Dolar
38,0111
0,09%
Euro
41,0881
0,24%
Sterlin
49,0746
-0,29%
Bitcoin
3.347.124
0,14%
BİST-100
9.634,81
-0,83%
Gram Altın
3.701,202
0,37%
Gümüş
33,78
0,14%
Faiz
51,55
0,80%

"Konjonktür" savunması

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tüpraş’ın ihale ile özelleştirmesi ile İMKB'deki satışı arasında ortaya çıkan farkın konjonktürden kaynaklandığını savundu.

21.11.2005 11:49
Haberi paylaşın
"Konjonktür" savunması
16px
32px

Unakıtan, "Her iki ihalede oluşan fiyatlar, içinde bulunulan dönemsel koşullar altında değerlendirilmelidir" dedi.

Unakıtan, CHP İzmir Milletvekil Erdal Karademir’in Tüpraş ihalesine ilişkin sorularını yanıtladı. Karademir, TÜPRAŞ’ın 1.5 yıl önce yüzde 65’inin 1.3 milyar dolara satılmasının yeterli bulunmasının, AKP’nin özelleştirmede amaçsız ve stratejisiz olduğunun bir göstergesi olup olmadığını sordu. TAFTNET-Zorlu ortaklığına mahkemenin iptal kararı nedeniyle satılamayan söz konusu hisselerin yaklaşık yüzde 15’i İMKB’de toptan satışlar pazarında 454 milyon dolara satılmış, kalan yüzde 51’i için de yapılan özelleştirme ihalesinde Koç Grubu Shell ile birlikte oluşturduğu konsorsiyumla 4 milyar 140 milyon dolar vermişti.

Unakıtan, özelleştirme uygulamalarının bir gereği olarak, özelleştirme programındaki kuruluşların stratejilerinin belirlenmesi amacıyla, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve danışman kuruluşlar aracılığıyla düzenli olarak piyasa araştırması yapıldığı veya yaptırıldığını belirtirken, sözkonusu çalışmalar sonucunda en uygun özelleştirme stratejilerinin tespit edildiğini kaydetti.

Unakıtan, "2003 yılında çıkılan ihale öncesinde de bu şekilde yoğun strateji çalışmaları yapılmış ve o günkü koşullara göre en uygun strateji tespit edilerek, ihale gerçekleştirilmiştir" dedi.

İHALEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

"Özelleştirme programı dinamik bir özelliğe sahiptir" diyen Unakıtan, herhangi bir özelleştirmenin yapıldığı anda, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum, ihalesi yapılan kuruluşun aktif olduğu sektörün o anki ve geleceğe yönelik beklentilerinin analizleri ve o sektörle ilgili global gelişmeler gibi bir dizi iç ve dış faktörlerin, ihaleye teklif verecek şirketlerin sayısını, özelleştirme uygulamasının tamamlanma süresini ve elde edilebilecek özelleştirme gelirlerini ciddi derecede etkileyeceğini ileri sürdü.

"FİYATLAR DÖNEMSEL KOŞULLAR ALTINDA DEĞERLENDİRİLMELİ"

Unakıtan, iç ve dış faktörlerdeki gelişmelere karşı en hassas etkilenebilecek sektörlerden birisinin de petrol sektörü olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Uluslararası piyasalarda sürekli artan petrol fiyatları ve işlenmiş petrol ürünlerine olan iç ve dış talepteki artışlara paralel olarak, şirketin rafinaj işlerinden elde ettiği kar marjlarındaki artışlar neticesinde TÜPRAŞ’ın değeri iki yıl gibi kısa bir süre içinde bir önceki ihalede teklif edilen nihai rakama göre, önemli derecede artmıştır. Bu durum temelde, konjonktürel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Her iki ihalede oluşan fiyatlar, içinde bulunulan dönemsel koşullar altında değerlendirilmelidir."

"KAMU ZARARI YOK"

Maliye Bakanı Unakıtan, Tüpraş’ın satışıyla ilgili ilk ihalenin yapıldığı 14 Ocak 2004 tarihinden, ikinci ihalenin yapıldığı 12 Eylül tarihine kadar geçen 21 aylık süre içerisinde, petrol sektöründeki iç ve dış gelişmeler sonucunda çok önemli ve belirleyici faktörler ortaya çıktığını kaydetti. Bakan Unakıtan, Tüpraş’ın yüzde 51’inin 4 milyar 140 milyon dolara özelleştirilmesinin ardından Tüpraş’ın tamamının borsa değerinin 4 milyar 100 milyon dolar olduğunu belirterek, "Şirketin yüzde 51’inin satış fiyatı ile yüzde 14.76 oranındaki azınlık hissesinin satış fiyatının mukayese edilmesinden herhangi bir kamu zararının ortaya çıktığını ileri sürmek doğru değildir" dedi.

ÖİB HAKKINDA YASAL İŞLEM DÜŞÜNÜLMÜYOR

Unakıtan, ÖİB’nin 12 Eylül 2005 tarihi

benzer haberler
Anadolu Grubu’nda Tuncay Özilhan haziran ayında başkanlığı bırakmaya hazırlanıyor
Anadolu Grubu’nda Tuncay Özilhan haziran ayında başkanlığı bırakmaya hazırlanıyor