İşte Özyeğin'in uyanıklığı
Bankacılık sektöründe satın alma rüzgârı Finansbank'la sürüyor. 2 yabancı banka Finans için yarışırken bu yarışta Wall Street Journal gazetesine göre Citigroup önde. Bankaya biçilen değer ise 5 milyar dolar.

Bankacılık sektöründe satın alma rüzgarı Finansbank ile sürüyor. İki yabancı banka Finansbank için yarışırken, bu yarışta ABD'li kaynaklara göre Citigroup önde. 31 Mart'a kadar son teklifin alınacağı Finansbank'ın diğer talibi ise National Bank of Greece. 31 Mart'ı beklemeden Citigroup'un Finansbank'ın tamamını satın almak için nihai nakit teklifini dün verdiği öğrenildi. ABD'li Wall Street Journal gazetesinin haberine göre anlaşmanın 5 milyar dolardan fazla değerde olabileceğini bildirilirken, bankanın borsadaki piyasa değeri de 5 milyar dolar düzeyinde. 2005 yılı başında 1 milyar dolar piyasa değeri olan banka geçen 15 ayda 5 kat değer kazanarak 5 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Türk ekonomisindeki istikrar ve AB yolunda atılan adımlar sektörde Finansbank'ın da hızla değer kazanmasında rol oynadı. Öyleki son 1 yılda banka hisseleri yüzde 250 prim yaptı. Yaklaşık yüzde 40'ı halka açık olan Finansbank'ın ödenmiş sermayesi 950 milyon YTL. Finansbank'ın 2005 konsolide
olmayan bilançosuna göre, bankanın yüzde 15'i Fina Holding'e, yüzde 33.2'si Fiba Holding'e ait ve bu hisseler ile birlikte yüzde 55.68 oranındaki hissesi Özyeğin ailesinin kontrolünde bulunuyor. Finansbank'ın 2005 konsolide olmayan bilançosuna göre net kârı 350.4 milyon YTL oldu. Bir önceki yıl net kâr rakamı 191.6 milyon YTL idi.
YUNAN BANKASI TALİP
Wall Street Journal'ın haberinde, ABD Merkez Bankası Fed'in Citigroup'un daha önceki usulsüzlükler nedeniyle herhangi bir "önemli" birleşme anlaşması yapmasını yasakladığı hatırlatılarak, gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin 8. büyük bankası olan Finansbank için yapılacak teklifinin bu yasaktan bir yıl sonra gelmiş olacağı belirtildi. Konuya yakın kişileri kaynak gösteren gazete, Finansbank için bugün Citigroup'un yanı sıra National Bank of Greece'in de teklif vermesinin beklendiğini belirtti. Reuters'in görüştüğü konuya yakın bir kaynak, "İki grup kaldı ve Citigroup'ın dışında Yunanlı banka var. Ancak 5 milyar dolar rakamı biraz yüksek görünüyor" dedi.
Yabancılar bu yıl sektörün beşte birine sahip olabilir
Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisi ilk işaretini 2001'de HSBC'nin TMSF'den Demirbank'ı satın alması ile verdi. HSBC'nin ardırndan 2002 yılında İtanyan UniCredito, Koç Finansal Hizmetler'e yüzde 50 ortak oldu. Bu dönemde başta Garanti Bankası olmak üzere bir çok finansal kurum yabancılarla görüşmeler yapıyordu. Ancak o dönemde bankaların değerleri Türkiye'nin içinde bulunduğu konum itibari ile çok düşük düzeydeydi. Avrupa Birliği sürecinin hızlanması ve ardından müzakerelerin başlatılması ile sektörde de yabancı ilgisi patladı. Nitekim bu ilgi 2005'in başında BNP Paribas ile TEB'in ortaklığı ile suyüzüne çıktı. Bu satın almayı Fortis'in Dışbank'ı alması izledi. Ardından General Electric Finance, Garanti Bankası'na ortak oldu. Ve son olarak da Finansbank yabancı evlilik için hazırlanıyor. Türkiye'nin önde gelen bankası Akbank da yabancı ile ortaklık görüşmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bu ortaklık ve satın almalar sonucu sektördeki yabancı payı ise yüzde 12 civarında. Otoriteler bu yıl sonunda bu oranın yüzde 20'leri bulmasını bekliyorlar.
Fiyatı iştirakler etkileyecek
Konuyla ilgili bir başka kaynak da 5 milyar doların biraz abartılı geldiğini belirterek, "Ancak anlaşmada Finansbank'ın Hollanda ve Rusya'daki bankalarının ne olacağı önemli. Bunlar bilanço dışında kalacaksa fiyat daha düşük olabilir" diye konuştu. Yurtiçinde 219 şubesi bulunan Finansbank, yurtdışında da yaygın olarak bankacılık çalışmalarını yürütüyor. Toplam 10 ülkede bankacılık yapan Finansbank, Türkiye dışında, İsviçre, Hollanda, Fransa, Almanya, Belçika, Rusya, Romanya, İrlanda ve Bahreyn'deki şube ve bankalarıyla hizmetlerini s