İngiltere'nin eski başbakanı Rishi Sunak, çalışma hayatına stajyer olarak başladığı yatırım bankası Goldman Sachs'a kıdemli danışman oldu
İngiltere'de 2024 yılında İşçi Partisi'nin seçim zaferinin ardından başbakanlık yarışını kaybeden ve Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Rishi Sunak, çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs'a geri döndü. 2000 yılında bankaya stajyer olarak katılan Sunak, 2001-2004 yılları arasında analist olarak çalışmıştı. Milletvekilliği devam eden eski başbakan Sunak, bankada kıdemli danışman olacak.

Rishi Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1980'de Southampton'da dünyaya geldi. Winchester College'da eğitim gördü, Oxford Lincoln College'da felsefe, siyaset ve ekonomi okudu ve Fulbright bursiyeri olarak Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nden MBA derecesi aldı.
Oxford Üniversitesi'nde bulunduğu sırada, Muhafazakâr Parti'ye katıldı. Mezun olduktan sonra Goldman Sachs'a 2000 yılında stajyer olarak katıldı, 2001-2004 yılları arasında da analist olarak çalıştı.
İNGİLTERE'NİN İLK ASYALI BAŞBAKANI
İş hayatına yatırım bankasında başlayan Sunak, ilk kez 2015 yılında milletvekili seçildi, Boris Johnson hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Pandemi döneminde düzenlediği basın toplantılarında ücretsiz izin gibi planları açıklayınca herkesin tanıdığı bir isim haline geldi.
Temmuz 2022'de maliye bakanlığından istifa edince Johnson hükümetinin çöküşünü tetikledi. Liz Truss'ın 10 Numara'daki kısa başbakanlık döneminin ardından Rishi Sunak Ekim 2022'de, İngiltere'nin ilk Asyalı başbakanı oldu.
MUHAFAZAKARLAR 2024'TE AĞIR YENİLGİ ALDI
Muhafazakar Parti'yi tarihin en büyük seçim yenilgisine götürdüğü Temmuz 2024'e kadar bu görevi sürdürdü. Muhafazakarlar, 14 yıllık iktidarın ardından bir asırdır en kötü seçim sonucunu yaşadı ve 2019'daki 365 sandalyeden Temmuz 2024'te 121'e düştü.
İşçi Partisi'nin seçim zaferinin ardından hem başbakanlıktan hem de parti liderliğinden istifa etti. Ancak milletvekili olarak parlamentoda kalmayı sürdürdü.
İŞ HAYATINA STAJYER OLARAK BAŞLADIĞI GOLDMAN'A GERİ DÖNDÜ
Finans hizmet sektöründe 14 yıl çalışan Rishi Sunak, tecrübeli olduğu alana geri döndü. Eski başbakan Sunak, stajyer olarak başladığı ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'a kıdemli danışman olarak katıldı.
Bankadan yapılan açıklamada, Sunak'ın, bankanın müşterilerine küresel siyaset ve ekonomi konusundaki "benzersiz bakış açıları ve içgörüleri" konusunda yarı zamanlı danışmanlık hizmeti vereceği belirtildi.
Godman Sachs'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su David Solomon, "Rishi'yi kıdemli danışman olarak yeni göreviyle Goldman Sachs'a geri davet etmekten heyecan duyuyorum. Ayrıca dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızla zaman geçirecek ve sürekli öğrenme ve gelişim kültürümüze katkıda bulunacak" diye konuştu.
MAYIS AYINDA BAŞVURDU, TEMMUZA KADAR BEKLETİLDİ
Sunak, göreve ilk olarak mayıs ayında onay başvurusunda bulunmuş ancak hükümetin atamaları denetleyen kurumu İş Atamaları Danışma Komitesi (Acoba) tarafından Downing Caddesi'nden ayrılmasının birinci yıldönümü olan temmuz ayına kadar beklemesi gerektiği söylenmişti.
Acoba, salı günü yayınlanan Sunak'a yazdığı mektupta, Sunak'ın Goldman'a hükümette üstlendiği sorumluluklarla "çatışan" konularda danışmanlık yapma riski olduğunu ve atamanın "İngiltere hükümeti içinde haksız erişim ve etki sağladığı" şeklinde görülebileceğini söyledi.
Financial Times'ta yer alan habere göre, Sunak'ın, Goldman adına hükümette lobi yapmak, politikayı etkilemek için Whitehall bağlantılarını kullanmak veya hükümetle yapılan ihaleler veya sözleşmelerle ilgili olarak bankaya danışmanlık yapmak gibi bazı faaliyetleri bir yıl boyunca kısıtlanacak.
Kararda, "Goldman Sachs Group, Inc.'deki rolünüz, Başbakanlık döneminizle çakışmayan strateji, makroekonomik ve jeopolitik konularda tavsiyelerde bulunmakla sınırlı olmalıdır" denildi.
3 KONUŞMA İÇİN 680 BİN DOLAR ALDI
Sunak bu yılın başlarında Oxford ve Stanford üniversitelerinde de görevler üstlendi ancak bu görevlerden herhangi bir ücret almadı.
Ancak nisan ayından bu yana verdiği üç konuşma karşılığında kendisine 500 bin sterlinden (yaklaşık 680 bin dolar) fazla ödeme yapıldı.
SUNAK VE EŞİNİN SERVETİ YAKLAŞIK 870 MİLYON DOLAR
Sunak ve eşi Akshata Murty, Sunday Times'ın zenginler listesine göre yaklaşık 640 milyon sterlinlik (870 milyon dolar) bir servete sahip. Bu servetin çoğu aile şirketi Infosys'teki hissesinden oluşmaktadır.
Sunak'ın Goldman'dan alacağı ücret, kendisi ve eşi tarafından İngiltere'de aritmetik becerilerini geliştirmek için başlatılan bir yardım kuruluşu olan Richmond Projesi'ne bağışlanacak.
patronlardunyasi.com