İşte kazanan ve kaybeden şirketler

İşte kazanan ve kaybeden şirketler

YTL'nin değer kaybettiği dalgalanmadan sadece 10 şirket kârlı çıkıyor. Dövizdeki yükseliş İMKB'de işlem gören 19 şirketi olumsuz etkiliyor. İşte kazananlar ve kaybedenler...

İşte kazanan ve kaybeden şirketler
16px
24px
03.06.2006 00:00Güncelleme: 25.10.2023 14:51
ABONE OLgoogle

Mayıs ayı başından bu yana piyasalarda yaşanan dalgalanma, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören Türkiye'nin dev şirketlerini de orta vadede olumsuz etkileyecek. ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım politikası nedeniyle global likiditenin gelişmekte olan ülkelerden çıkacağı tahminlerinin ardından mayıs ayından bu yana dolar karşısında yüzde 16.6, euro karşısında ise yüzde 21.6 oranında değer kaybeden Türk lirası dövizde açık pozisyonu bulunan şirketleri vurdu. Sadece açık pozisyonu değil, döviz cinsi borçlanması bulunan ya da yine maliyetleri döviz cinsinden olan İMKB şirketlerinin YTL'nin değer kaybı nedeniyle zarara uğrayacakları belirtiliyor. Finansinvest tarafından İMKB şirketlerine yönelik yapılan "YTL'deki değer kaybına karşı duyarlılık" başlıklı analize göre, sadece 10 şirket dalgalanmadan kârlı çıkıyor. İMKB'de piyasa ağırlığı açısından önemli boyutlarda olan 19 şirketin ise YTL'nin değer kaybından olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Araştırmaya göre 19 şirket ise YTL'deki erimeye karşılık kısmen korunaklı durumda.

 

Geliri döviz olan olumlu etkilenecek

Finansinvest araştırmasına göre, maliyetleri YTL, gelirleri ise döviz cinsinden olan şirketler YTL'deki erimeden olumlu etkilenecekler. Döviz pozisyon fazlası da bulunan bu şirketler ise Aksa, Alarko, Alkim, Beko, Çelebi, Erdemir, İzdemir, Petkim, THY, Usaş. Ancak, makroekonomik verilerdeki bozulmadan en fazla etkilenen şirketler ise basın yayın, gayri menkul ve çimento sektöründen. Araştırmada faiz yükselişi ve YTL'deki erimenin talep üzerindeki olumsuz etkilerinin bu alanda faaliyet gösteren şirketleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Ayrıca piyasalardaki dalgalanmaya döviz pozisyon açığı ile yakalanan şirketler de YTL'deki değer kaybından paylarını fazlasıyla alacaklar. "YTL'deki değer kaybına duyarlılık" analizine göre, gelir ve maliyetleri para cinsi açısından dengeli olan, nakit fazlası bulunan, toplam gelirleri içinde ihracatın payı fazla olan şirketler ise bu dalgaya karşı defansif durumdalar.

 

 

Pozitif etkilenenler

Aksa: Gelirleri döviz bazlı, 123 milyon dolar döviz pozisyon fazlası var.

Alarko:

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde