İşte 'Karanlığın rapor'u

İşte 'Karanlığın rapor'u

1 TEMMUZ GECESİ EGE'DE 13 İLİ KARANLIKTA BIRAKAN ARIZANAN AYRINTILI RAPORU..

İşte 'Karanlığın rapor'u
16px
24px
08.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Ege Bölgesi’nde 1 Temmuz gecesi 13 ili karanlıkta bırakan elektrik kesintisi ile ilgili hazırlanan rapora ulaştı. Enerji Bakanlığı’nda kesinti sonrası hazırlanan rapora göre açığa alınan TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin, olayı haber alır almaz gece saat 03.00’te yola çıkıp Ankara’ya makamına dönmüş

Enerji Bakanlığı bünyesinde, 13 ili saatlerce karanlıkta bırakan kesintinin ardından hazırlanan rapora ulaştı. Bu rapor ve Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, 1 Temmuz gecesi yaşanan son yılların en uzun elektrik kesintisine neden olan Bursa’daki ayırıcı arızası, 20.50’de meydana geldi. Arıza sonucu, Bursa-İzmir arasındaki ana iletim hattı devre dışı kaldı ve bütün yük Seyitömer-Gökçekaya ve Seydişehir-Antalya-Denizli ana iletim hattına kaydı. Böylece Ege Bölgesi elektrik almayı sürdürdü.

HEM DURDUR...

Arızanın ardından Ankara Gölbaşı’ndaki Elektrik Yük Dağıtım Merkezi, özelleştirmeyle CE-KA İnşaat’a geçen Oymapınar Hidroelektrik Santrali’ni (HES) saat 22.00’de devreden çıkmaması konusunda defalarca uyardı, hatta yazılı talimat bile verdi. Bu sırada, kendi elektriğini üreten sanayiciler, 22.00’den itibaren daha ucuz diye, kendi santrallerini kapatarak, devletin ürettiğini çekmeye başladı. Sistemdeki yükün aşırı bir biçimde artmasına karşın, uyarıları dinlemeyen Oymapınar, üretimini durdurdu. Oymapınar’dan beslenen Seydişehir Alüminyum da diğer sanayi kuruluşları gibi devletin ürettiği elektriğe yüklenince, Ege’ye enerji taşıyan diğer iki ana iletim hattı çöktü. Bu yüzden Ege Bölgesi’ndeki termik santrallerde de arızalar meydana geldi.

MÜDÜR YOLDA...

Arıza sırasında, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü İlhami Özşahin, memleketi Kastamonu’daydı. Başbakan’ın programındaki trafo açılışı için Kastamonu’ya gitmişti. Resmi izinliydi. Arıza haberi ulaşır ulaşmaz, yola çıkarak, gece 03.00’te genel müdürlüğe ulaştı ve yönetimi devraldı. Kesintinin uzamasında, Ege’deki termik santrallerin devreye alınmasının gecikmesi rol oynarken, arıza gecesi bu santraller neredeyse üçte bir kapasiteyle çalışıyordu. Bu yüzden bölgede bin megawatt’lık bir açık söz konusuydu. Bu santraller, özelleştirme kapsamında olduğu için gerekli yatırımlar yapılamıyor ve yeterli elektrik üretemiyor. Bu arada, sadece Oymapınar değil, birçok özel sektör santralinin talepleri yerine getirmediği belirtildi. 15 civarındaki bu santraller, talimatlara aldırmıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Yusuf Günay’ın sözünü ettiği milyar dolarlık cezaların bu şirketlere yönelik olduğu belirtiliyor.

iŞTE RAPORDAKİ KESİNTİ ÖNERİLERİ


RAPORDA, telefonla ulaşmaya çalıştığımız ancak cevap alamadığımız TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin’in açığa alınmasına yol açan elektrik kesintisinin bir daha yaşanmaması için yapılan ve uygulamaya sokulan öneriler de yer aldı.

Bölgedeki kamu termik santralleri uygun kapasite ile çalıştırılmalı. Buna uygun olarak Kemerköy ve Yatağan termik santralleri özelleştirme kapsamından çıkarıldı.

Özel santrallerin 22.00’de üretimi durdurmaları önlenmeli. Bunun için gece sadece bu santrallerden hangisi daha uygun fiyattan verirse elektrik alınmasını öngören sisteme geçilecek. Dolayısıyla tek fiyat kalkacak.

Doğalgaz ve motorinle çalışan özel sektör santrallerinin petrol fiyatlarının artmasından kaynaklanan sorunları çözülmeli.

Harun Gürek/Star<

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde