk ayağını oluşturacak olan kara yolu taşımacılığı ile tırların yola çıkarak Irak'a sonra da Kuveyt'e ve Ürdün'e kadar ulaşmasını istediklerini söyledi.
BAKAN URALOĞLU: TÜRKİYE'DEN ÇIKAN TIRLARI BİZ TAKİP EDECEĞİZ
Bu anlamda da bir başlangıç yaptıklarını belirten Uraloğlu, "Bu, Kalkınma Yolu'nun bir provasıdır. Koridorları canlı tutabilmek için başlangıç projesini biz yapmış oluyoruz. Türkiye'den çıkan tırları biz takip edeceğiz" ifadesini kullandı.
Irak Ulaştırma İşleri Başbakanı Kıdemli Danışmanı Nasser Al Asadi, batıyı ve doğuyu kendi toprakları üzerinde buluşturmak istediklerini belirterek "Kalkınma Yolu'nu tüm tasarımıyla destekliyoruz ve Türkiye'yi tebrik ediyoruz. Bu ilk adım, bundan sonraki adımları da bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ELEKTRONİK TIR BÖLÜMÜ GELECEK YIL
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) İcra Sekreteri Tatiana Molcean ise sınırları kaldırıp köprü haline getireceklerini söyleyerek, "Önümüzdeki yıl elektronik tır bölümünü gerçekleştirmek için burada olmak istiyorum" diye konuştu.
TAZE SEBZE TAŞIYAN ÜÇ KAMYON, 4 GÜNDE KUVEYT'E ULAŞTI
İstanbul'da lansmanı yapılan Türkiye'den Kuveyt'e kara yolu taşımacılığı gerçekleşti. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, taze meyve ve sebze taşıyan üç kamyon Türkiye'den yola çıktı, Irak'a El Abdali sınır kapısından geçerek ülkenin iç kesimlerindeki Süleymaniye Kara Limanı'nda gümrük işlemlerini tamamladı ve sadece 4 günde Kuveyt'e ulaştı.
BİR MALIN KUVEYT'E ULAŞMASI DENİZ YOLUYLA 45 GÜN SÜRÜYOR
Irak üzerinden yeni Türkiye-Kuveyt kara ticaret koridorunun faaliyete geçmesi bölge ticareti için büyük bir önem taşıyor. Zira bu kara yoluyla, ürünün yolculuğu 10 kat kısalmış oldu. Bir malın Kuveyt'e ulaşması, deniz rotası kullanılarak 45 günde ancak gerçekleştirilebiliyordu.
IRU TIR ve Transit Hizmetleri Müdürü Tatiana Rey-Bellet gelişmelerle ilgili şunları söyledi:
"TIR'ın ticareti daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli hale getirmede yarattığı dönüştürücü etkiden son derece gurur duyuyorum. Irak'tan geçen bu yeni rota sayesinde transit süresi yüzde 90'dan fazla kısalacağından tüketiciler daha taze, daha kaliteli ürünlere ulaşabilecek, bu da ulaştırma operatörlerinin rekabet gücünü artıracak ve sınır ötesi ticaretin güvenliğini güçlendirecek.
IRU, bu stratejik ticaret rotasını gerçeğe dönüştürmek ve Irak'ın yeniden inşasını desteklemek için üyeleri ve ulusal yetkililerle işbirliğine büyük önem veriyor.”
Hasbayrak Uluslararası Taşımacılık Sahibi Hasan Bayrak , “Geçmişte bu bölgeye ulaşmak için uzun ve zorlu yollar kullanmak zorundaydık. Şimdi Irak'ın faaliyete geçmesiyle transit rota güvenilir, seyahat süresi kısaldı ve tüm süreç kolaylaştırıldı. TIR sistemi büyük bir fark yarattı, gümrük prosedürleri önemli ölçüde daha hızlı, sınır geçişlerinde uzun bekleme sürelerinden kurtuluyoruz ve belgelerimiz sorunsuz bir şekilde işleniyor. Bu sadece bizim için değil, aynı zamanda ihracatçı ve ithalatçı müşterilerimiz için de gerçek bir verimlilik sağlıyor. Irak üzerinden Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE gibi yüksek potansiyelli pazarlara doğrudan erişim sağlamak sektörümüz için muazzam bir gelişme. Türk uluslararası nakliyeciler için Irak üzerinden bu rotanın açılması oyunun kurallarını değiştiriyor" ifadelerini kullandı.
SAVAŞ NEDENİYLE 2003'TEN BERİ IRAK ÜZERİNDEN TRANSİT TAŞIMA YAPILAMIYORDU
Irak transit güzergahı Körfez Savaşı nedeniyle 2003'te transit taşımalara kapandığından, Irak üzerinden transit taşımalar yapılamıyordu.
Irak'ın tır sistemini uygulamaya koymasıyla transit güzergahı açılmış oldu ve böylece 22 yıl sonra ilk defa doğrudan Kuveyt'e taşıma gerçekleşmiş oldu.
Suriye transit güzergahı 2011'den bu yana kapalı olduğu için Ürdün'e kara yoluyla doğrudan taşıma yapılamamaktaydı.
Almanya'dan yük alan taşıt, Türkiye-Irak güzergahları üzerinden Ürdün'e taşıma yapacak. Böylece, 14 yıl aradan sonra ilk defa kara yolu ile doğrudan Ürdün'e taşıma gerçekleşmiş olacak.
patronlardunyasi.com