İş hayatı evlere sızıyor

İş hayatı evlere sızıyor

2010 YILINA KADAR İŞ YAŞAMI ÇOK BÜYÜK DEĞİŞECEK. OFİSLER, EVLERE TAŞINACAK.

İş hayatı evlere sızıyor
16px
24px
27.07.2006 14:34
ABONE OLgoogle

Deloitte Teknoloji Medya Telekomünikasyon (TMT) Grubu’nun, sayıları 5000’i geçen üye firmalar ve müşterilerin üst düzey yöneticileri, sanayi ve finans uzmanlarıyla görüşerek hazırladığı “Geleceğe Bakan Göz” başlıklı rapor, bu sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin 2010 yılına kadar pek çok alanda yaşamlarımıza damgasını vuracağını gösterdi. Teknolojinin en fazla etkilemesi beklenen alanlar arasında iş hayatı, yolculuk; telekomünikasyon, eğitim ve eğlence sektörleri yer alıyor.

Raporda, bu alanlardaki temel teknolojilerin 2010 yılına kadar fazla değişmeyeceği, ancak ürünlerin fonksiyonlarını artıran tamamlayıcı teknolojilerin gelişmeye damgalarını vuracakları vurgulandı. Rapora göre, teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerindeki hizmetlerin hem etkinliği, hem de çeşitliliği artacak. Ancak, evlerden otomobillere, sınıflardan iş yerlerine kadar pek çok alanın iç içe geçmesi ve  bağlantıların güçlenmesi, yazılım virüslerinden doğan tehdidin de artmasına yol açacak.

Raporla ilgili bir açıklama yapan Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Sorumlu Ortağı Oktay Aktolun şunları söyledi:

“Teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanlarındaki yenilikler bir yandan yaşam kalitemizi yükseltiyor, bir yandan da bu sektörlerin gelişimine ivme kazandırıyorlar. İnternet ve cep telefonları bu yönde iyi birer örnek oluşturuyor. Çalışmayı yürütürken, yeniliklerin günlük yaşantımızın değişik boyutlarını nasıl etkileyeceğini göz önünde tuttuk. “Geleceğe Bakan Göz” başlıklı raporumuzun bu bakımdan 2010 yılına yönelik ilginç bir tablo sunduğunu düşünüyoruz.”

İş hayatı evlere sızıyor

İletişim teknolojilerinin hızla yaygınlaşması sonucunda, 2010 yılında telefonların ve elektronik postanın ulaşamayacağı pek fazla yer kalmayacak. Çalışana evinden ulaşmak ve çalışanın evinden ofise iş yapması iyice kolaylaşacak. Bunun sonucunda iş hayatıyla, ev hayatını birbirinden ayıran çizgi belirsizleşecek. Buna karşılık, çalışanın da ofisteki zamanında, yeni teknolojileri kullanarak alışveriş yapması veya eğlenmesi mümkün olacak.

Ayrıca, iletişim araçlarının güçlenmesi sonucunda, coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerde bulunan çalışanlardan oluşan “sanal ekipler” iş hayatında daha çok yaygınlaşacak.

Yolculuklar daha güvenli ve eğlenceli

Ulaşımda devreye girecek yeni robot sistemler sürücüyü destekleyecek ve güvenliği artıracak. Bu sistemler tehlikelere karşı sürücüleri uyarırken, bazı durumlarda direksiyon ve fren kontrolünü devralabilecekler. Bunun yanı sıra, araçla ilgili kritik göstergelerin ön cam üzerinde görülebilir hale gelmesi, sürücüye gözünü yoldan ayırmadan göstergelere bakma olanağı sağlayacak. Araçtaki bir çok sistem ses tanıyarak faaliyete geçecek, böylece sürücü ses kontrolüyle seyir sistemini devreye sokarken, elektronik posta mesajlarını da kontrol edebilecek.

Otobüs yolculukları ise eğlence ve İnternet’e bağlanma olanaklarının artmasıyla, adeta evdeki koltukta oturarak yolculuk yapmaya benzeyecek.

Telekomünikasyonda cep telefonu daha fazla yaygınlaşacak

Bu alanda cep telefonları toplumda yaygınlaşmaya devam ederken, İnternet üzerinden sesli görüşmeyi mümkün kılan VOIP uygulaması da istikrarlı bir şekilde pazar payını genişletmeyi sürdürecek. Sabit telefon kullanan müşteri sayısı ise azalacak. Broadband şebekelerin ağırlığı artacak, ama içerik ve müşteri sayısındaki artış o kadar hızlı olmayacak. Elektronik posta kullanımı d

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde