İsviçre artık karapara aklamıyor
YENİ CEZA KANUNU, KARAPARA İLE MÜCADELE ALANI GENİŞLETİYOR. PEKİ NASIL?

Yalçın, Konya'da düzenlenen 'Bankacılar için Karapara Aklama ile Mücadele Eğitimi' konulu seminerde, MASAK'ın karapara ile kararlı şekilde mücadele ettiğini belirtti. Bu mücadelede, suçu işleyenleri tespit edip yakalanmalarını sağlamaktan çok, karapara aklama suçunun oluşmasını engelleyecek ortamın oluşturulmasına önem verdiklerini belirten Yalçın, karapara ile mücadelede mali sistemin önemli bir ayağını oluşturan bankalarla işbirliğine büyük önem verdiklerini anlattı.
Bu gibi seminerlerle bankacıların karapara ile mücadele konusunda bilgilendirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Yalçın, karaparanın, yasa dışı yollarla elde edilen her türlü kazanç, gelir ya da değer anlamına geldiğini ifade etti. MASAK'ın, bankaların karapara konusunda şüpheli işlemleri kuruma hızlı bir şekilde bildirmesi için güvenli bir elektronik ortam oluşturduğunu dile getiren Yalçın, şunları kaydetti: 'Bu sistemin karapara aklama suçuyla mücadelede etkin rol oynayacağını düşünüyoruz. Karapara, valize doldurulup yurtdışına çıkarılabileceği gibi, bu suç bankalar aracılığıyla da işlenebilmektedir. Ancak onlarla işbirliği yapan banka, her şeyden önce kendi sonunu hazırlar. 4208 sayılı Kanun içinde belirtilen ve 9 ayrı kanun maddesinin suç saydığı fiillerden birinin işlenmesi sonucu değer elde edilmesini, karapara aklama suçu sayıyordu. Ancak 2005 yılında çıkan Yeni Ceza Kanunu ise karapara ile mücadele alanını genişletmiştir.' Yalçın, bu kanuna göre 'paranın yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılması veya bunların gayri meşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla çeşitli işleme tabi tutmak' fiillerinin, karapara aklama suçu sayıldığını söyledi.
"İSVİÇRE ARTIK KARAPARA ÜLKESİ DEĞİL"
Buna göre, bir paranın kanun dışı yollarla yurt dışına çıkartılmasının otomatik olarak karapara aklama suçu kabul edildiğini belirten Yalçın, 'Türkiye'de, sanılandan daha etkin bir şekilde karapara ile mücadele edilmektedir. Örneğin İsviçre, artık gizli hesapların bulunduğu bir ülke değil. 2-3 yıldır İsviçre karapara ile yoğun şekilde mücadele ediyor. Nasıl bir bilgi isterseniz, hemen yolluyorlar. Bu belki güçlü ülkelerin baskısıyla oluyor ancak, sonuçta böyle oldu' diye konuştu. Konya'daki banka şubelerinde görev yapan çok sayıda bankacının katıldığı eğitim semineri, yarın sona erecek.