Dolar
49,3692
0,11%
Euro
55,3418
0,62%
Sterlin
65,4724
0,43%
Bitcoin
4.124.478
0,76%
BİST-100
12.230,98
0,66%
Gram Altın
6.640,534
0,40%
Gümüş
60,09
-0,30%
Faiz
39,23
0,41%

Karadeniz’deki saldırıda gemiler karıştı, battı denilen Türk gemisi Azov Concord'un batan bir başka gemideki denizcileri kurtardığı ortaya çıktı

Karadeniz'de İHA saldırısında battığı ve 11 denizcisinin kaybolduğu ileri sürülen Azov Concord gemisinin aslında kurtarma operasyonuna katıldığı ortaya çıktı. İstanbul merkezli Sarfo Denizcilik tarafından işletilen gemi, saldırıda batan HS Dignity'nin dört mürettebatını kurtardı. Bulgaristan'daki ilk haberler uluslararası basına da yansırken, gerçek gemilerin IMO kayıtları ve Bulgar denizcilik kaynaklarının açıklamalarıyla netleşti.

13.10.2026 12:29 • Güncelleme: 13.10.2026 12:57
Karadeniz’deki saldırıda gemiler karıştı, battı denilen Türk gemisi Azov Concord'un batan bir başka gemideki denizcileri kurtardığı ortaya çıktı
16px
32px

PD HABER MERKEZİ

13 Ekim sabahı Karadeniz'den gelen haberler, dünya denizcilik sektörünü alarma geçirdi. Bulgaristan açıklarında iki ticaret gemisinin insansız hava araçlarıyla vurulduğu, gemilerden birinin battığı ve 11 denizcinin kaybolduğu bildirildi.
İlk haberlerde batan geminin adı Azov Concord olarak açıklandı. Saint Kitts ve Nevis bayraklı geminin İstanbul merkezli Sarfo Denizcilik tarafından işletilmesi, olayın Türkiye açısından da önemini artırdı.
Ancak saatler sonra Bulgaristan'dan gelen yeni bilgiler olayın seyrini değiştirdi.
Batan gemi Azov Concord değildi. Üstelik Azov Concord, saldırının ardından denizde yürütülen kurtarma operasyonuna katılmıştı.

DÖRT DENİZCİYİ TÜRK ŞİRKETİNİN İŞLETTİĞİ GEMİ KURTARDI

Bulgar denizcilik yayını Maritime.bg, 13 Ekim saat 11.25'te yayımladığı ve beş ayrı kurumsal kaynağa dayandırdığı haberinde, batan geminin Gine-Bissau bayraklı HS Dignity olduğunu duyurdu.
IMO 9545912 numaralı HS Dignity'nin, 12 Ekim saat 22.00 UTC'de Bulgaristan'ın Şabla bölgesi açıklarında battığı bildirildi.
Gemideki beş denizci kurtarıldı.
Bunlardan dördü, Azov Concord (IMO 9387748) tarafından gemiye alındı. Beşinci denizci ise Danimarka bayraklı Skandi Asserter tarafından kurtarıldı.
Kayıp 11 denizci için arama çalışmaları başlatıldı. 

BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI GEMİNİN ADINI AÇIKLADI

Bulgaristan Cumhurbaşkanı İliyana Yotova'nın açıklaması da ilk haberlerdeki gemi kimliği hatasını ortaya koydu.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında saldırıya uğrayan gemiler HS Dignity ve Chelsea 3 olarak belirtildi.
Reuters ve Associated Press'in daha sonra yayımladığı haberlerde de batan geminin HS Dignity olduğu doğrulandı.
Böylece sabah saatlerinde Azov Concord'un battığı yönünde yayılan bilgiler geçerliliğini yitirdi. 

AZOV CONCORD'UN ARKASINDAKİ TÜRK ŞİRKETİ

Patronlar Dünyası'nın karşılaştırdığı uluslararası gemi kayıtlarına göre Azov Concord'un kayıtlı sahibi Azov Concord Shipping Corp.
Geminin teknik ve ticari işletmecisi ise İstanbul merkezli Sarfo Denizcilik ve Ticaret AŞ olarak görünüyor.
2008 yapımı genel kargo gemisinin IMO numarası 9387748.
Denizcilik veri tabanı HiFleet'in kayıtları da geminin işletmecisinin Sarfo Denizcilik olduğunu gösteriyor. 

DÖRT YIL ÖNCE DE DÜNYA GÜNDEMİNDEYDİ

Azov Concord, uluslararası kamuoyunun dikkatini ilk kez çekmiyor.
Haziran 2022'de Rusya'nın kontrolüne geçen Ukrayna'nın Mariupol Limanı'ndan ayrılan ilk yabancı ticaret gemisi olarak haber olmuştu.
O dönemde Rusya-Ukrayna savaşının merkezindeki Mariupol'den ayrılmasıyla gündeme gelen gemi, dört yıl sonra yine Karadeniz'deki savaşın etkileri nedeniyle dünya basınında yer aldı.
Ancak bu kez geminin battığı yönündeki ilk haberlerin aksine, Azov Concord'un kurtarma çalışmalarında görev aldığı anlaşıldı.

YANLIŞ BİLGİ ULUSLARARASI BASINA YANSIDI

Geminin kimliğine ilişkin karışıklık yalnızca ilk yerel haberlerle sınırlı kalmadı.
Romanya haber ajansı Mediafax, 13 Ekim saat 09.51'de Azov Concord'un saldırıya uğrayarak battığını yazdı. İngiliz The Sun da geminin battığını bildiren yayınlar arasında yer aldı.
Bulgaristan'ın ulusal televizyonu BNT'nin sabah haberlerinde de Azov Concord'un adı batan gemi olarak geçti.
Ancak Maritime.bg'nin düzeltilmiş bilgileri ve Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı açıklaması, batan geminin HS Dignity olduğunu ortaya koyuyor. 
Karadeniz'deki saldırının sorumluluğuna ilişkin soruşturma sürerken, 11 denizcinin akıbeti de belirsizliğini koruyor.
Bir geminin battığı yönündeki yanlış bilgi saatler içinde dünyaya yayılırken, İstanbul merkezli bir şirketin işlettiği geminin dört denizciyi kurtardığı gerçeği ancak daha sonra ortaya çıktı.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’nın ismi yetiştikleri İTÜ’de yaşatılacak
Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’nın ismi yetiştikleri İTÜ’de yaşatılacak#Sezai Türkeş