Dolar
49,0354
0,05%
Euro
55,3824
-0,30%
Sterlin
64,8657
-0,27%
Bitcoin
4.094.458
-0,19%
BİST-100
12.114,71
1,40%
Gram Altın
6.545,039
-0,09%
Gümüş
60,39
-0,20%
Faiz
39,83
-0,57%

İklim değişikliği cilt hastalıklarını artırıyor, düşük gelirli ülkeler daha fazla etkileniyor

İklim değişikliğinin dünya genelinde cilt sağlığı üzerindeki etkileri giderek belirginleşiyor. 136 ülkeyi kapsayan uluslararası araştırmaya göre, ülkelerin yüzde 42,6'sı iklim değişikliği nedeniyle cilt hastalıklarının yaygınlığında, şiddetinde veya her ikisinde değişiklikler yaşandığını bildirdi.

01.10.2026 09:20 • Güncelleme: 01.10.2026 09:24
İklim değişikliği cilt hastalıklarını artırıyor, düşük gelirli ülkeler daha fazla etkileniyor
16px
32px

Avrupa Dermatoloji ve Veneroloji Akademisi'nin (EADV) 2026 Kongresi'nde sunulan araştırma, Uluslararası Dermatoloji Dernekleri Birliği (ILDS) ve L'Oréal Dermatological Beauty iş birliğiyle yürütülen Küresel Cilt Sağlığına Erişim Gözlemevi kapsamında gerçekleştirildi.

Araştırma kapsamında Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) üye 194 ülkeden temsilciler, ülkelerindeki iklim etkileri ve iklim değişikliğiyle bağlantılı cilt hastalıklarının yaygınlığı hakkında görüşlerini paylaştı.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERDE ORAN DAHA YÜKSEK

Dünya Bankası'nın dört gelir grubunu kapsayan 136 ülkeden elde edilen verilere göre, iklim değişikliğiyle bağlantılı cilt hastalıklarında değişiklik bildiren ülkelerin oranı gelir düzeyine göre farklılık gösterdi.

Düşük gelirli ülkelerin yüzde 55,6'sı, alt orta gelirli ülkelerin ise yüzde 52,5'i cilt hastalıklarında iklimle bağlantılı değişiklikler bildirdi. Bu oran üst orta gelirli ülkelerde yüzde 43,8, yüksek gelirli ülkelerde ise yüzde 28,3 olarak kaydedildi.

Coğrafi farklılıklar da dikkat çekti. İklim değişikliğiyle bağlantılı cilt hastalıklarındaki değişimler en sık Batı Pasifik Bölgesi'nde yüzde 64,7, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya bölgelerinde ise yüzde 60 oranında bildirildi. Avrupa Bölgesi'nde bu oran yüzde 16,1'de kaldı.

Afrika Bölgesi'ndeki katılımcıların yüzde 42,9'u ise iklim değişikliğinin cilt hastalıkları üzerindeki etkileri konusunda emin olmadığını belirtti. Araştırmacılar bunun, bölgedeki izleme ve mevcut kanıtlardaki eksikliklere işaret edebileceğini belirtti.

ISI DÖKÜNTÜSÜ VE İLTİHAPLI HASTALIKLAR ÖNE ÇIKTI

İklim değişikliğinin cilt hastalıkları üzerindeki etkilerini bildiren 58 ülke arasında yüzde 81'i ısı döküntülerinde, yüzde 75,9'u ise iltihaplı cilt hastalıklarında artış olduğunu bildirdi.

Bulaşıcı hastalıklarda değişiklik bildiren ülkelerin oranı yüzde 62,1 olurken, bu ülkelerin yarısı vektör kaynaklı hastalıklarda değişiklik gözlemledi.

Araştırmanın yazarı Dr. Esther Freeman, iklim değişikliğinin cilt hastalıkları üzerindeki olumsuz etkilerinin halihazırda görüldüğünü ve düşük gelirli kesimlerin orantısız şekilde etkilendiğini belirtti.

Freeman, yüksek sıcaklık ve nemin terlemeyi ve cilt tahrişini artırabileceğini, sıcaklık, hava kirliliği ve diğer çevresel faktörlerin ise iltihabı tetikleyebileceğini veya mevcut sorunları kötüleştirebileceğini ifade etti.

Sıcaklık ve yağış düzenlerindeki değişikliklerin sivrisinek, kene ve diğer hastalık taşıyıcılarının yaşam alanlarını da etkileyebileceği belirtildi. Bu değişimlerin, söz konusu canlıların daha önce yaygın olmadıkları bölgelerde hayatta kalmasına ve hastalıkların yeni bölgelere yayılmasına yol açabileceği kaydedildi.

EN AZ KATKI SAĞLAYAN ÜLKELER DAHA KIRILGAN

Araştırmacılar, iklim değişikliğine en az katkıda bulunan ülkelerin, daha sınırlı kaynaklara sahip olmalarına rağmen iklimle bağlantılı dermatolojik değişiklikleri daha yüksek oranda bildirmesinin önemli bir eşitsizliğe işaret ettiğini belirtti.

Özellikle düşük gelirli ülkelerin aşırı sıcaklar, seller ve değişen yağış düzenleriyle karşı karşıya olduğu, aynı zamanda sağlık hizmetlerine, dermatologlara, ilaçlara ve kamu sağlığı altyapısına erişim imkanlarının daha sınırlı olduğu vurgulandı.

Araştırmacılar, gelecekte özellikle kaynakların kısıtlı olduğu bölgelerde daha güçlü hastalık takibi, eğitim ve yerel koşullara uygun uyum stratejileri uygulanması çağrısında bulundu.

Freeman, cilt sağlığının iklim değişikliğine karşı sağlık hazırlığının bir parçası olarak ele alınması gerektiğini belirterek, değişimlerin erken tespit edilmesi için gözetimin güçlendirilmesi ve sağlık çalışanları ile topluml

patronlardunyasi.com

benzer haberler
BioNTech alıcı bulamadı, Almanya ve Singapur'daki üretim tesislerini kapatıyor
BioNTech alıcı bulamadı, Almanya ve Singapur'daki üretim tesislerini kapatıyor