'Kemeri 4.5 milyar YTL sıkın'
BÜTÇE HARCAMALARINDA SAPMALAR GÖREN IMF, HÜKÜMETE YAZ MUHTIRASI VERDİ.

Piyasalardaki dalgalanma ortamında IMF'den merakla beklenen açıklama geldi. IMF, harcama musluklarının kısılmasını, Merkez Bankası'nın faiz kararlarında ihtiyatlı olmasını istedi. Devlet Bakanı Ali Babacan, 3. ve 4. Gözden Geçirme Çalışması'nın birleştirilerek sonuçlandığını, temmuzda Niyet Mektubu'nun IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda ele alınarak, 1.9 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasının beklendiğini söylerken IMF, "muhtıra gibi" önlemler paketi istedi.
AKILLI POLİTİKALAR
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı dün Hazine Müsteşarlığı'nda IMF heyetinin temaslarından çıkan sonuçları değerlendirdi. Düzenlenen ortak basın toplantısında "Son dönemde programda öngörülene kıyasla harcamalarda bazı öne çekmeler oldu ve bu durum iç talebi canlandırdı" dedi ve ekledi: "Kamu harcamalarını bütçeyle uyumlu hale getirebilmek amacıyla tedbirler uygulanması, programın gözden geçirmelerinin tamamlanabilmesi için ön şarttır!" Giorgianni, hükümetin, GSMH'nin yüzde 0,8'i (4.5 milyar YTL) düzeyindeki tedbirleri etkin uygulanması halinde, yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşmanın mümkün olacağına işaret etti ve "Uygulanacak akıllı politikalar sonucu, piyasalarda dalgalanmayla oluşan düzeltme hareketi de bir fırsata dönüştürülebilir" dedi.
AĞIR DALGANIN NEDENİ
GSMH'nin yüzde 7'si oranında tahmin edilen cari işlemler açığı ortamında, doğrudan yabancı sermaye girişinin çok önemli olduğuna değinen Giorgianni, daha sonra şu reçeteyi verdi:
* Faiz dışı fazlada yüzde 6.5'ten az olmayacak bir politika izlenecek
* Faiz dışı harcamalar bütçe sınırları içinde kalacak
* Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki açık, GSMH'nin yüzde 4.5'ini aşmayacak
* Vergi gelirlerindeki artış harcamaya dönüştürülmeyecek.
* Sağlık ve yatırım harcamaları program hedeflerinin üstüne çıktığı için önlem alınacak. Mali önlemin büyüklüğü 4.5 milyar YTL (GSMH'nin yüzde 0.8'i) düzeyinde olacak.
* Düşük vergi oranları uygulaması ve vergi tabanının genişletilmesi hedefini zorlaştırabilecek "vergi istisnası ve diğer yollardan' kaçınılacak.
* Sosyal güvenlik reformu yasalaştıktan sonra uygulama takvimi verilecek.
Faiz indirimine Yılmaz değil Giorgiani set çekti!
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, iç ve dış mali çevrelerin eleştirdiği son faiz indirimi kararıyla ilgili olarak IMF'den uyarı mektubu almadıklarını söyledi. Yılmaz, toplantıda "faiz indirimi kararı", "enflasyon hedefinde revizyon" ve "kredibilite kaybı" soruları ile karşılaştı. Yılmaz, konuşma sırası kendisine gelinceye kadar, Merkez Bankası'ndan yanıt beklenen konularda Babacan ve Giorgianni'nin açıklamalarına tanık oldu. Babacan, "Merkez Bankası, haziran sonunda çıkaracağı raporda enflasyonla ilgili revizyonların ne olacağını bildirilecek. Ayrıntıları kendisine sorarsınız" derken Giorgianni de "Merkez'in faiz kararlarında ihtiyatlı olmasını" istedi. Yılmaz, enflasyonla ilgili olarak 3 ayda bir açıklanan rakamlarda revizyon yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Yılmaz, IMF'nin "ihtiyatlı olunmalı" mesajının dışsal müdahale olup olmadığına ilişkin sorumuz üzerine de "Kararları, bağımsız Para Politikası Kurulu alıyor. Karar alırken programa da bakıyoruz. Programın bir tarafı da IMF. Misyonla faiz indirim kararı görüşüldü. Sorular soruldu, cevap verildi" dedi.
Tekstil sektörünün köklü kuruluşlarından Akın Tekstil, geçen hafta konkordatoya başvurdu. İş dünyasını şaşırtan bu kararın arkasından bir ‘aile’ krizi çıktı. Krizin tarafları ise şirketin kurucusu Rüştü Akın’ın oğlu Ragıp Akın ile diğer kurucu Ali Haydar Akın’ın kızları Feyza Çolakoğlu ve Henza Çolakoğlu. Konkordatodan mahkeme koridorlarına yansıyan gelişmeleri ve krizin perde arkasını yazdım. Bugünkü yazıda şirketin kuruluş hikayesini, ortakları ve bu noktaya nasıl geldiğini anlattım. İkinci yazıda Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Akın’ın anlattıklarını aktaracağım…
#Akın Tekstil2007 yılından bu yana Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Tuncay Özilhan, haziran ayında bu görevi bırakmaya hazırlanıyor. Başkanlığı kurucu babası İzzet Özilhan’ın ortağı Kamil Yazıcı’dan devralan Tuncay Özilhan’ın yerine tekrar Yazıcı Ailesi’nden bir isim gelmesi bekleniyor. Bu ismin hali hazırda Başkan Vekili olan Kamil Süleyman Yazıcı olacağı ifade ediliyor.