İlaç devine ölüm tuzağı

İlaç devine ölüm tuzağı

Abdi İbrahim İlaç şirketinin sahibi Barut'un bindiği cip, gaza basmadığı halde kontrolden çıktı. Bilirkişinin 'gaz kolu ile oynanmış olabilir' raporu üzerine Barut, suikast iddiasıyla savcılığa gitti.

İlaç devine ölüm tuzağı
16px
24px
25.06.2006 10:31
ABONE OLgoogle

Türk ilaç sanayiinin önde gelen firmalarından Abdi İbrahim İlaç Şirketi'nin üçüncü kuşak temsilcisi, Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut'un kaza süsü verilen bir suikast girişiminden kıl payı döndüğü ileri sürüldü. İşadamı bıraktığı otoparkta bindiği cipi, gaza basmadığı halde birden hızlandı. İşadamı duvara çarparak durabildi. Bilirkişinin "gaz pedalı kolunun yuvasından çıkması için kuvvet uygulanması gerektiği" raporu üzerine işadamı savcılığa şikayette bulundu. 2005 model cipini Etiler Mayadrom'un kapalı otoparkına bırakıp 3 saat sonra dönen Barut, cipinin önüne park etmiş arabadaki iki erkekten şüphelenmeden aracına bindi. Ancak çalıştırdığı cip, gaza basmadığı halde aniden hızlandı. Frene basan Barut cipin daha da hızlandığını fark edince el frenine sarıldı. Bu da işe yaramayınca cipi duvara çarparak, durdurdu.

ŞOK BİLİRKİŞİ RAPORU
Tedaviye alınan Barut, polise kazanın teknik arıza dışındaki nedenlerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Sonra da "kaza nedeninin tespiti" için dava açtı. İstanbul 3. Sulh Mahkemesi, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ereke'yi bilirkişi tayin etti. Gaz pedalının yerinden kurtulduğunu ve aracın kontrol dışı hız kazandığını saptayan Ereke raporunda şu tespiti yaptı: "Gaz pedalı kolunun yuvasından bükülmeden çıkması, mekanik olarak mümkün değildir. Bükülmesi için de büyük bir kuvvet uygulanması gerekir. Gaz kolu, kaza sırasında oluşan darbe sonucu da çıkmamıştır. Gaz kolunun harici bir etkiyle bükülmüş olması ve kazanın bundan kaynaklanmış olma ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır." Raporun ardından Nezih Barut, kendisine suikast girişiminde bulunulduğu iddiasıyla savcılığa başvurdu. Barut dilekçesinde, "Bilirkişi raporu dikkate alındığında olayın teknik arızadan ya da kullanım hatasından kaynaklanan basit bir kazanın ötesinde 'suikast' girişimi niteliği taşıdığı ortaya çıkmaktadır. Soruşturma ve zanlıların yakalanmasını talep ederiz" dedi. Barut'un yönetim kurulu başkanı olduğu Abdi İbrahim İlaç Şirketi 95 yıllık bir aile şirketi. Geçen yıl Türkiye'nin ilk 500 firması içinde 59'uncu olan şirketin cirosu da 400 milyon dolara ulaştı.

İlaç mafyası mercek altında

POLİS, yetkilileri, ilaç mafyasının bu kazada parmağı olup olmadığını araştırıldığını bildirdi. Emniyet Müdürlüğü'ne 1 Haziran 2006'da nezaket ziyaretinde bulunduğunu açıklayan, daha sonra kamuoyuna yansıyan bilgilere göre tehdit edildiği öne sürülen Bülent Eczacıbaşı ile Barut'un geçirdiği kazanın arkasında aynı kişilerin olup olmadığı da inceleniyor. Şantaj ve tehdit telefonları aldığı iddia edilen Eczacıbaşı'nın dosyası, bir süre önce savcılığa ulaştı. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı gizli yürütüyor. Barut'un kazası ile Eczacıbaşı'nı tehdit eden kişiler arasında bir bağlantı olup olmadığını, savcılığın ve polisin araştırmaları gösterecek. Kazadan bir gün önce İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) 2006 yılı ll. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapıldı. Genel Kurul'da İEİS'in yönetim, denetleme ve disiplin kurulları yeniden belirlendi. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Bülent Eczacıbaşı, Başkan Yardımcılığına ise Nezih Barut ve Tandoğan Tokgöz yeniden seçildi.

Ali Oktay/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde