İhracatçılar çareyi fiyat indirip mal satmakta buldu
İhracatçıların "Rekabet gücümüz azalıyor, fiyat indirmek zorunda kalıyoruz" isyanlarının haklı olduğu ortaya çıktı. Yurtdışına satılan ürünlerin tekstil ihracatındaki düşüşü yüzde 2.6'yı buldu.

TÜİK tarafından yayınlanan dış ticaret endekslerine göre daha çok miktarda ihracat yapılırken birim değer endeksi geçen yılın mart ayına göre yüzde 1.4 geriledi.
Aynı dönemde miktar endeksi ise yüzde 7.3 artış gösterdi. Oysa yurtdışına satılan ürünlerin birim başına fiyatını gösteren birim endeksinin tekstil ihracatındaki düşüşü yüzde 2.6'yı buldu. Sadece Mart ayında ise birim endeksi tekstil ihracatı için ancak yüzde 0.8 artarken giyim eşyası ihracatında yüzde 0.4 geriledi. Birim değerlerde yani ihracatı yapılan ürünlerin satış fiyatları bu şekilde gerilerken miktar endeksleri ise artış gösterdi. Bu da daha fazla satış yapılmasına rağmen ihracatçıların özellikle tekstilcilerin daha düşük fiyata mal satabildiklerini ortaya koydu.
Geçen yılın Mart ayına göre ihracatın miktar endeksi yüzde 7.3 arttı. Tekstil için ise bu artış ancak yüzde 1.9 oldu. Giyim eşyası ihracatında ise miktar endeksi de yüzde 2.9 geriledi. Daha fazla malı daha düşük fiyata satış ihracatçıların kar marjının daraldığının bir göstergesi. İstihdamdaki vergi yükünden başlayıp enerji fiyatlarına kadar birçok üretim kaleminde ihracatçılar uzun süredir şikayet ediyor. İhracatçıların kar marjı sıkıntısı yaşadığı dış ticaret endeksleri incelendiğinde ortaya çıkıyor. İhracat fiyatında sıkıntı en çok istihdamın yoğun sektörlerde ve katma değerin düşük olduğu ürünlerde yaşanıyor. Çin gibi ucuza üretim silahıyla pazara çıkan ülkeler bu sıkıntıların en büyük nedeni olarak gösteriliyor.
Sinan Cem Şahin/Sabah