İndir KDV'yi Kemal Abi
MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK'TEN MALİYE BAKANI UNAKITAN'A ÇAĞRI; KDV'LERİ İNDİR
Çelik'e göre 29 milyon YTL vergiden vazgeçilirse 256 bin öğrenci özel okullara kayacak ve devlet 429 milyon tasarruf sağlayacak. Milli Eğitim Bakanı Çelik'in 'eğitimde KDV sıfırlansın' ısrarı sürüyor. Çünkü 2004'te sadece 29 milyon YTL vergi toplanabildi.
Daha önce eğitim sektöründeki vergileri tartışmaya açan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan destek isteyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde KDV indirimi konusunda işin peşini bırakmaya niyetli görünmüyor. Maliye'den, 2004'te özel okullardan ne kadar Gelir, Kurumlar Vergisi ve KDV tahsil edildiğini soran Çelik gelen yanıt üzerine şu öneriyi yapıyor: "Maliye, eğitimden, '29 milyon YTL (29 trilyon lira)' gelir elde ettiğini bildirdi. Özel okula giden öğrenci sayısı 256 bin civarında. Birçok okul yüzde 50 kapasite ile hizmet veriyor. Önerim şu: 'Eğitimde tüm vergileri sıfırlayalım. Boş kontenjanlar dolsun. 256 bin yeni öğrenci daha özel okullara gitsin.' Şimdi, 'Vergideki indirimin fazla etkisi olmaz' diyeceklerdir. Ama 'psikolojik etki' çok önemli."
EN AZ 129 MİLYAR GELİR
Bakanlık bütçesi üzerinden yapılan basit hesaplama ile bir öğrencinin yıllık maliyetinin 1.250 dolar (1.7 bin YTL) olduğunu belirten Çelik, önerisinin getireceği kazancı ise şöyle hesaplıyor: "256 bin öğrencinin yükü devletten alındı mı 320 milyon dolar (429 milyon YTL) kaynak tasarruf edilir. 29 milyon YTL vergiden vazgeçilerek 429 milyon YTL kaynak yaratılır. Bu kaynak da eğitimin kalitesinin arttırılması için kullanılır. 256 bin değil de devlet okullarında okuyan 75-80 bin öğrenci bile özel okullara yönelse tasarruf en az 129 milyon YTL olur. Yani 29 milyon YTL fedakârlığı karşı 129 milyon YTL gözardı edilmemeli." Çelik, "Eğitimde KDV sıfırlanırsa sağlık sektörü de aynı istekle gelebilir" tezine de karşı. "Bu yaklaşım, balla sirkeyi karşılaştırmak gibi bir şey" diyen Çelik, şu görüşü savunuyor: "Sağlık harcamaları, aslında zaten devletçe üstleniliyor. Oysa eğitimde masraf doğrudan velinin cebinden çıkıyor. Bu nedenle eğitim vergi konusu olmamalı." Çelik, 2006 Bütçesi'nde yaşanan sorunla ilgili olarak da şunları söyledi: "Eskiden dış proje kredili yatırımlarda, bütçeden belli bir ödenek tahsis edilir, kalan kısım yabancı kaynaklardan finanse edilirdi. Bütçe disiplini gereği model değişti. Dış proje kredisi belli bir hizmete tahsis edildiği için, devletin yaptığı yatırımın toplam maliyeti içinde görülüyor. Bu nedenle Dünya Bankası kredisi ile sürdürülen projeler, iç ve dış kaynak olmak üzere tümüyle bütçe içinde görünüyor. 2006'da eğitim projeleri için eğitime en az 300-400 milyon YTL ek kaynak aranıyor." Çelik, "Yoksa ilköğretim okullarına para gönderemeyiz. Projeler aksar" uyarısında bulunuyor.
Vergi iadesi kalkmıyor
Maliye kurmayları, temel vergi yasalarında yapılacak değişikliklere son şeklini veriyor. Bir süre önce Ankara'da bulunan ve Kayıtdışı Ekonomi Raporu yazan IMF uzmanları, vergi iadesinin belge almayı teşvik etmediğini, otokontrol etkisinin sınırlı olduğunu düşünerek "vergi iadesi"nin kaldırılmasını öneriyor. Bunun yerine en az geçim indirimi reçetesi yazıyor. Hükümet kanadında ise "Vergi iadesi sosyal politika aracıdır" görüşü hakim. Ama "belge pazarlığı" Maliye'yi rahatsız ettiği için şu çağrı yapılıyor: "Eşyanızı emanetçiye bıraktığınızda nasıl makbuz alıyorsanız ödediğiniz vergiyi de dükkan sahibine emanet ediyorsunuz. O zaman fişini almalısınız.
Eğitime 8 maddelik reçete
Özel okullarda KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirilsin
Özel okul yaptırmak isteyenlere bedelsiz arsa tahsis edilsin.
Su ve elektrik tarifesi, devlet okulları düzeyine indirilsin
Özel okullardan ruhsat harcı, her yıl değil, açılışta alınsın.
Özel okullara Gelir ve Kurumlar Vergisi istisnası uygulansın.
Özel okullara yüzde 100 yatırım indirimi sağlansın.
Özel okul harcamaları Gelir Vergisi'nden düşülebilsin.
Özel okul öğrencilerine faizsiz kredi açılmalı.
'Fakir öğrenciye daha fazla burs verilsin'&nbs