Dolar
38,8313
0,03%
Euro
43,4444
0,02%
Sterlin
51,7733
0,00%
Bitcoin
4.003.281
-0,09%
BİST-100
9.541,3
-1,65%
Gram Altın
4.048,703
0,00%
Gümüş
32,64
1,27%
Faiz
50,77
0,00%

İşte Türkiye'nin 16 yıllık turizm planı

Türkiye'nin en uzun dönemli ve en kapsamlı turizm stratejisi ''Türkiye Turizm Stratejisi 2023'', Yüksek Planlama Kurulu (YPK)tarafından onaylandı.

01.03.2007 11:20
Haberi paylaşın
İşte Türkiye'nin 16 yıllık turizm planı
16px
32px

Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından uygulamaya konulacak stratejide, teşviklerin turizm türleri ve bölgelere göre verilmesi öngörülüyor. Stratejide, teşviklerin turizm türleri ve bölgelere göre verilmesi, danışmanlık firmaları için belgelendirme sistemi getirilmesi ve denetim mekanizması olarak Ulusal Turizm Konseyi'nin kurulması öngörülüyor.

Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir,  Turizm Stratejisi 2023'ün Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) onayından geçtiğini bildirdi. Stratejinin uygulanmasına hemen geçileceğini belirten Aydemir, 16 başlığın tamamında çalışmalara başlanacağını kaydetti. ''Türkiye'nin turizm yapısının, bedenine dar geldiğini'' ifade eden Aydemir, stratejinin ''Türk turizminin beklenmedik olaylar ve krizler karşısında gücünü arttırmak, Türkiye'nin turizm gelirleri ve turist sayısında dünyada ilk 5 arasına girmesi ve markalaşmayı sağlamak için oluşturulmuş yeniden yapılandırma'' projesi olduğunu söyledi.

Aydemir, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin son zamanlarda arttığını belirterek, bu konuda yabancıların önlerinin açılması ve yatırımlarla ilgili boyutların yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Aydemir, bunu turizm stratejiyle yapacaklarını bildirdi.

''KESİN TAAHHÜTLER TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL''

 İlk taslakta yer alan mevcut durum, sorunlar ve potansiyellerle ilgili bilgilerin stratejiden çıkarıldığını anlatan Şenol Aydemir, stratejinin ''sadece seçilmiş başlıklar altında bundan sonra ne yapılacağını öngören doküman haline geldiğini'' söyledi.

 Türkiye'de kaynak bulma, mevzuat değişikliği ve bazı bölgeler için ayrıntılı planlamanın ''böyle makro düzeydeki bir çalışmada düzenlenmesinin hem teknik olarak hem de stratejinin sağlıklı yürümesi açısından mümkün olmadığını'' da ifade eden Aydemir, bu nedenle stratejide özellikle kesinlik belirten yaklaşımlardan kaçındıklarını kaydetti. Aydemir, ''Stratejiyi, önümüzdeki dönemlerde çıkabilecek değişiklikleri ve esnemeleri göz önüne alacak bir yapıda kurduk'' dedi.

''TURİZM TÜRLERİ VE BÖLGELERİNE GÖRE TEŞVİK VERİLECEK''

 YPK ile stratejinin finansal dayanağının kurulmuş olduğunu kaydeden Aydemir, ''yatırımların hızlandırılması ve teşvik edilmesi için finansal araçların devreye alınması çalışmaları''na yıl içinde başlayacaklarını söyledi. Aydemir, bu konuda bakanlığın yanı sıra Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Türkiye Kalkınma Bankası ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın sorumlu kuruluşlar olacaklarını belirterek, stratejiye göre teşviklerin yıllık belirleneceğini ve düzenlemeler için 6 yıllık plan öngörüldüğünü anlattı.

Aydemir, teşviklerin turizm türleri ve bölgeler olmak üzere iki grupta toplandığını bildirdi. Artık kıyı turizminin teşviğe ihtiyacı kalmadığını belirten Aydemir, termal, kış, doğa turizmi gibi turizm çeşitlerine ve bölgesel bazda illere teşvik sağlanacağını ifade etti. Seyahat acentalarının turizm sektörünün ayrılmaz bir parçası olduğunu da kaydeden Aydemir, stratejide acentaların 2023'e kadar KOBİ sınıfına alınması ve teşvikler verilmesi konusunda çalışmaların olacağını bildirdi.

DANIŞMANLIK YAPAN FİRMALARIN BELGELENDİRİLMESİ

Aydemir, 2008'de planlama, yatırım, geliştirme ve yönlendirme konusunda danışmanlık yapan firmaların belgelendirilmesinin, eylem planındaki en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Uygulamanın, ''ahlak dışı işleri önleyeceğini'' ve firmaların ''yeminli müşavirlik gibi bir iş yüklenmiş olacaklarını'' belirten Aydemir, şunları kaydetti:

''Son zamanlarda Türkiye'ye çok fazla yabancı sermaye geliyor. Bu yabancı sermaye, şu anda piyasada gerek mevzuat gerekse uygulamalar açısından gerekli ehliyete sahip olmamış, 'danışmanlık hizmeti veriyorum' diyen bir sürü dolandırıcının, komisyoncunun eline geçiyor. Bunu önlemek ve firmaları daha nitelikli hale getirmek için, belli hizmetleri görmüş, belli statüde eğitim almış insanları bünyesinde bulunduran kuruluşlara bakanlıktan belge verilebilir. Bakanlığın koyduğu şartlara uyanlar belge alır.'' Belgelendirme için bakanlıkta bir birim kurulacağını bildiren Aydemir, ikinci önemli birimin iç turizmi geliştirmek için kurulacağını söyledi.

Aydemir, iç turizmin geliştirilmesi için yatırımcılarla, otelcilerle protokollerin imzalanmasının hedeflendiğini ve engelliler, yaşlılar, gençlere yönelik eylem planları hazırlandığını bildirdi.

EN ÖNEMLİ DENETİM MEKANİZMASI ULUSAL TURİZM KONSEYİ

Turizm Stratejisinde Ulusal Turizm Konseyi ve İl Konseyi önerildiğini belirten Aydemir, gerekirse noktasal bazda konseyler kurulabileceğini bildirdi. Aydemir, stratejinin uygulamaya geçirilmesinde en önemli denetim mekanizmasının Ulusal Turizm Konseyi olacağını ifade ederek, konseyde sektör temsilcilerinin önemli düzeyde yer alacağını söyledi. Aydemir, iki yıl içinde konseyin kurulması ile görev ve yetkilerinin düzenlenmesi konusunda kanun değişikliği yapılacağını bildirdi.

ŞEHİR TURİZMİ VE KÜLTÜR KENTLERİ

 ''Şehir Turizmi'' için Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir'in belirlendiğini, ''Kültür Kenti'' projesi kapsamında da 15 ilin seçildiğini söyleyen Aydemir, bu alanlarda yapılacakları şöyle dile getirdi:

''Kültür illerinde tarihi kentsel ölçekte dokular var. Bu tarihi dokular alt yapısıyla, üst yapısıyla yenilenecek, restore edilecek ve buralar butik oteller, restoranlar, kafeler, sürekli satış noktaları gibi hayatın sürekli alışveriş merkezi olduğu canlı noktalar haline getirilecek. Kentler o bölgeleriyle ön plana çıkacak, simgelenecek. Şehir turizminde ise şehir, komple turizmin bir parçası olacak. Kongre merkezleri, alışveriş merkezleri, temalı parklar, ulusal müzeler gibi şehrin tamamına hitap edecek cazibe unsurları yapılacak.''

Bu yıl başlanacak ve 5-6 yıl sürecek kırsal turizm projesine de değinen Şenol Aydemir, bu proje kapsamında bölgenin etnografik ve ekolojik özelliklerin sergilendiği müze evler açılacağını, turizm güzergah haritaları, yön levhaları hazırlanacağını, yöre halkına pansiyonculuk eğitimi verileceğini ve ''Kültür Köyleri'' kurulacağını belirtti. Aydemir, her turizm çeşidi için master planı hazırlanacağını da kaydetti. Aydemir'in verdiği bilgiye göre, ilk aşamada, sağlık ve termal, kış, deniz, kongre ve fuar turizmi için master planları hazırlanacak. -

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ

 Türkiye Turizm Stratejisi, ''Strateji'' ve ''Eylem Planı'' olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Eylem planı, planlama, yatırım, örgütlenme, iç turizm, araştırma ve geliştirme, ulaşım ve altyapının güçlendirilmesi, tanıtım ve pazarlama, eğitim, hizmet kalitesi, kentsel ölçekte markalaşma, turizmin çeşitlendirilmesi, mevcut turizm alanlarının rehabilitasyonu, turizm gelişim bölgeleri, turizm gelişim koridorları ile turizm kentleri ve eko-turizm bölgeleri başlıklarından oluşuyor.

Her başlığın alt başlıklara ayrıldığı stratejide, toplam 174 ''eylem''e yer veriliyor. Planlama başlığı altında ''Destinasyon bazında planlama'' ve ''Stratejik Planlama'' konusuna değiniliyor. Yatırım başlığında ''teşvikler'' ile ''bürokratik engellerin kaldırılması'' konusu ele alınıyor. Turizmin çeşitlendirilmesi açısından ''Sağlık ve Termal'', ''Kış'', ''Golf'', ''Deniz'', ''Eko turizm ve Yayla'', ''kongre ve Fuar'' turizmi konularında eylem planı öngörülüyor. Eylem planında belirlenen turizm kentleri ile eko-turizm kentleri şöyle: ''Kaş-Finike, Anamur Kıyı Kesimi, Saros Körfezi, Kapıdağı Yarımadası-Avşa-Marmara Adaları, Kilyos, Samandağ, Maçka, Kahta turizm kentleri ile İğneada-Kıyıköy ve Datça Eko-turizm kenti.''

editörün seçtikleri
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası#Uğur Tatlıcı