Kamu tasarruf yapmayı öğrendi
Başbakanlık tarafından yayımlanan kamuda israfın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin rapor, kamu kurumlarında uygulanan çeşitli "tasarruf" yöntemlerini ortaya çıkardı. İşte ilginç tasarruf etme yöntemleri..

Başbakanlık tarafından yayımlanan "Kamu Kesiminde Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme" Raporu’nda, tek tek kurumların yaptığı tasarruf çalışmaları anlatıldı. Çalışma, kamuda tasarrufun bazı birimlerin kapatılması, taşınmaz satışı, hizmetlerin piyasadan alınması biçiminde anlaşıldığını ortaya koydu. Kamu kurumlarının yapılan bakım çalışmalarıyla sağlanan elektrik, su tasarrufu gibi konulara yer vermeleri de dikkat çekti. Kurumlar elektronik ortamda iş yapmaya geçişle birlikte sağladıkları kırtasiye tasarrufuna, yazılımları kendi elemanlarına yaptırmaları gibi uygulamalara yer verdiler. Raporda yer alan bilgilere göre bazı kurumların "tasarruf" olarak bildirdikleri uygulamalar şöyle:
TÜBİTAK MATBAAYI KAPATTI, YEMEK SATIN ALDI
"-Matbaanın kapatılması, doğalgaza geçilmesi ve yemek hizmetinin dışarıdan hizmet alımı yoluyla sağlanması ile bina içinde kullanım alanı genişletildi ve 288 bin YTL tasarruf sağlandı.
TOKİ’NİN KIRTASİYE TASARRUFU
-İdaremize gelen 16 bin 926 başvuru elektronik ortamda yanıtlanarak, posta, zarf ve kağıt giderlerinde yaklaşık 17 bin YTL tasarruf sağlandı.
GAP MÜŞAVİRLİK FİRMASINDAN VAZGEÇTİ
-Mühendislik, müşavirlik ve kontrol hizmetlerinin idari personel tarafından yapılmasıyla maliyetlerde yıllık 229.4 bin YTL azalma sağlandı.
DPT’NİN TASARRUFU FOTOKOPİ ÖZELLEŞTİRMESİ
-Fotokopi çekim hizmetleri için özel sektörden hizmet satın alınması yoluyla, bir kağıdın maliyeti 15-19 YKr’den herşey dahil 5 YKr’ye düşürüldü. Böylece fotokopi çekim hizmetleri için teşkilat bütçesinden her ay ortalama 30 bin YTL çıkarken, özelleştirme sonucunda bu rakam aylık ortalama 10 bin YTL’ye düştü.
BDDK KAYNAKLARINI NEMALANDIRDI
-Ana ve yardımcı hizmet birim sayısı 16’dan 13’e, danışma birimi sayısı 2’den 1’e düşürüldü.
-Hizmet binası kira harcaması, taşıt araçlarının bakım, onarım ve yakıt harcamaları, yemek hizmeti, bankalara yapılan komisyon ve havale gideri ödemeleri ile sağlık harcamalarında yaklaşık 373 bin YTL tasarruf sağlandı.
-Kurum kaynaklarının nemalandırılmasıyla 8 milyon YTL ek kaynak sağlandı.
TMSF BATIK BANKA PERSONELİYLE İDARE ETTİ
-Personel ihtiyacı fon bankalarından geçici personel alınması ve ayrılan personel yerine nakil yoluyla mevcut kadroların kullanılması esas alınarak, ödenekten yüzde 31 tasarruf sağlandı. TMSF toplam 53 milyon YTL gider bütçesinden 2004 yılında 39 milyon 452 bin YTL harcama yaptı.
VAKIFLAR ESKİ ESERLERİ BAĞIŞLA ONARDI
-Eski eser bakım ve onarımların her türlü bağış ve yardımların tamamının vergi matrahından düşülmesi sağlandığından bütçe dışından kaynak yaratılarak maliyetler azaltıldı.
-2003 yılını 145.4 bin YTL mali, 284.9 bin YTL ticari zararla kapatan Aydın ve Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlükleri’nin kiralanmasıyla yıllık 2 milyon 793 bin YTL gelir elde edild