İhalede cevapsız sorular
ÇUKUROVA'NIN TEK ALICI OLARAK KAZANDIĞI KRAL TV İHALESİ REKABETE AYKIRI BULUNDU
Doğan ve CanWest'in, Kral TV'yi Karamehmet'e bıraktığı ihale sadece 100 bin dolar artışla sonuçlandı. Geride cevapsız sorular var.
SON DAKİKADA ÇEKİLDİLER!
KralTV'nin, iki rakibinin katılmadığı ihalede muhammen bedelinin sadece 100 bin dolar üzerinde bir fiyatla 45 milyon 100 bin dolara Karamehmet'e ait Çukurova Grubu'na satılması haksız rekabet şüphesine yol açtı.
Soru işaretleri ?
Doğan Grubu ve CanWest'in çekilmesinin, Star ihalesiyle ilgisi var mı?
Tek alıcılı, arttırımsız bir ihale rekabet açısından geçerli olur mu?
Satışların arkasında yabancılara hisse kısıtlamasına bağlı devir anlaşmaları mı var?
Gözler Rekabet Kurumu'nda
Star TV ve Kral TV ihalelerinin 'rekabet' yönünden iptal edilebileceği ifade ediliyor.
Rekabet Kurumu eski üyelerinden Bahattin Elçi, Rekabet Kurulu'nun Star-TV ve Kral-TV'nin devrine Rekabet Kanunu'na aykırı olması gerekçesiyle izin vermeyebileceğini açıkladı.
Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un 7. maddesi bir alanda tekel oluşturulmasına izin vermiyor. Rekabet Kurulu'nun da medya alanında tekelleşmeyi önleyecek örnek kararları da bulunuyor. Kurulu 2001 yılında, Hürriyet Gazetecilik, Milliyet Gazetecilik, Sabah Yayıncılık ve Simge Yayıncılk'ın çıkardığı gazetelerin ortak fiyat belirlemesini rekabete aykırı bulmuştu.
İhaleler iptal edilebilir
Rekabet Kurulu eski üyelerinden Bahattin Elçi, Rekabet Kanunu'nda her alanda tekelleşmeyi önleyen düzenlemeler bulunduğunu belirtirken, "Star-TV ve Kral-TV'nin satışıyla ilgili ortaya çıkan durum mutlaka Rekabet Kurulu'nun önüne gelecektir. Bütün birleşme ve devralmalar Rekabet Kurulu'ndan onay almak zorundadır. Rekabet Kurulu'nun Star-TV'yi satın almasından dolayı Aydın Doğan'ın medya sektöründe tekel oluşturduğuna karar vermesi mümkündür. Rekabet Kurulu'nun medyadaki tekelleşmeye yönelik geçmişte verdiği bazı kararları vardır. Medyada belli bir oranda tekel sahibi olmak, reklam sektörünü de etkileyecektir. Rekabet Kurumu'nun bütün bunlar inceleyerek bir karar vermesi gerekir"dedi.
Elçi, Kral-TV ihalesinde yaşanan bazı taliplerin ihaleye katılmamasının ise Rekabet Kanunu'na aykırılık taşımadığını söyledi.
Müzik kanalı Kral TV içeriğini değiştirebilir
Kral TV video müzik kanalı olmasına rağmen, içeriğini değiştirip mevcut ulusal kanallar gibi yayın yapabilecek. TMSF Başkan Yardımcısı Mehmet Çalışkan, Çukurova Grubu'na ait olan AKS'ın, Kral TV'nin konseptini ve ismini değiştirebileceğini de kaydetti. Bu arada Çukurova Grubu'nun elindeki medya şirketleri şöyle: Show TV, Sky-Türk TV, Akşam Medya Grubu, Digiturk, Superonline.
Bilal Çetin/Yeni Şafak