İş Bankası kimi alacak?
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Moda olduğu için yabancı yatırımcıyla görüşmeyiz. Kısmetini bekleyen gelin ya da damat değiliz. Bu büyüklükle biz kimi alırız ona bakalım" dedi.

Haftaya damgasını vuran gelişme banka satın almalarıydı. Türkiye'nin en büyük özel bankası iş Bankası ise geçen hafta tarihinin en kârlı bilançolarından birini açıkladı. Genel Müdür Ersin Özince ile yabancıya bakışını ve ekonomideki gelişmeleri konuştuk...
İş Bankası 951 milyon YTL kâr ile tarihinin en olumlu bilançosunu açıkladı. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Bilançomuz altı yılda yedi kattan fazla, son 2 yılda iki kat kadar büyüdü. Hemen tüm kalemlerde büyüme sağladık. Sektörde de müşterinin daha seçici davranarak büyüklerde yoğunlaşmasından en fazla pay alan bankayız.
Karlılık arttıkça bankaların değerleri de artıyor. Bu yükselişin süreceği görüşünde misiniz?
Borsada değerlerin çok yükselmesine ve bankaların çok prim yapmasına rağmen bu konuda halen artışın olabileceğini düşünen borsa uzmanlarına katılıyorum. Çünkü ülkemizde bankacılığın çok
büyüyebilecek bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Banka hisselerinin yatırımcısını tatmin etmeyi sürdüreceğini, değerlerin artacağını düşünüyorum.
Yabancılara banka satışını bir furya olarak mı görüyorsunuz?
Bunun sakınca getirmeyeceğini ümit ediyorum. Çünkü önemli olan Türkiye gibi gelişmekteki ülkelerde kendi piyasanızın ihtiyaçlarını karşılamaktır, istikrarsızlık dönemindeki düşük değerlerin bizi tereddüde sürüklememesi lazım. Anormal olan oydu. Örneğin Yunan bankaları ile çok daha fazla potansiyel taşıyan Türk bankalarının aktifleri başabaş. Asıl anormallik bu. Türk şirketlerinin çok daha fazla değer kazanacağına inanıyorum.
Yabancı sermayenin sakınca getirmeyeceğini" ümit ettiniz, böyle bir çekinceniz mi var?
Endişe demeyeyim ama bazı değişikliklerin neler getirebileceğim bilemediğimiz için soru işaretleri uyanabilir. Bankacıların yabancılarca satın alındığı bazı ülkelerde sonradan bakıyorsunuz, sermaye de başka borsalara transfer olmuş zaman içinde. Ben istiyorum ki, Türkiye'deki sermaye büyüsün. Ümit ediyorum ki, yabana sermayeyle ilgili yatırımlar Türkiye'ye hep sermaye katkısıyla gelmeye devam eder. Şu anda öyle oluyor. Bunlarla ilgili endişe taşıyoruz demek doğru olmaz. Ama umarım aldıkları halka açık Türk şirketleri hep İMKB'de büyür.
Türk bankaları yüzünü yurtdışına çevirmeli mi?
Yabancıların gelecek için yeni pazarlara ihtiyaçları var ve bunu Türkiye'de görüyorlar. Ama bunu Türk bankaları da görüyor. İş Bankası'nı iki yıl içinde ikiye katladıysam neden başka ülkeye gideyim? Belki ilerde potansiyeli çok daha büyük pazarlarla ilgilenebiliriz.
Böyle bir stratejiniz var mı?
Tabii ki olacak. Ama Türkiye bizden bu kadar bankacılık hizmeti beklerken, bizim "Başka ülkelere gideceğiz" diye vereceğimiz mesajların kenar süsü olmaktan başka bir yararı olmaz. Biz sadece büyük şehirlerde yapmıyoruz bankacılığı. Böyle bir durum varken, "Kimseden geride kalmamamız lazım" diye bir düşünceye girmeyiz.
Yabancılarla evliliğe girmeyiz gibi bir yaklaşımınız var mı?
İş Bankası güzel bir kolektif sermaye yapısına sahip. Bundan maddi manevi tatmin oluyor. Bu sermayedarın kontrol hissesini elinden çıkarma düşüncesini bugüne kadar ben duymadım. Bu konu bizim açımızdan "modaya uyma" şeklinde değerlendirilemez. Bu sözlerden şu anlam da çıkmasın:
Biz evde oturup kısmetini bekleyen gelin ya da damat değiliz. Türkiye'nin en büyük sermaye grubuyuz. Biz kimin bizi alacağım değil, bizim yurtdışında kimi nasıl alacağımızı düşünmeliyiz.
Kur rejimi değil, politikalar değişebilir
21 Ağustos 2024’te kargo ücreti dahil 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü. Ticaret Bakanlığı'nın yurt dışından alışverişlerde 30 euro (güncel kurla 1.299 TL) olarak belirlenen gümrük muafiyetini düşürmeye hazırlandığı öğrenildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe "Ticaret Bakanlığı, yurt dışından alışverişte tavan uygulamasının 22 euro seviyesine indirilebileceğini belirtti" dedi.
#GümrükPorland Porselen ile Paşabahçe arasında 10 yıldır süren ‘çay tabağı kavgasında’ zafer Paşabahçe’nin oldu. Anayasa Mahkemesi 1.Bölümü Porland’ın hak ihlali iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.