IMF: FED'in faiz artırımı sürebilir
IMF Başkanı Rato, ABD'de faiz artırımının sürebileceğini belirterek, dalgalanmayı da yatırımcıların risklerin farkında olmasına bağladı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato, ABD Merkez Bankası'nın (FED) ABD'deki ekonomik gelişmelere göre faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğini söyledi.
Viyana'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Rato, ABD'deki ekonomi otoritelerinin kendi ekonomilerine karşı daha tarafsız bir para politikasına yönelerek çok önemli bir iş başardıklarını belirtti. Gelecekte hala bazı önlemlerin alınmasının gerekebileceğini söyleyen Rato, bunun ABD ekonomisinin gücüyle ilgili verilere bağlı olacağını ifade etti.
'Temkinli olun'
Merkez bankalarının, harekete geçmek için kendi bölgelerindeki şartlara uygun bir zaman kollaması gerektiğini dile getiren Rato, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) temkinli olması gerektiğini belirtti.
Piyasalarda ECB'nin 8 Haziran'daki toplantısında faizleri yarım puana kadar artırabileceği konuşuluyor. Ancak IMF'nin, Avrupa'daki harcamaların azlığını göz önüne alarak ECB'ye faiz artırımı konusunda daha temkinli bir yaklaşım telkin ettiği biliniyor.
'Yatırımcı riskin farkında'
Rato, Japonya'nın piyasaları nakite boğma politikasına son vermesini olumlu olarak nitelendirdiği konuşmasında BOJ'a ise gelecekte atacağı adımlar konusunda çok temkinli olması çağrısında bulundu.
Rato, son günlerde durulmayan piyasa hareketliliğini ise yatırımcıların enflasyon ve küresel dengesizliklerden kaynaklanan risklerin farkında olmasına bağladı.
Giorgianni: Piyasalardaki düzeltmeden memnunuz
Enflasyondaki düşüşün kısmen petrol ve altın fiyatları gibi dış faktörler nedeniyle bir ölçüde yavaşladığına dikkat çeken IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni şunları söyledi:
"Yakın zamana kadar Türk mali piyasaları güçlü bir performans sergiledi. Bu iki hafta içinde de ciddi bir düzeltme yaşandı. Bütün gelişmekte olan piyasa ekonomileri bundan etkilendiyse de cari açığı yüksek, enflasyonu zorlu olan Türkiye gibi ülkelerin piyasalarında ciddi düşüşler görüldü. Bu piyasa düzeltme memnuniyet vericidir. Uygun politikalarla bu durum bir fırsata da dönüştürülebilir." Giorgianni, yaşananların "riski giderilmemiş döviz cinsi borçlanmaya gereğinden fazla ağırlık verilmemesi gerektiğini" hatırlattığını söyledi.
Babacan: Dalga dıştan, alınacak önlemi aldık
Devlet Bakanı Ali Babacan, son günlerde piyasalarda yaşanan hareketliliğin ağırlıklı olarak dış nedenlerden kaynaklandığını söyledi. İç sebepleri; cari açıkla ilgili tahminlerin revizyonu, Sosyal Güvenlik Yasası'yla ilgili gelişmeler ve nisanda enflasyonun beklentileri aşması olarak sıralayan Babacan, şunları kaydetti:
"Puslu havadan nemalananlar Türkiye'nin istikrarsızlığından çıkar sağlayanlar bazı girişimlere kalkışacaktır. Kimse, özellikle dış piyasalardan etkenlerden meydana gelebilecek hareketliliği de sanki birşeyler kötü olacak havasına sokmaya çalışmasın."
Babacan, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışı, faiz ve petrol fiyatlarındaki artış gibi konularda alınabilecek önlemleri aldıklarını söyledi.
Deutsche Bank: IMF'nin hükümeti iknası olumlu
Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, IMF'nin, hükümeti ekonomik önlemler için ikna etmesinin piyasalar için olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.
Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, piyasaların, siyasi gelişmeler ile varlık değerlerindeki gerilemeyi ihmal ettiği kaydedildi.
'Bağlılık önemli'
IMF'nin düzenlediği basın toplantısında, gözden geçirmeye yönelik olumlu gelişmelerden bahsettiği ve hükümetin makro ekonomik programa bağlılığını teyit ettiği, bun