İhracatçı 'Kitlesel silkelenme' kurbanı
Mayıs ayında yükselen döviz kurları ile umutlanan ihracatçılar, doların 1.44 YTL seviyesine gerilemesiyle hayal kırıklığına uğradı. Yüksek kurdan sipariş alan ihracatçıların kaybı büyük.

Dalgalanma ile yükselen kurların ihracatçıya nefes aldırması beklenirken, bu rüya kısa sürdü. 1.70 YTL'yi aşan kurlar ile siparişler alan ihracatçıların, kurun 1.44 YTL'ye gerilemesiyle yüzde 20'ye varan oranlarda zarar ettiği ortaya çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Oğuz Satıcı, "Bu sadece ihracatçıların değil, tüm Türkiye'nin sorunu" diye konuştu.
ÇİN BASKISI ARTIYOR
İHRACAT sektörü, özellikle tekstil alanında ağır Çin baskısıyla karşı karşıya bulunuyor. İhracatçılar Çin'in karşılayamadığı 20-30 günlük kısa vadeli taleplere cevap verebiliyor. Ancak, kısa sürede sipariş teslim etme gücü, ihracatçıların zarar görmesine neden olmuş durumda. 1 ay önce satış anlaşması imzalanan ihracatların kur açısından değeri yüzde 15'e yakın gerilemiş bulunuyor. Oğuz Satıcı, konuyu şöyle anlatıyor:
'KİTLESEL SİLKELEME KURBANI'
"TÜRKİYE ciddi bir operasyonla karşı karşıya. Kitlesel bir silkelenme operasyonu yapılmış durumda. Türkiye, maalesef yine faiz ve sıcak para sarmalı içerisine düşürüldü. Tabii ki, ihracatçılar böyle bir durumda rekabet güçlerini kaybediyor. Bu durumdan kim kazanıyor, onu görmek lazım. Ve bu adil mi, onu iyi algılamalı. Bazı silkeleme operasyonlarından bahsediliyor, bu en büyüğü oldu."
'Tam nefes almıştık'
TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı ve Hey Tekstil'in kurucularından Aynur Bektaş da, kurdaki düşüşe tepkisini, "Kur artmışken nefes almıştık. Fakat bugün aldığımız nefesi de geri alıyorlar" sözleriyle gösterdi. Hükümetin ve Merkez Bankası'nın bir kur politikası olması gerektiğini söyleyen Bektaş, "Yine ihracatçının cebinden fevkalade para çıkacak" dedi.
'Ani iniş çıkış Türk sanayisini sallıyor'
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Doların anormal inişi ve çıkışı Türk sanayisini sallıyor, ihracatı baltalıyor" dedi. Dolar 1.65 YTL olduğunda ihracatta patlama yaşandığını, ancak şimdi ihracatın baltalandığını söyleyen Konukoğlu, kurdaki hareketliliğin sıcak paradan kaynaklanmadığını savundu. Konukoğlu, şunları kaydetti: "Doları kimin yönlendirdiği tam da kesin değil. Neyi baz alıp da nasıl ihracat yapacağız? Herkes, dolar kuru 1.60-1.70 YTL iken ihracat bağlantıları yapmaya başladı. Dolar geri düştü. Şimdi, paralar düşük fiyattan gelecek."
Hülya Balcı/Takvim