Hodri meydan el frenini çekiyorum!
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, haksız rekabet iddialarını yanıtladı: Kimse mazeret üretmesin. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, özel bankaların çok sık eleştirilerine cevap verdi..

Bankacılık sektörünün amiral gemisi konumundaki Ziraat Bankası, 2010 yılı planı hazırladı. IMF'nin, "Kamu bankaları etkinleştirilsin ve özelleştirmeye hazırlansın" isteği üzerine geliştirilen plan, Ziraat'teki büyümenin, diğer bankaların gerisinde kalmasını ancak, sektörde payı küçülmesine rağmen Ziraat'in yine de "büyük ağabey" rolünü sürdürmesi esasına dayanıyor.
BİREYSEL ÖNCELİĞİMİZ
Türkiye'ye ilgi gösteren yabancı bankaların büyük önem verdiği "bireysel krediler ve KOBİ paketleri" Ziraat'in de öncelikli alanları arasında yeralacak. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, özel bankaların çok sık eleştirdiği, "haksız rekabet" gerekçesini ileri sürdüğü 17 katrilyon lira düzeyindeki kamu mevduatının 9 katrilyon lirasının Ziraat'te bulunduğunu hatırlattı ve şu değerlendirmeyi yaptı:
HAKSIZ REKABET İDDİASI
"2003 yılında göreve geldiğimizde, kamu mevduatı tutarı 7 katrilyon lira düzeyindeydi. Mevduat artışında piyasaya girmemiz etkili oldu. Sektörde vadesiz mevduat ortalaması yüzde 18 düzeyinde. Bu oran Ziraat'te yüzde 17. Kamu mevduatı gerekçe gösterilerek, 'Haksız rekabet yaratılıyor. Kârlılığı azaltıyorlar. Sistemik risk oluşabilir' iddiaları ortaya atılıyor. Oysa bizdeki kamu mevduatının yarısı vadeli, yarısı vadesiz. Kimse mazeret üretmesin. Hodri meydan. O zaman elimi, ayağımı kimse tutamaz. Şu anda iki ayağım da frende, hatta zaman zaman el frenini de çekiyoruz."
Nema kredisi rahatlattı
Çağlar, "nema kredisi" sayesinde bankacılık sisteminde kredi kartları bakiyesinin 650 trilyon lira azaldığını belirtti ve "İnsanlar, aylık yüzde 5, 6 ve 7 faize maruz kaldıklarını fark ettiler. Nema kredisi ile 40 milyon dolar tasarruf ettik" dedi.
Ziraat, "küçülerek" büyük kalacak
2005-2010 döneminde Ziraat Bankası'ndaki kabuk değişimi şöyle olacak:
* Sektörün şu anda yüzde 20'sini temsil eden Ziraat'in bu payı yüzde 13'e inecek. Yabancı bankaların da sisteme gireceği varsayımıyla sektörde hızlı bir büyüme yaşaacak. Sektördeki büyüme hızı Ziraat'in üstünde gerçekleşecek. Banka, küçülerek büyük kalacak.
* Ziraat, tüketici kredilerine yönelecek. Kredi portföyünün yüzde 50'si bireyselde yoğunlaşacak.
* Ticari kredilerde sınırlı büyüme heflenecek. Firma seçiminde dikkatli olunacak. Türkiye'deki ilk 500 firma ile çalışılacak.
* Küçük ve orta boy işletmeler de 'kontrollü kredilendirilecek." 150 milyarı aşmayan KOBİ kredileri verilecek.
* Ziraat Bankası kredilerinin yüzde 25'ni tarımın finansmanında yoğunlaşacak.
* İnternet bankacılığı geliştirilecek. 2 ay önce etkin hale gelen sistemin tanıtımı yapılacak. Müşterinin, şubeye gelmeden işlemlerini halletmesi amaçlanacak. Banka, kalabalık şube görüntüsünden kurtulacak.
* Bankaların kredi kartı ile ödemeler için kurduğu POS makinelerinin ortak kullanımı için diere bankalarla görüşme yapılacak. 125 Euro'ya malolan POS makinesini almak yerine, kullanım" bedeli ödenecek. İlk etapta İş Bankası ile işbirliği imkanı araştırılacak.
Okan Müderrisoğlu/Sabah