Dolar
40,6532
-0,04%
Euro
47,112
1,47%
Sterlin
53,986
0,38%
Bitcoin
4.637.808
-2,00%
BİST-100
10.746,98
0,04%
Gram Altın
4.394,933
2,16%
Gümüş
37,04
0,85%
Faiz
43,8
0,00%

Katar'ın yolları Tekfen'e emanet

Tekfen, Katar'ın en önemli projelerinden biri olan Kuzey Yolu Otoyolu ihalesini kazandı. 94 kilometrelik otoyol 600 milyon dolara mal olacak

12.07.2007 05:42
Haberi paylaşın
Katar'ın yolları Tekfen'e emanet
16px
32px

Ortadoğu'da Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Umman'daki projelerinin toplam bedeli 1 milyar 697 milyon dolara ulaşan Tekfen Taahhüt Grubu, şimdi de Katar'ın en önemli otoyol ihalelerinden birini kazandı. Proje değeri 600 milyon dolar tutarında olan Kuzey Yolu Otoyolu Projesi toplam 94 kilometre uzunluğunda ve 3 fazdan oluşuyor. Otoyol, dünyanın en büyük gaz rezervlerini ve dolayısıyla Katar'ın en yoğun sanayi bölgesinin bulunduğu kuzey sahilini ülkenin iç kesimlerine bağlıyor.

İnşaatı hemen başlayacak olan projenin 30 ayda tamamlanması planlanıyor. Kuzey Yolu Otoyolu projesinin birinci fazı yer altında inşa edilecek. Otoyolun ikinci fazı, 33, üçüncü fazı ise 61 kilometre olacak.

İmzayı attılar
Projeyle ilgili anlaşma, Katar'ın başkenti Doha'da, Asghal Bayındırlık İdaresi Başkanı Zayed Mansour el Khayyarin ile Tekfen İnşaat Genel Müdürü (taahhüt grubundan sorumlu Tekfen Holding Başkan Yardımcısı) Ümit Özdemir arasında imzalandı. Törene Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Mithat Renda ve Tekfen Holding CEO'su Erhan Öner de katıldı.

Kuruluşu 1956 yılına dayanan ve halen Tekfen Holding'in amiral gemisi olarak adlandırılan Tekfen İnşaat'ın 13 bin 500 çalışanı, yaklaşık 2.2 milyar dolarlık aktif portföyü ve dev ekipman filosu bulunuyor. Bugüne dek 300'ün üzerinde proje gerçekleştiren şirket, 300 kilometrelik TAG Otoyolu ve BTC boru hattı gibi önemli projelerde imzası bulunuyor. Tekfen'in halen devam eden projelerinin yaklaşık yüzde 83'ü yurtdışında.
Taahhüt grubunun projeleri Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Avrupa'da yoğunlaşıyor. Bulgaristan, Türkiye, Kazakistan, Azerbeycan, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Fas Tekfen Taahhüt Grubu'nun 2006'da fiilen proje gerçekleştirdiği ülkeler arasında yer alıyor.

Tekfen 8 ülkede 17 projeyi aynı anda yürütüyor

Katar'da otoyol projesi
Suudi Arabistan'da fosforik asit gübre tesisatı inşaatı
Bulgaristan'da termik santral
Umman'da 234 km'lik gaz ve boru hattı
Katar'da 137 km'lik Ras Laffan-Mesaieed Etan Boru Hattı
Katar'da Bab-Mesiad Boru Hattı Projesi
Kazakistan Atyrau Rafinerisi Rehabilitasyonu
Şahdeniz Projesi Terminal İnşaatı
Bakü'de petrol platformlarının üst modülünün inşaatı
Fas'ta iki otoyol ve bir rafineri inşaatı
Gaziantep-Birecik Otoyolu
Çiftehan-Pozantı inşaatı
Perşembe-Bolaman Karadeniz otoyolları
Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi
Kazakistan Kaşagan Petrol Saha Geliştirme Projesi ana müteahhitlik işleri
Kaşagan Enerji Santralı ve endüstriyel saha binaları
BursaRay B, hafif raylı sistem projeleri