Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.218.307
-0,57%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Konut sektörünü demir ve çimento vurdu

Türkiye ve Irak'ta inşaat sektörünün canlanması girdi fiyatlarını yukarı çekti. Çimento'nun ardından demir yüzde 60, hazır beton fiyatları da yüzde 35 artınca, hükümet sektörle acil toplantı yaptı.

01.06.2006 00:00
Haberi paylaşın
Konut sektörünü demir ve çimento vurdu
16px
32px

Uygun kredi koşulları ve taksitlendirme seçenekleriyle, özellikle son iki yılda canlanan konut sektörü girdilere gelen zam ve kredi faizlerinin yeniden enflasyondaki artışla birlikte yükselişe geçişiyle sıkıntılı günler yaşıyor. Orta gelir grubunun cazip kredi şartlarıyla talep ettiği konutların fiyatları demir, çimento ve hazır betona gelen zamla hızla yükseldi. Enflasyondaki yükselişten sonra, kredi faizlerindeki yükselme ve vadedeki kısalma, girdi fiyatlarındaki zamla birleşince sektörde sarsıntı yaşanmaya başlandı. Fabrikalar tonu 40-45- dolara (60 YTL) ihraç ettikleri çimentoyu iç piyasada iki katı fiyatla 120 YTL'den satınca, başta TOKİ olmak üzere müteahhitleri de zorlamaya başladı. Irak'ta inşaat sektörünün de çimento talebini Türkiye'den karşılaması nedeniyle, iç piyasadaki talep, firmalar tarafından fiyat farklılığından dolıyı ikinci plana itildi.

Denetimler artacak

Çimentoya son 4-5 ayda yüzde 100'e yakın zam yapılması, konutta kullanılan C30 sınıfı hazır beton fiyatını da 8 ayda yüzde 35 zamla 85 YTL'ye çıkardı. Demir fiyatlarındaki yüzde 60'lık artışla ton fiyatı 840 YTL'ye yükselince inşaat maliyetleri arttı. Bunun üzerine , Hükümet çimento üreticileri ve müteahhitlerle sektörel bir toplantı yaptı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, inşaat sektöründe alt yapı ve konut olmak üzere büyük gelişme yaşandığını söyledi. 'Konut üretiminde patlama yaşanmaktadır, bu durum ise inşaat girdilerinde sıkıntı getirmektedir' diyen Bakan, bu sıkıntıların giderilmesi için gereken önlemleri uygulamaya koyacaklarını denetimleri sıklaştıracaklarını söyledi.

Üretimde sıkıntı var

Coşkun, çimento sektöründe bir süredir yaşanan sorunların ele alındığı bakanlıktaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu sorunlardan birinin 'çimento' ile ilgili olduğunu belirterek, 'Çimento üretiminde kapasite var ama kullanım oranı düşük. İç fiyatların yüksek olması, kapasitenin yüzde 25'nin yarı fiyatına ihraç edilmesi ve ithalatta deneylerin (testin) uzaması temel sorunlardır'dedi. Bakan Coşkun, ithalatta çimentonun deneye tabii tutulması, malın ithalatında yolculuk süresi gibi diğer işlemlerin de katkılarıyla, ürünün ülkeye gelişinin, 2 aya -özellikle Uzakdoğu'dan yapılan ithalatta- çıktığını söyledi.

Çimentoda kapasite

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da, çimento sektöründe üretim, dağıtım ve kapasite sorunları bulunduğunu, müteahhitlerin sıkıntılarını dikkate alınarak bu toplantının düzenlendiğini kaydetti. Özak, bugün görüşülecek sorunların ardından elde edilecek verilerin Bakanlar Kurulu'na götürüleceğini ve son değerlendirmenin Bakanlar Kurulu'nda yapılacağını ifade etti. Çimento fiyatlarındaki artışın konut fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin soru üzerine Bakan Özak 'Banka kredilerindeki düşüş, faizlerin düşmesi gibi faktörler talebi artırdı. Konut fiyatlarındaki artışı burada aramak lazım. Çimentonun konut fiyatına maliyet etkisi yüzde 4'dür' dedi.

İhracata fren

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda yapılan çimento sektörünün ele alındığı toplantıya, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Çimento Müstahsilleri Birliği, Müteahhitler Birliği gibi kurumların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra çimento fabrikası sahipleri de katıldı. Çimento sektörünün sıkıntılarının ele alındığı toplantıda, 'çimento sanayicilerinin önümüzdeki 3-4 aylık dönemde daha çok iç pazara çimento verecekleri, üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri' konusunda mutabık kalındı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan toplantı sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, çimento ve bet